fbpx

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. évi Agrár Innovációs Díjában részesült a debreceni Farmgép Kft.

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 02.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. évi Agrár Innovációs Díjában a Farmgép Kft. részesült új, korszerű permetezőgépek kifejlesztéséért.
A vegyszeres növényvédelem hatékonyságát alapvetően meghatározza az alkalmazott gépek kialakítása. Valós hazai és külföldi piaci igények alapján szükségessé vált új, korszerű szántóföldi permetezőgépek kifejlesztése. A többéves munka során célul tűzték ki olyan konstrukciók létrehozását, amelyek kielégítik az MSZ EN 12761 honosított európai szabvány szigorú követelményeit, és lehetővé teszik a területteljesítmény növelését, a nagyfokú üzembiztosságot, a munkaminőség javítását, valamint a környezetkímélő védekezéseket. Mivel szántóföldi permetezésnél döntő jelentősége van a szórókeret kialakításának, ezért új keretek fejlesztését kiemelten kezelték és a Szolnoki Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Fakultás, valamint a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány közreműködésével kezdtek a fejlesztő munkába.

A fejlesztést szántóföldi mérések eredményeinek felhasználásával dinamikai modellalkotásra, valamint számítógépes modellvizsgálatokra alapozták. Hagyományos kialakítású szórókeret különböző pontjain elhelyezett mozgásérzékelők adatai alapján leírhatók, és megjeleníthetők voltak a valós szántóföldi körülmények között fellépő keretmozgások. A felvett dinamikai modell számítógépes elemzésével meghatározták a szükséges csillapító elemek paramétereit. Az eredmények alapján kísérleti (“K”) gépeket, majd prototípus (“P”) gépeket gyártottak, amelyeken szántóföldi méréseket, a munkaminőség meghatározása érdekében pedig fedettség vizsgálatokat végeztek. A szórókeretekkel és a többi részegységgel kapott kedvező eredmények alapján korszerű függesztett és vontatott szántóföldi permetezőgépeket alakítottak ki, amelyek gyártása és hazai, ill. külföldi értékesítése is megkezdődött. Az új permetező gép kiemelkedő, mezőgazdasági gépfejlesztésen alapuló innováció.

Az innováció eredményei:
Az új fejlesztésű részegységek lehetővé tették hazai és nemzetközi igényeknek megfelelő, korszerű függesztett és vontatott szántóföldi permetezőgépek gyártását. A különböző méretű típusok az innováció révén létrehozott szórókeretekkel alkalmasak nagyobb sebességgel végzett munkára, az üzembiztosság növelése és a munkaminőség javulása mellett. A keresztirányú szórásegyenletesség javítása lehetővé teszi a környezetterhelés veszélyének mérséklését. Az új gépek kielégítik a legmagasabb igényeket is, s ezáltal megnőtt a gépek iránti kereslet, különösen az export piacon.

www.kertitox.eu