fbpx

Új bálázóteljesítmény szabályozó rendszer szögletes kisbálázóhoz

Írta: Farkas Imre - 2022 március 28.

Az Ag-Xcellence BPM-101 típusú bálázóteljesítmény-ellenőrző rendszer minden szögletes kisbálázóhoz – legyen az új vagy régi – alkalmazható.

A monitor tartalmaz egy löket/bálaréteg számlálót, amely segít megőrizni a konzisztens bálahosszt és -súlyt azáltal, hogy megszámolja a bálában lévő ütések vagy rétegek számát. Ez az egység képes megjeleníteni a kamrán belüli széna nedvességét az opcionális egy- vagy kettős nedvességérzékelő szenzoron keresztül a bála egyik vagy mindkét oldalán. Ez időt takarít meg, mert megtudja változtatni a beállításokat anélkül, hogy meg kellene állnia az ellenőrzéshez. A termék GPS-es sebességérzékelővel is rendelkezik, amely lehetővé teszi a bálázó kezelőjének, hogy hozzávetőlegesen tudja, milyen gyorsan kell haladnia az adott körülmények között, és forduláskor visszaállíthatják a megfelelő sebességet. Azáltal, hogy mindezen adat egyetlen monitoron van, csökkenti a fülkében lévő monitorok számát.

Hesston kisbálázó
Egyenletes bálahosszúság, illetve súly – fotó: Agco

A rétegszámláló lehetővé teszi a bálázó kezelőjének, hogy egyenletesebb hosszúságú és súlyú bálákat készítsen. A legtöbb szénakereskedő és fogyasztó értékeli az azonos súlyú, illetve hosszúságú bálákat. Míg a bálák kézzel történő felszedése és egymásra rakása ésszerű határokon belül nem függ annyira a bálák különböző hosszúságától, addig a mechanikus bálagyűjtőkocsik, illetve egyéb bálakezelő rendszerek mindegyike jobban működik egyenletes hosszúság, illetve súly mellett.

John Deere kisbálázó
A rendszer lehetővé teszi a kezelő számára, hogy előre megtervezze a bálarétegek számát – fotó: John Deere

A rendszer lehetővé teszi a kezelő számára, hogy előre megtervezze a bálarétegek számát. Ha a célszám nem megfelelő, a kezelő ennek megfelelően állíthatja be a sebességét. A nagyobb rétegszám a túl lassú haladási sebességre, az alacsonyabb rétegszám pedig túl gyors tempóra utal. Ha a bálázó haladási sebességét úgy állítják be, hogy a szénahozam (tonna/vastagság) változása ellenére is ugyanazt a rétegszámot tartsa bálánként, az egyes bálák bálatömege és hossza következetesen közel lesz egymáshoz. Ennek az az oka, hogy a különböző méretű szénarétegek különböző sebességgel préselődnek, a vékonyabb rétegek szorosabban tömörödnek, a vastagabb rétegek pedig szét akarnak rugózni. Azonos méretű rétegek megtartásával a kötözőfej ugyanolyan hosszúra köthet, és az összenyomott széna mennyisége is változatlan marad, ami egyenletes bálatömeget eredményez.

monitor
Ahogy a monitor megjeleníti az éppen készülő bála rétegszámát, az minden alkalommal növekszik, amikor a dugattyú tömörít egyet – fotó: https://agxcellence.com/

Ahogy a monitor megjeleníti az éppen készülő bála rétegszámát, az minden alkalommal növekszik, amikor a dugattyú tömörít egyet. Amikor a kötözőfej megköti a bálát, az adott bála végső rétegszáma száma jobbra tolódik a kijelzőn, így láthatja az előző bála rétegszámát, miközben az új bála készül. Az előző bálarétegszámok az utolsó négy teljes bála esetében jelennek meg. Ez a funkció arra szolgál, hogy lássa, felfelé vagy lefelé halad-e a rétegek száma, és szükség van-e a haladási sebesség módosítására.