fbpx

A hengeres bálázás úttörői

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 28.

Amióta az 1960-as évek végén legelső hengeres bálázóját legyártotta, a New Holland, vezető szerepet tölt be a technológiai fejlesztések és innovációk területén.

 

 

A szabadalmaztatott görgős rudakat először a 850-es New Holland bálázóban próbálták ki. Ez volt az első alkalom, hogy egy gép hengeres bálát tudott képezni. 1977-ben, egy northumberlandi gazdálkodó elsőként készített 60 %-os szárazságú szilázs bálát– tette ezt akkor, amikor erre még egyetlen más bálázó sem volt képes. A New Holland azóta is folytatja az úttörő fejlesztési irányelvek kidolgozását: 1997-ben dobta piacra a BR6000-es széria fixkamrás elődjét, az 544-es modellet. A BR7000 modell elődje, a 658-es változó kamrás bálázó, 1993-ban került le a gyártósorról. A gumihevedereknek köszönhetően a bálák egyformák, tömörségük kifogástalan. Az elmúlt két évtized a megújulásról szólt a BR7000 széria számára is: a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a bálaképzés hatékonyabb, az egyes bálák minősége pedig még kiválóbb lett.

 

 

Az ideális bálaforma

A földműveléssel foglalkozó és tejgazdaságot is működtető Finbarr Marshall és fia több nagymegrendelőt lát el szalmával és szénával. Az üzlet szempontjából a bálaminőség, és a hatékony munkavégzés kiemelt fontosságú. Két éve már kizárólag BR7060-as bálázóval dolgoznak. Korábban nem New Holland gépük volt, azonban minden szempontból elégedettek a váltással: amióta megvásárolták az első NH bálázót, már további három érkezett a gazdaságba. Széna, szalma és szilázs bálázásával foglalkoznak. Mivel a New Holland bálázók gyorsak, hatékonyak és különböző nagyságú, de kiváló minőségű bálát képeznek, a gazdák elégedettek a döntésükkel.

 

 

Bálázás minden körülmény között

A szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozó David Honour gazdaságában tornyosulnak a bálák, amelyeket mind a New Holland BR6090 bálázójukkal készítettek. Zömét saját felhasználásra szánják, de el is adnak belőle. A BR6090-el két éve dolgoznak. Átlagosan 1000-1200 szilázs bálát, és további 700-800 szalmabálát képez egy szezonban. A szarvasmarha-gazdaságban korábban nem New Holland bálázóval dolgoztak. A váltás azonban jó döntésnek bizonyult, hiszen a New Holland bálázó még a legrövidebb terményszálat is képes felszedni. A bálatömörségen nem egy vásárlója lepődött meg, mondván: ilyen kiváló minőséggel ritkán találkoznak.

 

 

A bálaformát a fenékgörgők és a rudak képezik: a 34 erőteljes görgő működése már a termény beadagolásakor azt szolgálja, hogy a bálák minősége kifogástalan legyen. A bálák forgatása percenkénti 26-os motorfordulatszámnál történik. Az erőteljes padlóhengerek megadják a bálaképzéshez szükséges kezdősebességet. A kitűnő bálaformát a kíméletes, ugyanakkor határozott rotáció garantálja. Még a legnehezebb rendek betakarítása sem jelent gondot a beágyazott Roll-Bar rendszernek köszönhetően, amely a termény kiegyensúlyozott hengerezését teszi lehetővé. A nagyátmérőjű acél padlóhenger és az acél rudak átveszik a bála súlyát és segítik annak rotációját.

 

 

A szarvasmarha-tenyésztő David Honour az elmúlt két évben, amióta New Hollandot BR6090-et használ, elenyésző összeget költött alkatrészekre. A gazda elmondása szerint átlagosan 10 év használat után adja el a gépeit. Vásárláskor a bálázó egyszerűsége ragadta meg. Beszámolt arról, hogy a 2012-es, rendkívül csapadékos szezonban, amikor a talaj puha volt, a BR6090-es megállta a helyét: „Az extraszéles abroncsnak köszönhetően a traktor nagyobb nyomot hagyott, mint a bálázó.”

www.ikr.hu