fbpx

GÉPmax – 2011-05 – május

Írta: Szerkesztőség - 2011 május 22.

 

 

Kedves Olvasó!

Miközben a nagyvilágban szinte minden hétre jut egy-egy a közeli vagy távolabbi jövőt is formáló esemény eközben a mezőgazdaságban tevékenykedők nap mint nap teszik a dolgukat – még ha nem is szólnak erről nagybetűs híradások. Természetesen minden gazdálkodó számára az egyik legfontosabb cél, hogy az összes szükséges munkaműveletet időben el tudja végezni, már csak azért is, mert az időjárás szeszélyeinek kitett gazdaságok így biztosíthatnak esélyt és reményt maguknak arra, hogy valamikor, hónapok múlva majd jó termést takaríthassanak be. Persze tudjuk, ehhez még sok minden más is szükségeltetik. A remény nem csak a gazdálkodókat élteti, hanem a mezőgazdaság más szereplőit is. A remény azonban önmagában kevés – hogy történjen is valami, azért tenni kell. Ennek megfelelően – s már a saját “házunk tájára” utalva – jó néhány gépkereskedő szántóföldi bemutatókon népszerűsíti gépeit – teszik mindezt azért is, hogy az elmúlt évek “legmélyebb értékesítési gödréből” kikerüljenek végre.

Ezekben a hetekben magunk is több gyakorlati bemutatóra kaptunk meghívást; ezekről Tudósítás rovatunkban olvashatnak. Eközben a gépgyártók sem ülnek csupán eddig elért eredményeiken; a Claas Hungária Kft-nél például fejlesztési központot hoznak létre uniós segítséggel, ahova friss diplomásokat várnak.

Mostani lapszámunkban tovább folytatjuk a SIMA újdonságainak bemutatását, aztán, mivel közeleg az aratás, így most egy kombájnnal, a New Holland CR 9060-assal szerzett tapasztalatokról faggattuk az üzemeltetőt.

A traktorok kedvelői most három márka újdonságaival ismerkedhetnek: a Massey Ferguson 8600-as sorozatával, a Kubota M130 X-ével és a Valtra legújabb T szériájával. Hogy legyen mit húznia a traktornak, a Kuhn körbálázóit mutatjuk be, mivel igen időszerű az ezekkel a gépekkel végzett tevékenység a zöldtakarmány-előállításban.

Mivel rakodni egész évben kell, most a Faresin teleszkópos rakodójára is felhívjuk a figyelmet. S bár nemrég még a belvízelvezetés gépei álltak reflektorfényben, ezekben a hetekben viszont már sok helyen öntözni is kell, így az Oc-mis cég öntözőgépei és a Scova szivattyúaggregátjai kerülnek bemutatásra, amihez az Elektronika rovatban megjelenő Öntözésmenedzsment című cikk kapcsolódik.

A rakodógépekhez különböző őrlőkanalakat ajánlunk, amelyeknek igen széles felhasználási területük van. Aki pedig hajlandó sok pénzt áldozni, és szeretne a természet lágy ölén különböző szenvedélyeinek hódolni – mindezt luxus körülmények között -, az megrendelheti a Mercedes-Benz Zetros tehergépkocsi-alvázra szerelt, mindennel felszerelt lakóautóját. Természetesen most sem feledkeztünk meg a régi gépek szerelmeseiről; ők az IH Farmall traktorokról találhatnak érdekfeszítő cikket kollégánk, Farkas Imre tollából. Ennek olvasása közben nekem is nagyobbat dobbant a szívem, mivel kezdő üzemeltetőként még szövetkezetünk féltett kincse volt egy ilyen traktor.

Ismét sok érdekes cikkel készültünk tehát májusi számunkkal. Kívánok tartalmas időtöltést lapuk olvasásához!

Hatala László felelős szerkesztő