fbpx

Gazdára talált a 100. KRAMER teleszkópos rakodógép Magyarországon

Írta: GÉPmax-2022/II. lapszám cikke - 2022 március 27.

2015 óta forgalmazza a Valkon Kft.

A Valkon 2007 Kft. újabb mérföldkőhöz érkezett 2021 végén. A Bio-Fungi Kft. a közelmúltban három darab KRAMER KT559 típusú rakodógépet rendelt, amelyek közül az egyik a 100. eladott Kramer-gép Magyarországon. A gépek ünnepélyes átadására január 21-én Áporkán, a cég telephelyén került sor.

Kramer
Három darab új Kramer-rakodóval egészült ki a Bio-Fungi Kft. gépparkja

A Valkon Kft. 2015 óta forgalmazza a német Kramer-Werke GmbH termékeit. A Kramer teleszkópos család összes tagjával a kínálat 2017 második félévében egészült ki. Így a 2,7 tonnás emelési kapacitástól az 5,5 tonna megmozgatására képes gépekig több típust kínáltak.

Három Kramer-gép a vezető gombatermesztőnek

Mutsy Árpád, a cég tulajdonos ügyvezetője az ünnepélyes átadást követően elmondta, hogy cégük alapvetően két fő tevékenységgel foglalkozik, gombatermesztéssel (laska- és csiperkegomba, és néhány egzotikus gombaféleség) és a gombatermesztés alapanyagának gyártásával. A cég 30 éve működik. Ma nemcsak Magyarország, hanem a közép-európai régió vezető vállalkozása ezen a területen. Évente több mint 100 ezer tonna gombakomposztot és 7 ezer tonna gombát értékesítenek, összesen 18 országban, miközben cégcsoportjukkal 350 munkavállalónak adnak munkát.

A Valkon Kft.-vel először a szalmabálázás kapcsán kezdtek együtt dolgozni, és nagyon sikeresnek bizonyult az együttműködés. Fontos volt számukra, hogy a kecskeméti székhelyű cég a zöldsor termékeire specializálta magát. A Krone gépei jól beváltak a Bio-Funginál, így a rakodógép-vásárlásoknál a KRAMER is jó választásnak tűnt. Fontos, hogy a gépek folyamatosan rendelkezésre álljanak, ehhez a jó minőségű technika mellett a Valkon szervizháttere is megfelelő hátteret biztosít.

Az idén 15 éves Valkon 2007 Kft. ügyvezetője, Kecskeméti Sándor kiemelte, hogy a jelenlegi szűkös gyártói kapacitások miatt folyamatosan nyomon követik a gyártói visszajelzéseket. Igyekeznek a legjobban kiszolgálni a piacról érkező igényeket, ezért nem okozott nekik gondot a Bio-Fungi Kft. 3 darabos megrendelésének teljesítése. Szerviz tekintetében jól működik az országos hálózat, ugyanakkor új szervizes szakemberekkel szívesen bővítené még a csapatot. Igyekeznek a mezőgazdaságban ilyen téren tapasztalt hektikusságot megfelelő tervezéssel és szervezéssel kiegyenlíteni, főként szezon előtti karbantartások beiktatásával.

Mutsy Árpád, Kecskeméti Sándor
Mutsy Árpád (Bio-Fungi Kft.) és Kecskeméti Sándor (Valkon 2007 Kft.) a 100. KRAMER rakodó ünnepélyes átadásán

Stabil piaci részesedés

Bárth Gábor, a Valkon 2007 Kft. termékfelelőse elmondta, hogy a magyarországi teleszkóposrakodógép-piac évente mintegy 400 darab eladott gépet jelent, ebből stabilan évente 10% a Kramer-gépek aránya. Hazánkban a legelterjedtebb és legkeresettebb kategóriát a 3,5-4,5 tonnás emelési kapacitású, 7 méteres emelési magassággal rendelkező gépek jelentik. Ebben a kategóriában a Kramer-típusok közül a KT407 – 4 tonna emelési kapacitással, 7 méteres gémmel –, valamint nagyobb testvére, a KT457 – 4,5 tonnás emelési magasság és 7 méteres gém – a legkedveltebb. A KT276 típust többnyire állattartótelepek keresik. Nagy előnye a kompaktság, a kis fordulóív, a mozgékonyság. A „Király” kategóriában pedig abszolút piacvezetőként a KT559 rakodógép képviselteti magát. Ennél az 5,5 tonnás emelési kapacitás mellé egy 156 LE DEUTZ erőforrás, valamint 8,75 méteres rakodási magasság társul.

A KRAMER gyár a rakodógépeiben egyedi kezelősegítő rendszerekkel igyekszik a minél gyorsabb munkavégzést lehetővé tenni. Ilyen például a SMART HANDLING rakodást segítő rendszer, a beépített rázófunkció vagy adapterszög-memória. A precíz és komfortos kezelést lehetővé tevő, abszolút fokozatmentes hidrosztatikus hajtásrendszer akár trágyázási, vontatási vagy terménytárolási folyamatoknál is dinamikus működtetést biztosít.

– A 2022-es év gyártási kapacitása a KRAMER cégnél már betelt, az eddig már megrendelt gépekből tudjuk idén partnereinket kiszolgálni. Az év elején már igen nagy érdeklődés mutatkozik rakodógépeinkre, ebben a különböző nyertes pályázatok hatása is érződik. Érdemes tehát időben lépniük a gazdáknak, ha új gépekkel szeretnék fejleszteni gazdaságukat – összegezte Bárth Gábor a jelenlegi piaci helyzetet.  

Szerző: Fodor Mihály