fbpx

Köckerling Ultima CS – Precíz vetőgép késes csoroszlyákkal

Írta: Szerkesztőség - 2013 szeptember 02.

Immár a hazai gazdálkodók között sem ismeretlenek a késes vetőcsoroszlyás Ultima előnyei, amely eszközt néhányan már évek óta felettébb sikeresen használnak. Az Ultima CS legújabb modellje az Ultima CS 600, amelynek első nyilvános bemutatására a 2011-es Agritechnica alkalmából, Hannoverben került sor.  Sok gazda számára még ma sem egyértelmű az Ultima CS-ben rejlő potenciál és a gép működési alapelve. Éppen ezért szeretnénk az alapvetően „visszatömörítés–vetés–visszatömörítés” elv alapján dolgozó, kivételes képességekkel rendelkező késes vetőgépet minél jobban megismertetni a hazai közönséggel.Ű

Pontos vetés késes vetőcsoroszlyákkal

Az elöl található támasztóhenger a talaj felületén futva végzi az előtömörítést, az utána haladó vetőcsoroszlyák a henger mozgását követik, és pontosan megtartják a beállított vetési mélységet. Éppen ez az Ultima legmeghatározóbb előnye a legtöbb vetőkéses rendszerhez képest, ezeknél ugyanis a vetőelemeket rendszerint egy merev kerethez rögzítik.

A vetési mélység hidraulikusan, a vezetőfülkéből állítható. Nagy nyomás mellett a gép stabilan tartja a nagy, max. 10-12 cm-es vetési mélységet. Minél sekélyebben vetünk, annál kisebb nyomásra van szükség. A vetőelemek hidraulikatömlőkön keresztül összeköttetésben vannak. A vetőcsoroszlyák az útjukba kerülő akadályok (pl. nagy kövek) elől károsodás nélkül kitérhetnek. Minden mást (pl. nagy rögök, növényi maradványok) a kések eltakarítanak a vetőbarázdából, és a magot a visszatömörített talajra helyezik.

Egyenletes súlyeloszlás

Lehet szó mulcsbavetésről, direktvetésről vagy közvetlenül a szántás utáni vetésről, a gép súlyának legnagyobb részét a támasztó hengerek tartják. Ezáltal minden talajon optimális visszatömörítés érhető el még azelőtt, hogy a mag a talajba kerülne. A vetést követő visszatömörítés STS hengerrel történik, amelyet a saját tömege mellett még feszítőrugók is a talajhoz nyomnak. Az STS henger mindegyik gyűrűje pontosan egy vetőkés mögött halad.

A nagy magtartállyal ellátott univerzális vetőgépek nagy önsúllyal rendelkeznek. Ebből következően laza vagy vizes talajokon gyakori probléma a megsüllyedés. Az Ultima esetében (a központi tömörítőhenger helyett) a tömeg a sok támasztó- és az STS-hengerre terhelődik. Így az Ultima gördülési ellenállása kisebb. Az előtömörítő támasztó kerekekre egy végtelenített gumiszalag került, amely a tömlős gumikerekekhez képest a nagyon nedves vagy tapadós talajokon is tiszta marad, ezáltal a henger zavartalanul dolgozhat. Ugyanez az STS-henger munkájáról is elmondható.

Optimális térállás

Az Ultima CS 600 esetében a vetőmag elosztását egy központi elhelyezkedésű pneumatikus elosztórendszer végzi, melyhez egy saját adagolót fejlesztettek ki. Az adagolóhengert légmentesen elzárták, ami feleslegessé teszi a légmentesen záródó magtartály alkalmazását. Ez kedvezően befolyásolja a vetőmag elosztórendszerben való szállítási sebességét és a magtartály törőnyílásának méretét.

A mag lerakása 60 mm széles sávokban történik, a két sáv közepe közti távolság 185 mm, tehát a vetőmagsorok közti távolság 125 mm. A növények kedvező térállása optimális tápanyagellátást és kisebb mértékű növény-egészségügyi problémákat jelent. A több mint 230 kg csoroszlyanyomású vetőcsoroszlyák optimálisan megtartják az előre beállított vetési mélységet. Ez különösen fontos a sekély- (pl. repce), illetve a mélyvetésű (pl. lóbab, szója, borsó) növényeknél.

Gyakorlati tapasztalatok

A vetőmag talajbahelyzését illetően az Ultima CS, mint késes vetőgép, figyelemreméltóan tartós pontossággal dolgozik. Normál magágy esetén ez természetesen majdnem minden vetőgépről elmondható. Ha azonban mulcsvetésnél túl sok szármaradvánnyal találkozunk, vagy száraz és tömörödött illetve vizes és tapadós talajviszonyok nehezítik a vetést, az Ultima CS akkor is képes a munkaminőség megtartása mellett megbízhatóan és zavartalanul dolgozni.

Nem véletlen tehát, hogy az Ultima éppen a kötöttebb talajú régiókban tesz szert egyre nagyobb népszerűségre. A szinte minden körülmény között megmutatkozó megbízhatóság és ezzel egyidejűleg alacsony szintű üzemeltetési költségek nagyban hozzájárulnak a gép széleskörű elterjedéséhez. Az érdeklődők januárban, az AGROmashEXPO kiállításon tekinthetik meg a gépet.

Jens Michels

Köckerling
magyarországi területi képviselő