fbpx

Digitális visszapillantó tükör teleszkópos rakodón

Írta: Farkas Imre - 2022 március 27.

A JLG egy nagyon innovatív megoldást mutatott be az egyik építőipari kivitelű teleszkópos rakodóján.

A digitális visszapillantó tükröt egyenlőre csak a 2733-as típushoz kínálja a JLG, amely Európában nem kapható, de ha népszerű lesz és beválik a kiegészítő, akkor nem nehéz megjósolni rohamos terjedését.

rakodó kamera
Egy kamera előre néz, egy pedig hátra a szokott irányba – fotó: https://www.jlg.com/

Ez a technológiai innováció új trendet vetít előre a mezőgazdasági teleszkópos rakodók számára. A JLG rakodón két kamera található a jobb oldali visszapillantó tükör helyén. Az első logikusan hátra van fordítva, mint az eredeti tükör, míg a második előre néz, a kerék által elrejtett talajterületre. A képek a kabin jobb oldali oszlopában található képernyőn jelennek meg. Ahol a vezető tekintete általában a visszapillantó tükörre irányul.

monitor
A kamerák képe a jobb oldali fülkeoszlopra szerelt álló monitoron osztottan jelenik meg – fotó: https://www.jlg.com/

A kameratükör elvét már a nehéz haszongépjárművek, teherautók, kamionok világában, például a Mercedes egyes tehergépjárműveken már korábban elkezdték alkalmazni. Az ilyen járműveken csökkenti az aerodinamikai légellenállást és ezáltal az üzemanyag-fogyasztást. A teleszkópos rakodógépen az előnyei inkább a kisebb tömegre, jobb képre vagy relevánsabb betekintési szögekre vonatkoznak.