Aktuális gondolatok a szántóföldi öntözőgépek kiválasztásához

Az idei Agro-Mashexpo és Agrárgép Show kiállítás izgalmas témái közé tartozott az öntözés. A termelők egy része nem szeretné még egyszer a gyönyörűen fejlett növénykultúrájának kiszáradását teljes egészében tehetetlenül szemlélni, míg másik részük a kiváló hozamok további növelését szeretné elérni. A szántóföldi öntözés egyik megvalósítási útja a csévélő rendszerű öntözőgépek üzemeltetése.

 

 

Ennek mobilitása, relatív alacsony eszközigénye, egyszerű kezelése egyre több termelő beruházási kedvét meghozza. Vásárlás előtt érdemes a terület öntözhetőségére vonatkozó körülményeket tisztázni (talajtani szakvélemény, domborzati viszonyok és legfőképp a vízkivételi lehetőségek). Ezek közül a vízkivételi lehetőség határozza meg leginkább a későbbiek során összeállítható öntözőrendszert. A gyakorlatban előfordul, hogy a területen fúrt csőkútból csak fóliával bélelt átmeneti tározóból lehetséges az öntözés. A Kisalföldön, Csepel-szigeten és még jónéhány termőtájon közepes vízhozammal közvetlenül is lehetséges a vízkiemelés.

 

 

Mélyfúrású kutak hazánkban nem túl elterjedtek, mert a hatósági engedélyezésük hosszadalmas és a vízkivétel szabályozott. A felszíni vizek közül a patakok, folyók, csatornák és tavak kínálnak lehetőséget. Az ilyen vízkivételi lehetőségre építhető ki traktorhajtású, dízelmotoros vagy elektromos szivattyú állomás. Az öntözőszivattyúk szívó- és nyomóoldali csővezetékeinek keresztmetszetét mindenkor igazítani kell a szivattyú konstrukciójához, valamint a szállítandó vízmennyiséghez. Hasonlóan számolni kell a fő- és mellékvezetékek keresztmetszetével és hosszával. E két tényező jelentős mértékben befolyásolja a vízszállítási veszteséget. A súrlódási veszteség mértéke az öntözési költségek jelentős hányadát teszi ki és soha nem térül meg. Ezért nagyon fontos egy öntözőgép vagy éppen gépcsalád megvásárlása előtt a hidrológiai paraméterek tervezése. A rendszer összeállításakor, tervezésekor figyelembe veendő még a jövőbeni esetleges bővítés lehetősége.

 

 

Ezek után jutunk csak el a csévélődobos öntözőgépekhez. A helyes méret megválasztásakor fontos szempont, hogy mivel üzemeltetjük a gépet. A nagyhatósugarú szórófej közepes vagy nagy intenzitású vízszétosztást valósít meg. Ez fontos szempont az öntözendő kultúra érzékenységére és fejlettségére. A vontatott öntözőkonzolok öntözési intenzitása szintén magas, mert a vízszétosztás alacsonyan történik. Az öntözőkeret vontatásához jelentős mennyiségű víznek kell átáramlani a turbinán a megfelelő teljesítmény elérése érdekében. Ha kényes kultúrát kívánunk (többszöri kis vízadaggal) konzollal öntözni, feltétlenül az önálló dízelmotoros csévélő rendszert válasszuk. Fenntiekben felvázolt szempontokat (a teljesség igénye nélkül) csupán a figyelem felkeltése érdekében gyűjtöttük össze. A SZEGÁNA Kft. és az olasz Irtec öntözőgép gyártó partnere széles termékskálával áll az öntözőgépet és szivattyút vásárolni készülő Partnerei rendelkezésére.

Pánczél Miklós
területi képviselő
www.szegana.hu

 
öntözés Szegána Kft.
..