fbpx

Nagyobb hozam az AMAZONE szóráshatároló kalkulátorral

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 30.

Az AMAZONE különböző műszaki megoldásokat és szolgáltatásokat kínál a műtrágyaszóró optimális beállításához. A precíz és szükséglet-orientált kijuttatás döntő szereppel bír a költségcsökkentés és a környezetkímélés érdekében.

Az AMAZONE műtrágyaszórók kimondottan a szántóföldi határokon való kijuttatáshoz fel vannak szerelve az időközben már 10 000x bizonyító AutoTS tárcsába integrált szóráshatároló rendszerrel. A megcélzott többlet hozam az AutoTS-sel a hagyományos szóráshatároló rendszerekkel szemben most az új szóráshatároló kalkulátorral határozható meg. Az AMAZONE ezt online hét különböző nyelven kínálja.

 

autots
Az AutoTS-sel az egyenletes állományokért a tábla határáig

 

Az AMAZONE szóráshatároló berendezései nem csak precízek, de kényelmesen és rugalmasan is használhatók. Az AutoTS segítségével a traktorfülke kényelmében választhat a mezsgye-, határ- és árokszórás funkciók közül.

 

A területhatártól függően különböző beállítások alkalmazhatók:

Amennyiben a megmunkálandó terület például hasonló növénykultúrát tartalmazó táblával határos, akkor a mezsgyeszórással a kiszórási mennyiség 100%-ban kiszórható a tábla pereméig.

Ha utca vagy közterület van közvetlenül a tábla határa mentén, akkor egyszerűen átválthat határszórásra. A maximális dobástávolság ilyenkor lecsökken a tábla határáig való távolságra. Ilyen módon megelőzhető, hogy a műtrágya a határon túlra jusson.

 

röpítótárcsa
Az AutoTS működési elve: Két út a műtrágya számára. Normál szórás – hosszú lapátok, határszórás – rövid lapátok

 

Ha patak, árok, nyílt víz vagy ökológiai gazdálkodásba bevont területek találhatók a tábla közvetlen közelében, akkor az árokszórás beállítással biztosítható a tábla határától való szükséges távolság. A környezet nem terhelődik, ugyanakkor magas hozamok érhetők el a tábla szélein. Az AMAZONE  több éves gyakorlati tesztek keretében próbálta ki az AutoTS szóráshatároló rendszert. Ezek során a táblákon mesterséges szántóföld határokat alakítottak ki az olyan peremtényezők, mint az árnyék, a több éves alul-trágyázottság vagy a vízért harcoló bokrok és fák előidézte konkurencia.

 

amazone
Magas hozamok árkoknál is: Az AMAZONE beállítási értékeivel az árokszóráshoz

 

Ezen tesztek során az AutoTS rendszer gyakorlati feltételek közt összehasonlításra került más hagyományos szóráshatároló eljárásokkal, 24 m-es művelőút-távolságnál és a műtrágyamennyiség három adagra való felosztása mellett. Az egyes adagoknál mindig mész-ammon salétrom került alkalmazásra. A hozamokból az következik, hogy a tesztek során a parcellák külső 5 méterén szignifikáns különbség tapasztalható a szóráshatároló eljárások között. A hagyományos szóráshatároló eljárásokkal a peremterületeken a terület referenciahozamának mintegy 68%-ának megfelelő átlagos hozamokat sikerült elérni. Az AMAZONE AutoTS ugyanakkor a peremterületeken a referenciahozam mintegy 85%-át kitevő átlagos hozam elérésére volt képes. Ezáltal az AutoTS rendszert használó AMAZONE műtrágyaszóróknál az átlagos többlet hozam mintegy 17%-kal nagyobb a hagyományos eljárásokhoz képest.

 

határszórás
Határszórás – precíz műtrágyázás a sövényekig, utakig vagy a telekhatárokig

Egy modern szóráshatároló rendszer használatával már pár hektáron is többlethozam gazdálkodható ki a hagyományos rendszerekkel szemben. Hiszen: Minél kisebb vagy szabálytalanabb a megművelt terület, annál nagyobb lesz rajta a peremterületek aránya. A különböző növénykultúrákra vonatkozó hozamok megadásával az AMAZONE szóráshatároló kalkulátor nagyon látványosan jeleníti meg az elérhető többlet hozamot. A peremterületeken elérhető többlet hozamok mellett az AutoTS ahhoz is hozzájárul, hogy kevesebb műtrágya kerüljön kiszórásra a területen kívül, ez pedig csökkenti a környezet terhelését.

 

Forrás: AMAZONEN-WERKE H. DREYER SE & Co. KG

Összeállította: Farkas Imre