fbpx

Az AGROmashEXPO 2022 Termékfejlesztési díj nyertesei

Írta: GÉPmax-2022/I. lapszám cikke - 2022 január 27.

Az idei évben is szép számmal érkeztek pályázatok a Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díjakra. A kiállítók azonos számban indultak a megmérettetésen mind a Hazai, mind a Nemzetközi díjakért.

A legfőbb bírálati szempontok között szerepelt többek között a termék újszerűsége, a környezetre gyakorolt hatása, a termék innovatív szerepe az agráriumban, és alkalmazhatósági értéke a gyakorlatban. A hazai mezőgazdaság jeles képviselőiből álló zsűri kétfordulós bírálat után meghozta döntését. A nyertesek a rendezvény nyitónapján vehetik át díjaikat. A nagydíjas és különdíjas termékek mind megtekinthetők a januári AGROmashEXPO négy napján át.

KG 6000 szárzúzó
A KG 6000 szárzúzó a nagy munkaszélességgel jelentősen lerövidíti a zúzásra fordítandó időt

HAZAI TERMÉKFEJLESZTÉSI NAGYDÍJ

• Gépesítés kategóriában

KOMÁROMIGÉP Kft. – KG-6000 típusú, 6 méter munkaszélességű, hidraulikusan csukható szárzúzó

KOMÁROMIGÉP Kft. szárzúzógyártásban szerzett két évtizedes tapasztalataira építve, 2020-ban kifejlesztette a KG-6000 típusú, 6 méter munkaszélességű, hidraulikusan csukható, vízszintes tengelyű szárzúzót. A korábban Magyarországon ilyen munkaszélességben soha nem gyártott szárzúzó ár-érték arányban nagyon versenyképes a nyugat-európai gyártók termékeihez viszonyítva. Az európai gyártók nagyon kis hányada fejlesztett ki ilyen méretű szárzúzót. A KG-6000 típust elsősorban a nagy gazdálkodóknak ajánljuk: alkalmas 8 sor kukorica, napraforgó, illetve legelőterületek zúzására, tisztán tartására. A szárzúzó hidraulikusan, könnyedén hozható munka-, illetve szállítási helyzetbe.

NEMZETKÖZI TERMÉKFEJLESZTÉSI NAGYDÍJ

• Gépesítés kategóriában

Austro Diesel GmbH. – Massey Ferguson 8S.265 Exclusive traktor

A Massey Ferguson tízévente frissíti drasztikusan erőgépei megjelenését, illetve technológiai kínálatát. Az aktuális, évtizedes iránymutatást kijelölő széria, amin a gyártó bemutatja jövőbemutató újításait az MF 8S sorozaton belül, az MF 8S.265 Exclusive traktor. A gép egyedülálló műszaki megoldása a Protect-U rezgésgátló és hangcsillapító tér, ami egy 24 cm-es „rés” a motorháztető és a fülke között.

Massey Ferguson MF 8S.265
A Massey Ferguson MF 8S.265 Exclusive traktor egyedülálló műszaki megoldása a Protect-U rezgésgátló és hangcsillapító tér

Az MF 8S.265 Exclusive motorja a már jól bevált Stage V emissziós besorolású, hathengeres, 7,4 literes AGCO POWER erőforrás, amely 265 LE maximális teljesítményt nyújt. A traktorhoz elérhető a saját fejlesztésű, Dyna E-Power névre keresztelt hajtómű, aminek a különlegessége a duplakuplungos felépítés. Ez fokozatmentes váltás érzetét kelti, és teljesen kiküszöböli a nyomatékfolyam megszakítását még két főcsoport közti váltás esetében is.

HAZAI TERMÉKFEJLESZTÉSI KÜLÖNDÍJ

• Digitalizáció kategóriában

Afflield Kft. – MachineryGuide NODE AutoSteer robotkormány

A MachineryGuide AutoSteer termék egy 100%-ban hazai fejlesztésű robotkormányzás-rendszer. A kormányzás kiépítése nem igényli a kormány leszerelését, vagy a traktor burkolatainak megbontását, azaz garanciavesztés nélkül is telepíthető valamennyi új és régi traktor típusra.

Csomag tartalma:

– 10” kijelző előtelepített MachineryGuide sorvezető szoftver licensszel,

– ipari tablettartó,

– MachineryGuide AutoSteer kormánymozgató mechanika,

– MachineryGuide NODE RTK vevőegység 40 dB-es külső antennával és domborzati (dőlés) kompenzációval,

– univerzális szerelőkészlet, szögszenzor.

