fbpx

6 soros Gaspardo vetőgépek MTR vetőkocsikkal

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 29.

A kontinentális éghajlatunk velejárója, hogy gépeinknek meg kell felelni a rendkívül száraz és túlságosan nedves talajviszonyoknak, egyaránt. Az utóbbi évek fejlesztésének eredménye egy a már jól bevált Gaspardo MT – MTE vetőkocsik továbbfejlesztése, az MTR vetőkocsi.
Az MTR vetőkocsik is alkalmasak a szokásos kukorica, napraforgó és szója vetésen túl a fűszerpaprika, paradicsom, répafélék és tökfélék vetéséhez is.
Felületes szemlélő részére az MTR azonosnak tűnhet a korábbi MT – MTE változattal, de jobban megvizsgálva több ponton fedezünk fel olyan változtatásokat, melyek elsősorban a nehezebb talajviszonyok esetében jelentenek előnyt a korábbi változathoz képest.

Az új vetőkocsi legfőbb előnyei:

– Megjelenésükben is robosztusabb, 30 %-kal erősebb, paralelogramma függesztésű vetőkocsik, önkenő szinterbronz perselyekkel.
– Vetőkocsinként elérhető talajnyomás akár 150 kg!
– Ø295 mm-es magnyomó kerekek (opció)
– Kategóriájában a legnagyobb, Ø 420 mm-es nyitótárcsák 4 mm-es anyagból, melyek akár 12 cm-es vetési mélységet is lehetővé tesznek.
– Garantáltan egyenletes vetési mélység a két független talajkopírozó keréknek köszönhetően
– A nyitótárcsához vídiabetétes sárkaparók tartoznak

– Kétsoros golyóscsapágyak a Super Seal háromszoros tömítettséggel jól bírják a mostoha viszonyokat is
– Öntisztuló csoroszlyaelem a nyitótárcsák között a tökéletes magárok kialakításához.
– Alacsony karbantartás-igényű, állandó szögsebességű kardánok hajtják a vetőelemeket, kézi szétkapcsolási lehetőséggel.
– Opcióként: soronkénti elektromos kardánkapcsolást is kínálunk a vezetőfülkéből vezérelhetően, mely együttműködik a gyári vetésellenőrző és hektárszámláló rendszerrel.
– Mélységhatároló és tömörítő kerekek vízzáró csapágyazással.
– Tömörítő kerekek: terhelhetősége állítható és aszimmetrikusan is szerelhetőek.

A műtrágya kijuttatása történhet tárcsás- vagy csúszócsoroszlyák segítségével. A talajfertőtlenítő granulátumok tartályaiból a lehető legnagyobb méretet szereltetjük, (3 x 30 liter) hogy azok mérete minél inkább harmonizáljon a műtrágya illetve vetőmag feltöltés gyakoriságával. A vetőmagmennyiség beállítása a hagyományos lánckerék-szekrénnyel történik, mely egyféle vetőtárcsával 42-féle tőtávolságot tesz lehetővé. A meghajtás biztonságát szolgálja, hogy mindkét talajkerék hajtja a lánckerék-szekrény bemenő tengelyét. A maglesodrásról kétlépcsős lesodró szerkezet gondoskodik, melynek beállítása a szétkapcsolható kardánhajtásnak köszönhetően egyszerűen kivitelezhető. A legkönnyebben hozzáférhető vetőkocsin elvégezzük a beállítást, majd a skálaérték szerint állítjuk a többi sort. A soronkénti azonos vetési mélység beállítását is „relatív-skála” segíti!
A Gaspardo szemenkénti vetőgépek elsősorban 1000 literes BIG-BAG zsákos műtrágya fogadására alkalmas tartályokkal vásárolhatók, de lehetőség van 2 x 200 literes tartályok alkalmazására is.

[wcm-show id=107135]