fbpx

Feladathoz igazodva – intelligens légrugós felfüggesztés

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 29.

A piacon elsőként egyedülálló, intelligens elektronikus szabályzású légrugós felfüggesztést kínál az IVECO a DAILY AIR-PRO modelljeivel. E technika egyszerre növeli a vezetés kényelmét, óvja a jármű vezetőjét és rakományát, illetve alkalmazkodik a fuvarfeladat követelményeihez.

IVECO DAILY
A légrugós felfüggesztésnek köszönhetően a mezőgazdaság több szegmensében hasznos lehet a kisteher (Fotó: IVECO)

Intelligens jármű, amely már a jövőre készíti fel az ügyfelek vállalkozását

Az új DAILY az Amazon Alexa hangvezérlésével működő IVECO Driver Pal virtuális asszisztens révén immár új szintre emeli az összeköttetést, illetve a vezető és járműve közötti együttműködést. Az új útitárs hangutasítások segítségével biztosítja a vezető számára a járművével és a sofőrközösséggel folytatott kommunikációt, a vezetés biztonságosabb, stresszmentesebb és kényelmesebb élményét nyújtva.

A legkorszerűbb motortechnika és kipufogógáz-utánkezelő rendszer – már hatályba lépésük előtt – gondoskodik az Euro 6d Final és az Euro VI-E kibocsátási szabványok előírásainak valós körülmények közötti teljes körű (megfelelőségi tényező = 1) és a jármű élettartamára szóló teljesítéséről. A továbbfejlesztett 2,3 literes motorral akár hat százalék üzemanyag-megtakarítás is elérhető, a nehéz körülmények közötti alkalmazásokhoz pedig akár 15 százalékkal megnövelt forgatónyomaték-szinttel bővíti a DAILY sokoldalúságát.

A DAILY könnyűkategóriájú haszonjármű-család új adaptív és intelligens megoldásai

Thomas Hilse, az IVECO márka elnöke kiemelte: „Új DAILY sorozatunk immár a következő szintre lép és intelligenssé válik, emellett olyan fokú innováció jellemzi, ami páratlan a piacon. Kategóriavezető fedélzeti kényelme és biztonsága, valamint kiemelkedő rugalmassága és feladatközpontúsága a teljes birtoklási költség (TCO) jelentős csökkenésével és az IVECO ON szolgáltatások folyamatosan bővülő portfóliójával társul.”

Davide Diana, az IVECO könnyűkategóriájú üzletágának igazgatója kijelentette: „Ma a DAILY vezeti az európai fülke-alvázak piaci szektorát, héttonnás változatával pedig annak nagy teherbírású szegmensét. E sorozat hű marad hosszú távú fenntarthatósági küldetéséhez is, az alternatív üzemanyaggal hajtott könnyű haszonjárművek referenciapontjaként szolgálva.”

AIR-PRO intelligens felfüggesztések: egyedülállóan sima és kényelmes vezetés

Az új DAILY sorozatban mutatkozik be a forradalmi AIR-PRO légrugós felfüggesztés, amely az alkalmazási körülményekhez folyamatosan alkalmazkodik. Az exkluzív AIR-PRO folyamatos csillapításszabályzás (AIR-PRO Continuous Damping Control; CDC) szinte azonnal reagál az útfelület egyenetlenségeire.

E megoldás tízezred másodpercenként kiszámítja az egyes lengéscsillapítók ideális nyomásértékét a lehető legjobb dinamikus reakciók szolgálatában. A 25 százalékkal mérsékelt rezgésszint szintén hozzájárul a vezetés különösen kényelmes élményéhez.

Az AIR-PRO intelligens rendszer a járművezetők igényeihez is alkalmazkodik, akik ennek megfelelően alakíthatják a felfüggesztések működését:

  • a Soft beállítással a kényelmet részesíthetik előnyben;
  • a Load üzemmódot választva teljes terhelés mellett is optimális irányíthatósági tulajdonságokat és korlátozott karosszériadőlést biztosíthatnak;
  • az Auto módban a sofőrök a rendszer önadaptív paramétereire is bízhatják ezek alakítását.

Az új felfüggesztés a jármű terhelését is tekintetbe veszi, akár 30 százalékkal mérsékelve a kanyarokban az oldalirányú dőlést, egyszerre növelve a vezető biztonságát és védve a rakományt.

