fbpx

Új HIT 12.14 T – Tökéletes forgatás

Írta: Szerkesztőség - 2013 szeptember 01.

A gazdaságok egyre nagyobbak; a takarmánynövény-betakarításra alkalmas időjárás mindig rövid és a minőséggel szemben támasztott igények is magasak: ez az oka annak, hogy a gyepgazdaságban használatos munkagépeknek egyszerre kell szigorú minőségi követelményeknek megfelelniük, illetve arra is szükség van, hogy nagy területteljesítménnyel rendelkezzenek. A Pöttinger ennek szellemében fejlesztette ki a vontatott HIT 12.14 T rendkezelőt, amely a terméksorozat csúcsmodellje.

„Kisöccséhez”, a tízrotoros HIT 10.11 T-hez hasonlóan a fejlesztés során kulcskérdés volt az optimális talajkövetés, a takarmány földdel való szennyeződésének lehetséges elkerülése, a rend egyenletes, jó minőségű szétterítése és a gépkezelő kényelme. A jó minőségű munka mellett az új HIT 12.14 T igen termelékeny is: 12 rotorjával és 12,70 méteres munkaszélességével ez a munkagép új távlatokat nyit meg.

A HIT 10.11 T-hez hasonlóan a vázon levő kerekek itt is leérnek a földre a forgóban, illetve szállításkor. Ennek számtalan előnye van: a rendkezelőre nem nehezedik plusz tömeg, hiszen a vázat nem kell felhajtani, illetve a rendkezelőujjak magassága mindig egyforma. Ennek köszönhetően a takarmány jó minőségű, a gép élettartama pedig jelentősen megnő. Másodsorban, a HIT 12.14 T nagy gumiabroncsai, a keret és az ideális vonószerkezet együttesen sima futást biztosít minden körülmény között.

A jobb manőverezés érdekében alsó függesztésre is lehetőség van. Ha a két alsó függesztőműhöz kapcsoljuk, akkor a HIT 12.14 T tökéletesen követni fogja a traktor nyomát. A gép sima futásának és kis méretre való összecsukhatóságának köszönhetően igen nagy közúti sebesség érhető el vele.

Az automatikusan felnyíló oldalsó védőelem gondoskodik a közúton közlekedő járművek biztonságáról. A vázon mindkét kerék „túlméretes” mankókerékként funkcionál, amelyek nagyszerűen kiegyenlítik az út vagy a talaj mélyedéseit, egyenetlenségeit. A vonórúd helyzete teljesen mellékes: mindegy, hogy a rendkezelő púpon vagy nyomvályún hajt-e keresztül, a két nagy keréknek köszönhetően a gép futása mindig sima és egyenletes. A Pöttinger „nem ismer tréfát”, ha talajkövetésről van szó. Minden rotor a maga csuklós keretére csatlakozik, így szinte „lebeg” a föld fölött. A forgóban a rotorok stabil helyzetéről egy munkahenger gondoskodik.

Az új HIT 12.14 T egyik érdekes tulajdonsága az egyedülálló „Liftmatic plus” rendszer, amelynél a kettős munkahenger a rotorokat fordulási helyzetben előbb vízszintes helyzetbe fordítja, és aztán emeli ki. Ez az intelligens hidraulikus megoldás megakadályozza, hogy az ujjak földdel szennyezzék a szénát, vagy hogy belevájjanak a földbe. Ha jobb a munka minősége, akkor a takarmány minősége is javul. A Liftmatic plus szintén csökkenti az ujjakra nehezedő súlyt, így a gép vezérléséhez kisebb teljesítmény elegendő, javul az élettartam és a termelékenység.

A forgóban történő kiemelés révén nagyon jó a rendkezelő talajkövetése, kiválóan lehet vele manőverezni. Ez nemcsak a gépkezelő számára teszi kényelmesebbé a munkát, hanem a rendkezelő használatát is rugalmasabbá teszi (gondoljunk csak arra, ha át kell menni egy vízlevezető árkon). A munkamagasság feszítőcsavarral könnyedén állítható.

A Pöttinger a rotorok és az azokat tartó karok terén sok mindent átvett a HIT 10.11 T-től. A nagy keresztmetszetű csövekből álló, csapszeges rendszerű keret igen stabil. A rotoregységek hat csapszeggel illeszkednek a szomszédos keretrészhez. Az új, eddiginél biztonságosabb formatervezés egyúttal a súlyeloszlást is javítja. A légmentesen zárt, zsírozott sima és kétszeres csuklópontok nagyon finoman viszik át a hajtást a rotorokhoz. Egy kapcsoló a külső rotorokat 180 °-kal el tudja fordítani. A jobb oldalon két rotor hidraulikusan hátrahajtható.

   

A gép „lelke” a DynaTech rotor, amely 1,42 m átmérőjű. Hat ívelt karon vannak a rugósfogak, ez jó talajkövetést biztosít. Az egyedülálló rotorgeometria számtalan előnyt kínál: a széna nem tud a fogak köré tekeredni vagy közéjük akadni. A karok könnyedén felveszik a takarmányt, az nem ütődik a karok között, nem potyog szét a rend. Ez az óvatos mozgatás úgy érhető el, hogy a karokon a fogaknak „húzása” van, mint az evezőnek. További nagy előny, hogy a fogak igen tartósak, hosszú élettartamúak. Ennél a modellnél is megtalálható a jól bevált zárt rendszer, amely a fogakat védi a mechanikai sérüléstől.

A rotortányérokat újjátervezték, így a karok helyzete a súlypont szempontjából ideális. Ettől nő a stabilitás, miközben a gép súlya változatlan. A rotorok szöge szerszám nélkül állítható, és mindegyik rotort felszerelték 16×6.5-8 abroncsokkal, amelyeken új terelőelem véd a szennyeződéstől.

A HIT 12.14 T piacra bocsátása révén a Pöttinger új szintet állít fel a rendkezelők szegmensében, amelynek jellemzői: innovatív technológia, maximális produktivitás, a takarmány és a talaj egyszerre történő kímélése.

Inge Steibl

www.poettinger.at