fbpx

Új STROM-BEDNAR Terraland TO 6000 félig függesztett vésős talajlazító

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 28.

Szeptemberben indult az új STROM-BEDNAR Terraland TO 6000 félig függesztett vésős talajlazító tesztelése. A Terraland vésős talajlazítóval az utóbbi két évben számos mezőgazda mint a talajréteg megbontását és mély talajlazítást nyújtó kedvező megoldással ismerkedett meg. E két év alatt a gép bizonyította a nagy népszerűségét eredményező képességeit. A TN család csak 3-tól 4 méterig terjedő munkaszélességet kínált. Továbbra is hiányzott azonban egy olyan gép, amely megoldást jelentett volna a nagyobb munkaszélesség, illetve terület-megmunkálás terén.

Terraland TO nagy traktorokhoz és nagy teljesítményekhez
Az új TO termékcsalád a munkaszélességet 4, 5 és 6 méterre kiterjesztve a TN függesztett gépek kínálatát fejleszti tovább. Az új Terraland TO képességeit a 330 LE feletti teljesítményt nyújtó traktorok tulajdonosai használják ki maradéktalanul. Mindenekelőtt intenzív mély talajművelésre alkalmas (15-55 cm) a visszamaradt növényi részek talajba juttatásával (a szántás jelentős költségmegtakarításokat eredményező alternatívája) és a talajrétegek intenzív lazításával, a szántási réteg megbontásával, felszíni rögtöréssel és tömörítéssel (javul a vízfelvétel és a talaj oxigénellátása,…) , valamint a talajprofil általánosan egészségesebbé válásával.

A Terraland TO vésős talajlazító rövid ismertetése:

Intenzív mély talajművelés max. 55 cm-ig
Rendkívüli magas áthaladási képesség. Talaj feletti keretmagasság: 79 cm
4-gerendelyes központi váz
Munkaszekciók közötti szállító futómű
Karbantartást nem igénylő oldalváz-, futómű- és hengerrögzítés a központi csővázhoz
Quick- change systém of working visels
Quick-change rendszer – a fordítható vésők könnyű cseréje
Szállítási szélesség 3 m

A Terraland TO egymást követő munkaszekciói azonosak a függesztett TN modell munkaszekcióival. A 70 mm-es szárnyas, és a Quick-change rendszernek köszönhetően fordítható vagy cserélhető vésőkkel ellátott csoroszlyák geometriai kialakítása azonos. A csoroszlyák biztosítása hidraulikus.

A csoroszlya 3 szögben törik meg:

Az első szög agresszívan megbontja a felszínt, és egyben biztosítja, hogy a tápanyagokban szegény alsó talajrétegek ne kerüljenek a vetőmag elhelyezésére szolgáló mély rétegekbe.
A második szög a visszamaradt növényi részek talajba juttatását biztosító minőségi intenzív keverőhatást eredményez.
A harmadik szög a megmunkált, összekevert szerves anyagot a végső takarással fedi.

A végső rotopack-ek öntisztítással kísért, gép mögötti talajegyengetést végeznek nagyobb mennyiségű visszamaradt növényi rész esetén is

Munkavégzés a legnedvesebb körülmények között is
A TO modell tervezése során a TN modellel nyert tapasztalatokból indultunk ki. A függesztett verzió esetében a felhasználók különösen nagyra értékelték a nagyon nedves körülmények között is lehetséges munkavégzést, amely lehetővé tette, hogy egészen a talaj megfagyásáig végezzék munkájukat. Ezért a szállító futómű a TO termékcsalád esetében 2 sor csoroszlya között került elhelyezésre, így a gép nedves körülmények között is dolgozhat. A futómű mögött képződő nyomokat a csoroszlyák második sora azonnal megbontja. A futómű elhelyezésének köszönhetően extrém körülmények esetén kiiktatott hátsó hengerekkel is folytatható a munkavégzés, elkerülve így az eltömődést.