A rendszer az alvázmagasság kevesebb mint 10 másodperc alatti beállításával a fel- és lerakodást is megkönnyíti és hatékonyabbá teszi. A memóriafunkció pedig megengedi a kezelő számára, hogy rögzítse a szokásos rakodórámpákhoz tartozó beállítást, így még könnyebben előkészítheti a járművet.

Az AIR-PRO intelligens rendszer könnyen kezelhető a műszerfal forgatókapcsolójával és az új, intuitív TFT-kijelző grafikáival.

IVECO DAILY
Az intelligens rendszer segíti a sofőr kommunikációját, illetve támogatja a mindennapi alkalmazást tippekkel, információkkal (Fotó: IVECO)

IVECO Driver Pal az Amazon Alexa használatával:

  • A MYIVECO, amellyel a vezető jármű-állapotjelentést kérhet le, beállíthatja és kezelheti a navigációs rendszert, szükség esetén segítséget hívhat. Továbbá vezetési stílusára vonatkozó tippeket is kérhet az üzemanyag-megtakarítás és a biztonságos közlekedés jegyében.
  • A MYCOMMUNITY, amely a sofőrök közösségével köti össze a járművezetőt. Tanácsot adhatnak egymásnak, segítséget kérhetnek a nem tervezett leállások megelőzésére, illetve a közlekedési torlódásokra és egyéb forgalmi zavarokra vonatkozó információkkal kerülhetik el a késéseket. A nyelvi problémákat automatikus fordítási funkció oldhatja meg.

Új kézi sebességváltó

Az új DAILY sorozatban az új hatfokozatú kézi sebességváltó is bemutatkozik, amely kategóriavezető kapcsolhatóság és pontosság mentén kínálja a vezetés színvonalas élményét.

Az új erőátviteli rendszer a teljes birtoklási költség (TCO) mérsékléséhez is hozzájárul, és lehetővé tette, hogy a 2,3 literes motor ugyanahhoz a tengelykapcsolóhoz csatlakozzon, mint a 3,0 literes erőforrás. Mindez a legnehezebb fuvarfeladatokra is még robusztusabb konstrukciót, és akár 18 százalékkal nagyobb tartósságot biztosít.

Az új sebességváltó már alig igényel olajcserét, mivel 350 ezer kilométerre növelték intervallumát. Ez nagyban hozzájárul a karbantartási és javítási költségek további, akár négyszázalékos mérsékléséhez.

IVECO DAILY
A motor megfelel a kibocsátási szabványok követelményeinek (Fotó: IVECO)

Motorválaszték – hosszú távú fenntarthatóság minden fuvarfeladat során

Az új DAILY kétféle motort is kínál, hogy valamennyi fuvarfeladat során a legjobb teljesítményt nyújthassa: a 2,3 literes F1A erőforrást 116 és 156 lóerő (könnyű- és nehézgépjárműves homologizációban), valamint a 3,0 literes F1C egységet 160 és 207 lóerő közötti teljesítménnyel.

A 2,3 literes F1A motort kiemelkedő üzemanyag-takarékosság jellemzi, a WLTP-ciklus szerint akár hat százalék üzemanyag-megtakarítás is elérhető az előző modellhez képest. Az új kézi sebességváltó lehetővé tette az akár 15 százalékkal nagyobb forgatónyomaték átvitelét is.

A 3,0 literes CNG-motorjával az új DAILY hű marad hosszú távú fenntarthatósági küldetéséhez, amely 136 lóerő teljesítménnyel és 350 newtonméter forgatónyomatékkal erőteljes menettulajdonságokat és kiváló gázadási reakciókat kínál.

Az új DAILY egyaránt megfelel az Euro 6d Final és az Euro VI-E kibocsátási szabványok követelményeinek, még az előírások hatályba lépése előtt 1-es megfelelőségi tényezőt (CF = 1) érve el. Ez azt jelenti, hogy valós körülmények között és a teljes élettartamára is megfelel a károsanyag-kibocsátási határértékeknek.

Összességében elmondható, hogy az IVECO DAILY nem egy többfunkciós mezőgazdasági vontató, de az agrárium minden napjaiban a támogatási, logisztikai feladatoknál hasznos társ lehet a gazdaságban.

Forrás: IVECO/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc