fbpx

New Holland T7 traktorok Bács-Kiskunban

Írta: GÉPmax-2022/II. lapszám cikke - 2022 március 28. -Hirdetés

A frissen felszántott föld illata, egy komoly kézfogás szerződéssel vetekedő értéke és a New Holland T7-es traktorok megbízhatósága. A Bács-Kiskun megyében gazdálkodó Tóth János szerint, amíg erre a hármasra számíthat, addig sosem fogja megbánni, hogy a 2000-es évek elején szögre akasztotta a villanyszerelő mesterséget a gazdálkodásért. A trióból a gépválasztás különösen fontos, hiszen, ahogy mondja, „egy gazda, ha mellényúl a géppel, gyorsan fogynak a milliók”. De a „kékben” e téren még sosem csalódtak. 19 éves fia, Bence szerint ma már azonban egy következő sarokkőre is szükségük lehet a fiatalabb gazdáknak: az új szériás erőgépek kényelmére és precíziós tudására. Ezzel végre kevesebbszer kell választani hatékony munka és a barátokkal, családdal, pihenéssel töltött idő között.

Tóth Jánosékat a két generációt kiszolgáló gépparkról kérdeztük, valamint arról, miért gondolják fontosnak az erőgépek fejlesztéseit a fiatalok agráriumban való megtartása kapcsán.

New Holland

Aki csak pénzért csinálja, annak csalódás lesz a mezőgazdaság

Négy New Holland traktor, 150 hektár jól művelhető földterület, amiből közel 80% saját tulajdonban van. Mindez kényelmes sikertörténetnek tűnhet. Azonban Tóth János emlékeztet, ez a hivatás korántsem ilyen egyszerű.

„Aki a gazdálkodásban csak a pénzt látja, az csalódni fog. Nagyon kell szeretni ugyanis ezt a szakmát, hogy a rengeteg éjszakázást, korán kelést, családtól távol töltött időt ne sajnálja az ember. Ahogy egy gazdatárs mondta, a pénz helyett jobban járunk, ha az illatát szeretjük meg ennek a világnak. Aki ugyanis egyszer magába szívta azt, amikor az eke vagy a grúber kifordítja a földet tavasszal, az már lehet olyan szerelem, ami kitart egy életen át. Nálam emellett még fontos, hogy ez egy olyan mesterség, ahol az adott szónak vagy kézfogásnak még mindig értéke van.”

Amikor láttuk, hogy három régi traktor munkáját egyedül kiváltja, tudtuk, hogy maradunk a „kéknél”

A Bács-Kiskun megyei gazdaság a kezdetek óta hosszú utat járt be. 8,9 hektárról építkeztek fokozatosan 150 hektárig, kizárólag növénytermesztéssel foglalkozva, árpát, búzát, kukoricát, napraforgót és repcét tartva a vetésforgóban. Sok minden változott, ezalól talán csak a New Hollandok jelentik a kivételt a 2000-es évek eleje óta. Mióta az első TM165-ösük tudását összemérték a régi MTZ traktorokéval, azóta jelentik Tóth Jánoséknak az egyértelmű választást a termelőmunkához.

„Óvatosan bővítettük a területeket, az első klasszikus MTZ mellé vettünk még egyet, majd még egyet. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy most már van 3 traktor, 3 eke, de már akkor sem volt 3 ember, aki üljön a kormányoknál. Hirtelen elhatározás következett: eladtam az MTZ-ket és megvettem az első New Holland TM165-ösömet, akkor még használtan. Soha jobb döntést! Amikor láttuk, hogy három régi traktor munkáját egyedül kiváltja, tudtuk, hogy maradunk a »kéknél«”. Ehhez a bizalomhoz persze az is kellett, hogy az azt követő években a márkakereskedői háttér, szerviz rendben legyen, de mi ilyen téren sem csalódtunk. A Kecskeméti Területi Központra, helyben Ábrahám Zsolt gépértékesítőre mindig számíthatunk. A szaktudásuk adott, a szervizesek képzettek, a szerződés aláírása után is bármikor elérhetőek a gazdáknak. Jó kezekben van náluk a márka.”

New Holland

New Holland T7: nincs munka, amit nem tennének egyszerűbbé a földeken

A gazdaságban több New Holland erőgép dolgozik.

  • A korelnök egy 2007-es évjáratú New Holland T6040-es Elite felszereltségi fokozattal (rugózott híd, rugózott kabin, manuális váltó), ami művelőkerekekkel szerelve ma már a műtrágyázási, növényvédelmi feladatokat látja el.
  • A 2010-es évjáratú, jelenleg homlokrakodóval szerelt New Holland T5050-esé a logisztika a szállítmányozással, vegyszerezéssel töltött évek után.
  • A munkák derékhadát a gazdaság két New Holland T7-es univerzális traktorra bízta.

