fbpx

A vállalat eddigi leggyorsabb és legerősebb modellje

Írta: GÉPmax-2022/III. lapszám cikke - 2022 május 22.

A JCB bemutatta új zászlóshajóját, a Loadall teleszkópos rakodógépet Az 542-70 AGRI Pro a motorteljesítmény és a nyomaték, a gyorsulás, a végsebesség és a hidraulikateljesítmény egyedülálló kombinációjával új teljesítmény- és termelékenységi szintet állít fel a gazdaságban, a szántóföldön és a közúton.

JCB

A JCB Agriculture ügyvezető igazgatója, John Smith a hivatalos bemutatón elmondta: „173 lóerős motorjával és 50 km/h-s végsebességével az új Loadall 542-70 AGRI Pro a legerősebb és leggyorsabb Loadall, amelyet a JCB valaha épített, magasabb gyorsulással és páratlan vontatási teljesítménnyel. A Loadall konstrukció már most is világelső a teljesítmény és a termelékenység tekintetében, és most az új modell új szintre emeli az anyagmozgatási képességeket. Az alapfelszereltségnek köszönhetően a gép óriási felhasználói vonzerővel bír, miközben új mércét állít fel a rakodás, a kezelés és a vontatás terén.”

AZ ÚJ JCB 542-70 AGRI PRO JELLEMZŐI:

– A JCB 4,8 literes DieselMAX motorja 173 lóerős (129 kW) teljesítményt és 690 Nm nyomatékot biztosít.

– JCB DualTech VT félig hidrosztatikus, félig közvetlen mechanikus hajtású, 50 km/órás sebességváltó.

– 22%-kal nagyobb dinamikus vonóerő; 25%-kal nagyobb közúti termelékenység- Nagy teherbírású JCB tengelyek 10es csapágyazású tengelycsapágyakkal és 500 mm széles gumiabroncsokkal, erősebb felnikre szerelve.

– Új kéttengelyes hidraulikus erőfékrendszer automatikus összkerékhajtás-bekapcsolással.

– 14%-kal nagyobb hidraulikaáramlás a nagyobb, 72 köbcentiméteres (160 liter/perc) dugattyús szivattyúval.

– Új gumirugós fülkefelfüggesztések, amelyek fokozott rezgés- és ütésszigetelést biztosítanak.

A DualTech VT sebességváltóval felszerelt többi Loadall 542-70 modellhez hasonlóan az AGRI Pro maximális emelőkapacitása 4,2 tonna, teljes magasságú emelése pedig 2,75 tonna 7,01 m magasságig. De míg az AGRI, AGRI Super és AGRI Xtra modellek 109 LE (81 kW), 130 LE (97 kW) és 150 LE (112 kW) teljesítménnyel rendelkeznek a 4,8 literes JCB DieselMAX motorokból, az új Loadall 542-70 AGRI Pro 173 LE (129 kW) teljesítménnyel rendelkezik. Ez 24 LE (17 kW), azaz 16%-os előnyt jelent a jelenlegi legerősebb JCB modellekhez képest, és 15%-kal nagyobb, 690 Nm-es csúcsnyomatékot jelent 1500 fordulat/percnél. Ez a DualTech VT sebességváltó hidrosztatikus hajtáselemének teljesítményével együtt 22%-kal nagyobb dinamikus vonóerőt eredményez, amikor például tömörített marhatelepi trágyába merítünk, vagy nagy térfogatú kanállal gabonát vagy cukorrépát rakodunk.

A Loadall 542-70 AGRI Pro a JCB egyedülálló és teljesítményben bizonyított DualTech VT hidromechanikus sebességváltójának új, nagy sebességű változatával is rendelkezik, amely a hidrosztatikus hajtástól 22 km/h sebességig (szemben a normál változat 19 km/h-jával) precíz és progresszív vezérlést biztosít, a teljesítményhatékony közvetlen mechanikus hajtás pedig 40 km/h helyett 50 km/h végsebességgel rendelkezik.

Ahol a teljesítmény, a nyomaték, a gyorsulás és a sebesség ezen egyedülálló kombinációja kihasználható, a Loadall 542-70 AGRI Pro csökkentheti a szántóföld és a gazdaság közötti menetidőt, és könnyebben lépést tarthat a vállalkozói mész- és trágyaszóró csapatokkal, amikor egyik helyszínről a másikra halad.

