fbpx

Érdemes időben elindítani a gépberuházásokat

Írta: GÉPmax-2021/III. lapszám cikke - 2021 május 24.

Új tulajdonos a Goldoninál

Komoly változások figyelhetők a gépgyártói piacon világszerte. A kertészeti gépesítés terén jelentős tapasztalattal – és cégével komoly portfólióval – rendelkező Hernek Zoltán, az Odisys Bt. tulajdonosa az iparági trendeket is segített áttekinteni, és természetesen a cég eredményei is szóba kerültek.

 

– Milyennek változásokat hozott az elmúlt időszak a piacon?

– Az Odisys által forgalmazott termék körében több fontos változás is történt. Az elmúlt években nagyon sok energiát fektettünk a Solis traktorok bevezetésére, a számok azt mutatják, hogy sikerrel. Minimális meghibásodás mellett dolgozik hazánkban már egy komoly Solis-populáció, jó döntés volt az indiai gyár mellett letennünk a voksot. A Goldoni traktorokat nagyon régóta, személyesen már 1998 óta képviselem, a gyár mögött eseménydús évek vannak. Az elmúlt öt évben volt egy tulajdonosváltás, a kínai befektetőcsoport azonban inkább negatív hatással volt a márkára. Nem minőség tekintetében, hisz maga az effektív gyártás, sem a fődarabok, sem a részalkatrészek gyártása soha nem került ki az olaszországi gyárakból. A bevezetni kívánt új márkanév – Arbos –, és az ehhez a márkához tartozó minőségi problémák nem tettek jót a Goldoni márkának sem. Idén azonban újabb tulajdonosváltás történt, a holland Keestrack felvásárolta a teljes Goldoni portfóliót és magát a gyárat is, így visszakerül újra európai kézbe a vállalat. A Keestrack egy tőkeerős, több mint harminc éve piacon lévő hatalmas ipari vállalatcsoport, amely elsősorban az úgynevezett heavy industrial, tehát útépítési és bányagép-szegmensben rendelkezik teljes nemzetközi lefedettséggel. Személy szerint nagyon örülök ennek a változásnak, jót tesz a márkának, és az már csak egy kis apróság, hogy a Goldoni traktorokat újra a régi, megszokott színben forgalmazzák.

 

Hernek Zoltán
Hernek Zoltán, az Odisys Bt. tulajdonosa

 

– Ezek mellett miért kezdtek egy harmadik traktormárkát is képviselni a hazai piacon?

– A válasz egyszerű: a Solis és a Goldoni teljes portfóliójából sem tudunk minden igényt kielégíteni, amely ebben a szegmensben a gazdák részéről felmerül. Ezért döntöttünk úgy, hogy felvállaljuk a BCS traktorok képviseletét is. Így a kis kompakt kategóriától a nagy kertészeti traktorokig, 30-tól 110 lóerőig teljes lehet a kínálatunk. Eddig nem tudtunk megfordítható kormányzással rendelkező traktort kínálni az érdeklődőknek, valamint kisebb teljesítményű kategóriában nem tudtunk szinkronváltós kivitelt biztosítani – így ez már nem jelent problémát.
– Más területekre térve, a termékek között megjelentek a quadok is. – Igen, az Apollo gyerek-, illetve sportquadok és a Goes gyártmányú munkaquadok kerültek a termékkínálatunkba. Már itt az elején nagy érdeklődés mutatkozott rájuk, még kicsit engem is meglepett ennek a mértéke. Úgy látom, sikerült a korábban érzékelt igényeket megfelelő termékekkel kielégíteni.

 

ELHÚZÓDÓ SZEZON

– Mit tapasztalt tavasszal, milyen érdeklődés volt a kertészeti gépek piacán?

– Talán az a mondat sokat elmond, hogy „Nem tavaszi szezonunk volt, hanem egy elhúzódó téli”. A tavaly ősztől érződő lendület nem tört meg, csak karácsony környékén volt egy kis lassulás, mert az új szállítmányok akkor még nem érkeztek meg. Idén az első negyedévben nagyon szép értékesítési számaink voltak, a három nagy, elsősorban szántóföldi munkáknál használt traktormárka után a Solis volt a negyedik, legnagyobb darabszámban eladott erőgép. Csak Solis-ból idén eddig 73 talált gazdára, ez hihetetlen erős eredmény.

Emellett a kertészeti ágazatban sajnos vannak erős negatív jelek, hisz a partnereinket érintő fagykárok mértéke ugyan még nem ismert, de várhatóan vissza fogja vetni valamennyire a piacot. Ez már a harmadik év egymás után, amikor a késő tavaszai időszakban komoly fagykárokkal kell számolniuk.

 

BCS traktor
Új termék a portfólióban a BCS traktor

 

A TENGERI SZÁLLÍTÁS KÖLTSÉGEI MEGNÉGYSZEREZŐDTEK

– A közelmúltban egy konténerhajó okozott nem kis bonyodalmat a Szuezi-csatornánál. Volt ennek hatása a gépkereskedelemre is?

– Amikor a hírekben láttam, mi történt, egy kicsit én is megijedtem, de a mi traktorszállítmányunk akkor még India partjainál járt, így nem volt gondunk. Ugyanakkor az ellátási láncokban egy ilyen esemény komoly problémákat okozhat, ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Mi Kína felől érzékelünk gyártási oldalon lassulást, mindemellett az acélárak jelentős emelkedése sem tesz jót a gépes piacnak. Személyes véleményem, és ezt most tényleg nem kereskedőként mondom, hanem a folyamatokat figyelő szakemberként, hogy a tervezett gépberuházásokat érdemes lesz minél hamarabb meglépni, mert az árak várhatóan tovább fognak emelkedni, akár 5-15%-kal is. Fontos, hogy itt iparági trendekről beszélek, nem a saját termékeinkről. Nincs elég alapanyag – ennek árfelhajtó hatása van, így egyre több gyártó jelez soron kívüli áremelést. Nagyon sok gépben távol-keleti alkatrészek vannak, és a tengeri hajózási költségek közel megnégyszereződtek az elmúlt időszakban – ezt minden gyártó bele fogja építeni az árakba. Mivel a kamatkörnyezet a beruházási hiteleknél jelenleg kedvező, érdemes élni a lehetőségekkel, ha valaki beruházásban gondolkodik.

Érdemes még azt is figyelembe venni, hogy a korábbi, EURO IIIB motorbesorolású termékek 2022 végéig helyezhetők forgalomba, utána csak az EURO V jöhet számításba, ami természetesen a környezetvédelem szempontjából nézve nagyon jó lépés, de egy nagyon bonyolult és drága erőforrás. Lehet, hogy a technológiai ugrás miatt egy most kb. 10 millió forint értékű erőgép két év múlva alsó hangon 14 millió forintba fog kerülni. És akkor még egy szólt sem szóltunk a forint gyengeségéről…

 

– Gépvásárlás előtt sokan megnézik, hogy van-e valamilyen speciális pályázati kiírás. Lát most ilyet?

– A tanyafejlesztéses volt, de az már kifutott. De nem is feltétlenül baj ez, mert tisztább helyzetet teremt, és a már korábban említett, kedvező finanszírozási környezet segítségével ebben a kertészeti kategóriában ezek nélkül is lehet fejleszteni. Azzal nem mindenki számol, hogy amit egy évben egy ilyen gép megtermel, az sokszor több, mint a lehetséges támogatás összege – nem biztos, hogy érdemes várni egy bizonytalan pályázati kiírásra.

 

Fodor Mihály