fbpx

A Rapid a minőségi vetés és a teljesítmény páratlan kombinációja

Írta: GÉPmax - Hirdetés - 2020 november 09.

A Rapid vetőgépek szíve az egyedi csoroszlyakialakítás és vezérlés, amely forradalmasította a vetés gyakorlatát 25 évvel ezelőtt. A Väderstad gabonavetőgépek piacra lépése előtt más elvek érvényesültek a magágykészítésben, mivel a kis csoroszlyanyomás közel kert finomságúra munkált talajt igényelt. A Rapid vetőgépek megjelenésével nem csak a vetést megelőző talajelőkészítés menetszámát lehetett csökkenteni, de a vetést magát is az addiginál jóval nagyobb sebességgel lehetett elvégezni. A Rapid szó ma is a minőségi vetés és a nagy teljesítmény páratlan kombinációját jelenti a gyakorló gazdák számára, amihez a megbízhatóság és a tartósság fogalma társul. Az elmúlt 20 évben ugyan szép számban jelentek meg a Rapidhoz hasonló építésű vetőgépek (pl. Rabe, Tume, Junkkari, Multiva), de egyik sem ért el olyan sikert, eladási darabszámot a hazai piacon, mint a Väderstad gabonavetőgépe. A Rapid vetőgépek továbbra is kategóriájuk egyik legnépszerűbb képviselői a hazai piacon, normál, valamint műtrágyakijuttatást is végző, kombi változatban egyaránt elérhetők. A vetőgép a fűféléktől kezdve, a repcén át a babig sokféle növény vetésére használható, ugyanakkor mikrogranulátumot és csigák gyérítésére szolgáló pelletet is kijuttathatunk a segítségével. A Rapid vetőgépek minden egyes hátsó tömörítőkereke az előtte lévő egy pár csoroszlya mélységét vezérli, mialatt biztosítja a szükséges egyengetést és tömörítést. Ennek köszönhetően a Rapid minden körülmény mellett egyenletes kelést garantál. A Rapid vetőgépek szimpla tárcsás csoroszlyája 70/255 kg nyomással hatol a talajba, ami pontos maglehelyezést biztosít még nagy menetsebesség és kötött talajok vetése esetén is. Az agresszív vetőtárcsák – a talajtípustól és a talajművelési rendszertől függetlenül – szármaradványoktól mentes, tiszta magárkot nyitnak, mivel a haladási iránnyal enyhe szöget zárnak be, ennek következtében pedig finom szerkezetű talajt hoznak létre a mag körül, ami a csírázás szempontjából kritikus, megfelelő mag-talaj kapcsolat miatt lényeges.

 

Väderstad gabonavetőgép

 

A Rapid csoroszlyái a vetőmagot a művelőtárcsák munkamélységénél kissé mélyebbre, a bolygatatlan talajba helyezik, így a mag körüli kapilláris vízszállítás biztosított. A vetéssel egy időben végzett talajművelés csökkenti a megelőző műveletek számát, ami kisebb talajnedvesség veszteséggel, valamint magasabb hozamokkal jár. A különböző gazdálkodási és talajművelési igényeknek megfelelően a Rapid számos mellső művelőeszközzel rendelhető, melynek intenzitása – a körülményeknek igazodva – hidraulikusan állítható a traktorfülkéből akár menet közben is. Hazánkban az ún. System Disc CrossBoard Light magágykészítő rendszer a legnépszerűbb, amely két sor tárcsából és egy hidraulikusan állítható simító sorból áll. Intenzívebb talajelőkészítést tesz lehetővé a System Disc Aggressive, amely a Carrier rövidtárcsákról ismert 450 mm átmérőjű, két sorba rendezett, kúpos tárcsákból épül fel.

 

A Rapid vetőgépek szimpla tárcsás csoroszlyája 70/255 kg nyomással hatol a talajba, ami pontos maglehelyezést biztosít
A Rapid vetőgépek szimpla tárcsás csoroszlyája 70/255 kg nyomással hatol a talajba, ami pontos maglehelyezést biztosít

 

A Rapid 300-400 S/C vetőgépek magadagoló tengelyét hidromotor hajtja, amely az aktuális sebesség értékeket egy radartól kapja. Ez a nagyon megbízható rendszer garantálja a precíz magadagolást, ráadásul nem érzékeny sem a vibrációra, sem pedig a lejtésszög megváltozására. A kalibrálás folyamata is rendkívül egyszerű. Minden sornak kettős magadagoló kereke van, az egyik a nagymagvú, másik az aprómagvú növények vetésére szolgál. A Rapid A 400-800 S/C vetőgépeknél a magtartályból szállító levegő segítségével kerül a vetőmag a hidraulikus magadagolókhoz. A Fenix I. magadagoló 1-500 kg/ha közötti magmennyiség kiadagolására képes anélkül, hogy közben bármelyik elemét cseréni kellene. A hidraulikus hajtásnak köszönhetően, nagy magmennyiségek is akadály nélkül kijuttathatók a vetési sebesség csökkentése nélkül. A tartályba integrált ventilátor alacsony fordulatszámon dolgozik, ami csökkenti az üzemanyag fogyasztást, és hangtalan működést garantál. A ventilátor magasra helyezésével csökken a beszívott por mennyisége, ami növeli a vetés pontosságát és mérsékli a szerkezeti elemek kopását.

A modern iPad alapú vezérlő rendszer, azaz a teljes adat és funkció elérést biztosító Väderstad E-Control, vezeték nélküli adatátvitellel kapcsolódik a munkagépekhez. Az E-Control előnye a felhasználóbarát, távirányítással működő kalibrálásban is megnyilvánul.

 

A Rapid vetőgépek továbbra is kategóriájuk egyik legnépszerűbb képviselői a hazai piacon
A Rapid vetőgépek továbbra is kategóriájuk egyik legnépszerűbb képviselői a hazai piacon

 

Az E-Control legfrissebb szoftververziója egyszerűen letölthető a gyártó weboldaláról, így a Rapidot használó termelők biztosak lehetnek abban, hogy mindig a legújabb innovációkat használják a mindennapokban. ISOBUS GPS segítségével lehetőség nyílik a megmennyiség automatikus változtatására, az automatikus félgép lezárásra (Rapid A 600 és 800), valamint a táblavégi fordulók felismerésére.

A Rapid A 400-800 S/C vetőgépeken a Väderstad SeedEye magszámláló és vetésellenőrző rendszere segítségével egyszerűen beállíthatjuk az egységnyi területre kivetni kívánt mag mennyiségét, db/m2 egységben megadva, ráadásul szükségtelenné válik a vetőgépeknél korábban megszokott kalibrálási folyamat. A SeedEye egyszerre garantálja a vetési folyamat teljes körű ellenőrzését, valamint a kiváló vetésminőséget. A változó talajkörülményekhez való folyamatos alkalmazkodás érdekében, a Rapid A 400-800 S/C vetőgépek egyedi mélységszabályzó rendszerrel, az ún. Interactive Depth Control-lal vannak felszerelve. A rendszer lehetővé teszi a vetésmélység akár1 mm-rel történő finomhangolását menet közben is. Ez a funkció, a menet közben változtatható magmennyiség opcióval együtt megteremti a vetés folyamatának fülkéből történő teljes kontrollálását.

A Rapid vetőgépek készen állnak arra, hogy a precíziós gazdálkodás megannyi kihívására választ adjanak, amihez a márka példátlan minősége és megbízhatósága társul.