JCB
A teljesítményhatékony közvetlen mechanikus hajtás 50 km/h végsebességgel rendelkezik

ÚJ FÉKRENDSZER

A megnövekedett teljesítmény és sebesség kezeléséhez egy új, hidraulikus fékrendszer külön körökkel rendelkezik a nagyobb teherbírású, 10 csapágyas első és hátsó tengelyekhez, amely megfelel az európai T1b traktor homologizáció követelményeinek a közúti mezőgazdasági járművekre vonatkozóan, a légpótkocsifék pedig gyárilag beépített opció.

Ezenkívül az AGRI Pro a maximális vontatási vonóerő és stabilitás érdekében az úton hátsókerék-meghajtással is működik, és a fékezéskor automatikusan bekapcsolja a négykerékhajtást, hogy a lehető legrövidebb féktávolság érdekében a gumiabroncsok és a felület közötti maximális érintkezési felületet biztosítsa.

JCB
A DualTech VT sebességváltóval felszerelt többi Loadall 542-70 modellhez hasonlóan az AGRI Pro maximális emelőkapacitása 4,2 tonna, teljes magasságú emelése pedig 2,75 tonna 7,01 m magasságig

A helyszínen a kezelők a DualTech VT sebességváltó Eco és Power beállításait használhatják a legjobban, a Flex üzemmóddal pedig szétválaszthatják a motor és a talajsebesség vezérlését a könnyű lábpedálvezérlés érdekében, és alacsony fordulatszámon dolgozhatnak, miközben elegendő motorfordulatszámot használhatnak a hidraulikus meghajtású seprőgép, szalmafeldolgozó vagy szilázsadagoló meghajtásához.

A kezelési és rakodási munkáknál a kezelők kihasználhatják a Loadall 542-70 AGRI Pro nagyobb teljesítményű hidraulikacsomagját is, amely egy 72 cm3-es, akár 160 liter/perc teljesítményű, változó teljesítményű dugattyús szivattyút tartalmaz – ez 14%-os teljesítménynövekedést jelent, ami elősegíti a gyors reakciókat a joystick vezérlés bevitelére, különösen akkor, ha egyszerre több funkciót használnak.

A JCB Smart Hydraulics technológia egyéb elemei is megtalálhatók az új modellben, beleértve a regeneratív hengereket, amelyek lehetővé teszik a gém gyorsabb le- és visszahúzását a gyorsabb rakodási ciklusok érdekében; a henger végütés csillapítását a gém emelő- és visszahúzó kosain; és az automatikus kanál- vagy villa- „rezgetést” a tapadós anyagok elmozdítására vagy olyan termékek, mint a faforgács és a fűrészpor szabályozott módon történő adagolására, minimális vezérléssel, amikor ágyazáshoz használják.

COMMAND PLUS FÜLKE

Az 542-70 AGRI Pro-hoz egy új, automatikusan bekapcsoló JCB Smooth Ride System gémfelfüggesztés is tartozik, optimalizált akkumulátorokkal és hidraulikus ellensúlyozó szelepekkel, amelyek növelik a gém oszcillációját, elszigetelik a jármű mozgásától, csökkentik a rakományok kiömlésének vagy elmozdulásának kockázatát, és kényelmesebb utazást biztosítanak a kezelő számára.

A gépkezelők emellett élvezhetik a manuális vagy automata vezérlésű légkondicionálót, a fűtött és szellőztetett, légrugós félbőr ülést elektromos deréktámasz-beállítással, valamint a tágas Command Plus fülkét az új lengés- és rezgéscsillapító gumirugós és polimer csillapító rögzítéssel.

John Smith hozzátette: „A piacvezető funkciók kiemelkedő kombinációjával a Loadall 542-70 AGRI Pro-t úgy jellemezzük, hogy a ’PRO-FORMANCE’ legjobbját kínálja – nagyobb teljesítményt, nagyobb sebességet és nagyobb termelékenységet, hogy megfeleljen a professzionális kezelők igényeinek.”

Fodor Mihály