fbpx

Felkészülve várjuk a szezont

Írta: Gépmax.hu - Hirdetés - 2020 december 29.

A fejlesztések nem állnak le

Kecskeméti Sándorral, a Valkon 2007 Kft. ügyvezetőjével a háromnapos Krone-Show zárónapján beszélgettünk Cegléden, a nagysikerű program előtt. Gyors áttekintést kaptunk az idei eredményekről, újdonságokról és a következő szezonra való felkészülésről is.

 

Kecskeméti Sándor
Interjúalanyunk, Kecskeméti Sándor (balra elöl) és a Valkon Kft. csapat a nagysikerű Krone Show után

 

ÚJDONSÁGOK BEMUTATÁSA, MÁSKÉPPEN

– Mióta szervezik ezt a programot? Nem bizonytalanodtak-e el a járvány miatt?

– Igazán mi már 2017-ben elkezdtük ennek a fajta shownak a szervezését, mert szerettünk volna változtatni a klasszikus szántóföldi bemutatók megszokott koreográfiáján. Egyre nehezebb megszólítani a gazdákat, újat mutatni nekik, és valljuk meg őszintén: az nem elégé csalogató, hogy a Krone-kasza szépen kaszál… Ezért már nem jönnek el egy gyakorlati bemutatóra. 2018-ban még a klasszikus metódusban szerveztük az 5. Krone-Showt, utána, tavaly láttuk a gyári újdonságok bemutatóját, amit egészen újszerűen vezetett fel a cég: sok humorral, zenével, de különösebb show-elemek nélkül. Ekkor már láttuk, hogy a következő rendezvényt milyen keretek között képzeljük el.

Idén áprilisban szerettük volna megtartani a rendezvényt, lucernabetakarítás előtt két héttel, sajnos a járványhelyzet miatt azt akkor le kellett mondani. Júliusban döntöttük el, hogy szeptemberben újra nekivágunk a feladatnak, és úgy látom, hogy szerencsére jól döntöttünk.

Az első két nap után nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, a show szépen összeállt, látványos és izgalmas volt, és mindemellett megmaradt a szakmaiság is. A három nap alatt 350 vendégnek mutatjuk meg újdonságainkat ezen a módon.

– Ez az év semmilyen szempontból nem szokványos. A Valkon 2007. Kft. milyen eredményeket tudott elérni eddig ezek között a körülmények között?

– Ha időarányosan nézzük az eredményeket a terveinkhez képest, akkor körülbelül 95 százalékon vagyunk, ami nem hangzik rosszul. Úgy gondolom, hogy a gépforgalmazókat inkább a tavaszi aszály, mint a Covid-19 fogta meg. Hektáronként másfél bálára nem nagyon kellett új gépet vásárolni… A hátralévő időben biztosan be tudjuk hozni ezt a kis lemaradást. Alkatrészfronton a várt felett teljesítettünk. Itt érdekes azt látni, hogy a partnerek nagyon szépen, előre gondolkodva megvették a szükséges alkatrészeket, amit utána a mi szakembereinkkel építettek be, amikor szükség volt rá!

– A forint gyengélkedése is okozhatott némi fejtörést…

– Nálunk ez nem feltétlen okozott komoly visszaesést. Az első beszakadáskor két gépet mondtak vissza, de aztán ott is meggondolták magukat a vásárlók, és végül is kérték a masinákat. Nehéz megsaccolni, hogy a drága euró miatt hányan tették későbbre a beruházásaikat. Szerintem nagyon kevesen, mert senki nem gondolja, hogy a világ „rendbe jön”, és újra 315 forint–euró- árfolyamon tudunk üzletelni. A mostani szintek valószínűleg sokáig így maradnak, ezzel kell tervezni.

 

Valtra
Bár a Krone volt fókuszban, a show keretén belül a Valtra traktorok és a Kramer rakodók is szerepet kaptak

 

A FEJLESZTŐK SEM LAZÍTANAK

– Visszatérve a mai programra: mennyire elégedett a Valkon által képviselt cégek fejlesztéseivel, van-e elég újdonság, amivel a vásárlók érdeklődését el lehet nyerni?

– Igen! A Krone-Shown például két olyan gép is lesz, ami teljesen új, szeptemberben mutatta be a gyár, és itt máris be tudjuk mutatni. Sok üzletkötőnk is itt fogja először látni. A fejlesztések iránya a Krone-nál kicsit változik. Egyrészt olyan termékek is megjelentek, amelyek eddig nem szerepeltek a kínálatban, gondolok itt például a bálacsomagolóra. Ezt már régóta vártuk, hogy beilleszthessük a termékkínálatba. A másik az áttervezett, optimalizált szögletes bálázónk, ami valószínűleg az eddigieknél is tartósabb és strapabíróbb lett így, most már 25 év tervezői tapasztalattal átdolgozva. A Valtrának is vannak újdonságai, sajnos az új 120 lóerős G-széria ide még nem érkezett meg. Annak nagyon komoly piaca lesz itthon is.

– Nagy kérdés most a januári kiállítás, hisz az adna lehetőséget további újdonságok bemutatására.

– Igen, a MEGFOSZ az AgrárGépShow-t nem tartja meg, a Hungexpo viszont az AGROmashEXPO-t igen, és oda várnak minden kiállítót és látogatót (Időközben a szervező a kiállítást új időpontra, március 3–6-ra tette. – A Szerk.). Nehéz most dönteni. Jó lenne ott lenni, megmutatni az újdonságainkat, szép standokon szoktuk várni a partnereket, de most egyelőre folyamatosan figyeljük a járványügyi statisztikákat. Az itteni Krone-Show szervezése során is mindennapos volt a bizonytalanság, van már ebben tapasztalatunk. – Hogy készít egy ennyi bizonytalanságot tartalmazó szezon után éves tervet egy felelős cégvezető?– Nehezen… Az azonban segít, hogy az őszi betakarítások a vártnál kedvezőbb eredményekkel kecsegtetnek, szépek a napraforgók, kukoricák, jók a felvásárlási árak. Az ÁTK-s pályázatokkal kapcsolatos kérdőjelek rendeződtek, kisebb gépeket oda nem lehet beletenni, oda inkább komolyabb beruházások kerülhetnek. A Kramer-rakodóinkra komoly igény mutatkozik, ezt érzékeljük folyamatosan, mint ahogy a logisztika és a pótkocsi termékkörében is jók az előrejelzések.

– Okozott-e fennakadást a szállítási határidőknél a világon végigsöprő járvány?

– Szerteágazó kínálatunk van: német, lengyel, fi nn gyárakból várjuk a beszállítandó gépeket. A pórkocsiknál időben kell rendelni, a Valtráknál kb. 8 hétre tudunk szállítani, Krone tekintetében pedig jelentős készletünk van, az segíti a vásárlókat. Mivel október végén a gyárak felé további megrendelésekkel jelentkezünk, szerintem nem lesz probléma a szállítási határidőkkel. Emellett mi mindig időben rendeljük az alkatrészeket is, november elején már a Krone alkatrészbázis feltöltését is elkezdjük – felkészülve várjuk a szezont!

 

Krone
A Krone bálázói mögött 25 év tervezői tapasztalata áll

 

Fodor Mihály

 

Rövid Krone-áttekintés a Valkon 2007. Kft., honlapján: [LINK]
FB-csatornánkról video a rendezvényről: [LINK]