fbpx

Állami segítség a koreai mezőgépgyártás fellendítésére

Írta: Farkas Imre - 2024 április 08.

A termelés javítása, valamint a rizs és más mezőgazdasági termények megfelelő ellátásának biztosítása érdekében a Fülöp-szigeteki Mezőgazdasági Minisztérium (DA) előfeltételeket dolgozott ki egy „Agri-Machinery Assembly Center” létrehozásához. Ez a KAMICO Koreai Mezőgazdasági Gépipari Szövetkezeten keresztül valósul meg.

„A Fülöp-szigeteki Mezőgazdasági Minisztérium és a KAMICO között tavaly aláírt egyetértési megállapodás (MOU) eredménye, amelynek célja a Koreai Mezőgazdasági Gépgyártó Klaszter létrehozása az országban” – mondta Francisco P. Tiu Laurel, Jr. mezőgazdasági miniszter.

Az 1962-ben alapított KAMICO egyik fő törekvése, hogy mezőgazdasági gépekkel segítse a fejlődő országokat, amelyek nagymértékben befolyásolják a termelést, valamint növelik a termelékenységet és a jövedelmet. Jelenleg 700 cégtagja van.

„ifjabb Ferdinand R. Marcos elnök elismerte a gépesítés fontosságát is, hangsúlyozva, hogy az jobb hozamot, alacsonyabb termelési költségeket és versenyképes gazdákat eredményez” – nyilatkozta a mezőgazdasági miniszter.

TYM Rizskombájn
A KAMICO felkéri a vállalatokat rizstermesztési gépek gyártására és az ellátórendszer egyes részei létrehozására – fotó: https://tym.world/

A 30 millió USD kezdeti beruházási értékű, három szakaszból álló projekt célja egy koreai mezőgazdasági gépeket gyártó üzem létrehozása a Fülöp-szigeteken. Az 1. fázis során a KAMICO felkéri a vállalatokat rizstermesztési gépek gyártására és az ellátórendszer egyes részei létrehozására. A 2. fázisban további cégeket vonz be, és technikai együttműködést biztosít a Fülöp-szigeteki vállalatokkal, amelyek a „Hivatalos Fejlesztési Asszisztencia – Technológiai tanácsok és megoldások Koreából” részleghez kapcsolódnak.

A harmadik, egyben utolsó szakaszban technológiatranszfert és szövetkezeti termelést hajt végre a helyi vállalatoknak, valamint vállalja a belföldi ellátást és exportösztönzést.

A projekt végső soron meghatározza a mezőgazdasági gépek és berendezések szabványát, amelyeket a belföldi gazdálkodók rendelkezésére bocsátanak, majd más mezőgazdasági országokba is exportálnak. Mezőgazdasági gépgyártó bázisok és iparosítási infrastruktúra kialakításával az országban a projekt növeli a foglalkoztatást. Előmozdítja továbbá a technikusok szakosodását, illetve fejlett technológiatranszferét.