A New Holland felső- és középkategóriás erőgépei nem véletlenül fogynak kiemelkedő darabszámban itthon. Rövid és hosszú tengelytávos modelljeivel a széria 150 és 270 LE között mindent lefed, amire a termelőknek szükségük lehet. Területmérettől függően lehet a talajmunkák nehezét végző vezérgép, ahogy sokoldalú mindenes is. A típusfüggően 8257-8647 kg közötti maximális emelési erő, a 140-150 és az opcionálisan akár 170 liter/perc teljesítményű hidraulika rendszer és a kiemelkedő vonóerő legyűr bármilyen akadályt, míg az alacsony kabinmagasság, optimális tengelytáv és a mellső kerekek nagy befordulási szöge kiváló manőverezhetőségről kezeskedik.

Mindezt Tóth János maga is megerősíti a tapasztalatok alapján: „A vezérgépünk 2016 óta egy New Holland T7.270 AutoCommand hosszú tengelytávú traktor. Épp olyan könnyedén birkózik meg a 18 tonnás pótkocsink mozgatásával a tarlón, mint bármelyik alapművelési feladattal. 4 plusz 1 fejes Pöttinger ekével, egy 2 késes lazítóval, 5,60 méteres kombinátorral, szántáselmunkálóval dolgozik. A New Hollandokban, Pöttinger munkagépekben most már évtizedek óta bízunk. A képességeiket a helyi gazdák is látják, egyre több is fogy helyben mindkét típusból. A rövid tengelytávú T7.210-es New Holland traktorunk 2019-ben érkezett, ahol kell, támogatja a vezérgépet. A szemenkénti vetőgépünket húzza, aratásban szállít, van, amikor Bence fiam besegít vele a tigerezésbe. RTK pontosságú robotkormányzással, széles gumikkal, fronthidraulikával szerelt kiváló gép, ami teljesen hibátlanul futott le eddig 1180 üzemórát. Mindkettő fokozatmentes váltóval szerelt erőgép. Ezeknél a feladatnak, a gazda elképzeléseinek ideális haladási tempót egyszerűen be lehet állítani, utána már az automatika teszi a dolgát. A terheléshez igazítja a váltóáttételt, motorfordulatot, az ideális beállításoknak hála nő az élettartam. Aki dolgozott már ilyen géppel, biztos vagyok benne, hogy többé nem vált vissza Powershift váltóra.”

New Holland

Új New Holland T7 HD: érti az újgenerációs gazdák nyelvét

Amennyiben Tóth János és családja sikerrel jár a nemrég benyújtott precíziós gazdálkodási pályázatukkal, a családi gazdasághoz egy új szériás New Holland T7.315 Heavy Duty traktor is csatlakozik egy Pöttinger Terrasem direkt gabonavetőgép társaságában. A piaci szegmensben vezetőnek számító 1282 Nm maximális forgatónyomatékkal, a pótsúlyozva közel 13 tonnás tömegükkel és az ideális 2995 mm-es tengelytávjukkal ezek az erőgépek nem véletlenül közkedveltek, ha a talajműveléshez megnövelt motor- és hidraulikateljesítményű traktort keresünk.

Azonban Tóth Bence számára, aki az évek során maga is 600 üzemóra fölött dolgozott a 2016-os New Holland T7-esükkel, az új T7 HD kezelőknek szánt újdonságai talán még ennél is fontosabbak.

„A New Holland T7 HD nem csak külsőre alakult át. A műszerfal teljesen új helyre költözött, a kormány mögötti kezelőfelületek eltűntek. Minden a jobb oldalunkra került át, ahol az összes lényeges funkció, beállítás azonnal kézre áll az új multikontrolleres kartámasszal. Robotkormányzás, hidraulikaszelep-vezérlés, haladási tempó, bármi a kedvünkre beállítható 11 programozható gombbal. Rendkívül izgalmas még az új, a kormány közepén található központi kijelző, ahol minden gépadat – motorfordulatszám, TLT fordulat stb. – folyamatosan szem előtt van, így pofonegyszerű monitorozni a munkagépet. 19 évesen, a családi gazdaságban dolgozva azért látom a New Holland fejlesztéseit fontosnak, mert így még akkor is kevésbé megterhelő a munka, ha amúgy az időjárás miatt egyre több feladat hárul ránk. Másrészt egy hatékonyabb géppel, ami megbízhatóan gyorsabban dolgozik, végre nem kell választani elvégzett feladatok, illetve család, barátok és szórakozás között.

Az új gépben a fűthető, szellőztetéssel ellátott üléssel, kabinhűtővel bármikor kényelmes lehet a munka.”

Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres a nyereséges gazdálkodáshoz? Válassza a New Holland traktorokat, kombájnokat a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től!

Agrotec