fbpx

A Claas is aratott a Covid évében

Írta: Kohout Zoltán - 2020 december 28.

Kelet-Európában és az oroszoknál jelentősen növelte forgalmát a Claas a járvány ellenére is.

 

Stabil maradt vagy nőtt

Csaknem 4 százalékkal 4,042 milliárd euróra növelte forgalmát a német Claas gépgyártó a 2020-as pénzügyi évben. Az adózás előtti eredménye 158 millió euróra nőtt, ami 22 millióval több, mint 2019-ben. Mindezt úgy sikerült elérnie a Claas-nak, hogy a koronavírus-járvány termelési és logisztikai akadályokkal, lassítással hatott – nemcsak az európai, hanem a globális – agrárgép-kereskedelemre. A Claas-csoport minapi sajtóközleménye azt is írja, hogy az értékesítés számos nyugat-európai országban stabil maradt, de Kelet-Európában és Oroszországban jelentősen nőttek az eladások. Emellett Észak-Amerika is fontos növekedést produkált.

 

Claas
Jól arattak idén is

 

K+F és aggályok

A világszerte 11 395 alkalmazottat foglalkoztató Claas idén több beruházást is végrehajtott. A vásárlói igényekre való rugalmasabb reagálást és a hatékonyságot szolgálja a Le Mans-i francia traktorgyár. A harsewinkeli bázison (Németországban)pedig befejeződött a kombájnok összeszerelésének korszerűsítési projektje. Emellett a Claas csak idén majdnem 240 millió eurót fektetett kutatásba-fejlesztésbe. Ez ugyan kicsit kevesebb, mint 2019-ben, de a válságos évben mutatja a Claas bátorságát az innovációs kiadások vállalásában.

Bár jövőre is stabil forgalomra számít, a Claas nem zárja ki, hogy a 2021-es pénzügyi év forgalma és jövedelmezősége  kevésbé lesz pozitív. Ezt a félelmet a koronavírus-járvány továbbgyűrűző hatásai és a parázsló kereskedelmi viták táplálják.

 

Claas
Folytatódtak a beruházások (Fotó: claas.com)