MachineryGuide AutoSteer robotkormányzás
A MachineryGuide AutoSteer termék egy 100%-ban hazai fejlesztésű robotkormányzás rendszer

Az üzemeltetéshez rendkívül kedvező árú RTK-korrekciós szolgáltatást is biztosítanak. A hálózat MachineryGuide saját telepítésű RTK bázisállomásaiból áll, melynek segítségével országos lefedettségű korrekciós jelet szolgáltat. A hálózatra csatlakozva az ország teljes területén 2–3 cm alatti sorcsatlakozási és visszatérési pontosság érhető el, amely valamennyi mezőgazdasági munkavégzésre alkalmas.

• Gépesítés kategóriában

FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. – FLIEGL PFW 27500 Alpha-Line szivattyús tridem tartálykocsi

A PFW 27500 tartálykocsi excentercsigás szivattyúval rendelkezik, ami intenzívebben, mélyebbről képes szívni, mint a vákuumos rendszerű. Az eszköz habzásmentesen tölt, így nagyobb mennyiségű hígtrágya fér a tartályba, vagyis annak térfogata jobban kihasználható.

Fliegl PFW 27500
A PFW 27500 tartálykocsi excentercsigás szivattyúval rendelkezik, ami intenzívebben, mélyebbről képes szívni

Kijuttatáskor intenzívebben is ürít, így a kijuttatás is gyorsabb. Az eszköz emellett a legkorszerűbb technikai felszereltséggel rendelkezik: automatikus szivattyúlekapcsolás, 8”os kétoldali szívóormány, belső keverés, tartályszámláló, tetőtöltő, beépített ISOBUS-rendszerű digitális átfolyásmérővel is felszerelt, amely pontos hektáronkénti kijuttatást tesz lehetővé. Továbbá előkészítésre került a Harvest Lab szenzor fogadása, ami a hígtrágya tápanyagtartalma szerinti kijuttatást szolgálja. A tartálykocsi felszereltségébe tartozik még a Fliegl SSG 30 Vario-Disc tárcsás-csoroszlyás terítőegység, amely a talaj megmozgatásával segíti a hígtrágya gyors bedolgozását, ezáltal csökkenti a nitrogénveszteséget.

NEMZETKÖZI TERMÉKFEJLESZTÉSI KÜLÖNDÍJ

• Gépesítés kategóriában

DM-KER Nyrt. – Agrifac Condor V. önjáró permetezőgép

Az új Agrifac Condor V széria több technológiai újdonság alapjául szolgál, úgy mint a PWM (impulzusszélesség-moduláció) elektromosan vezérelt, 100 Hz-es frekvencián üzemelő fúvóka.

Agrifac Condor V önjáró permetező
Az új Agrifac Condor V széria több technológiai újdonság alapjául szolgál

Az impulzusmodulációval a fúvóka nyitás-zárás hosszúságát tudjuk változtatni, amivel lehetőség nyílik különböző permetlémennyiségek elérésére ugyanazon a fúvókán keresztül. A PWM vezérlés lehetőséget nyújt arra, hogy későbbi opciók kombinálásával jelentős vegyszer-megtakarítást érhessünk el. A PWM rendszert kiegészítve a DynamicDosePlus opcióval elérhetővé válik, hogy akár minden fúvóka esetében egyedi lémennyiségekkel dolgozzunk, ami nemcsak a táblán belüli heterogenitás lekövetésére szolgál, hanem a szórókereten tapasztalható kanyarodásisebesség-differencia is áthidalható vele.

FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. – FLIEGL KSE 680 láncos-tárcsás borona

Az újonnan fejlesztett Fliegl láncos-tárcsás borona egyedülálló módon segíti a gyökérmaradványok talajból történő teljes kiforgatását. Emellett gyomnövények irtására, magágy-előkészítésre, zöldítési feladatokra, valamint hígtrágya bedolgozására is tökéletesen alkalmas.

Fliegl láncos-tárcsás borona
A Fliegl láncos-tárcsás borona egyedülálló módon segíti a gyökérmaradványok talajból történő teljes kiforgatását

Vízmegtartó talajzárásra is hatékony és gazdaságos eszköz. Optimális talajáramlás 11–12 km/h sebességtől van a tárcsák között, de – ha a talaj állapota lehetővé teszi – akkor ezt akár 18 km/h-ra is növelhetjük. A kopásálló 350 mm átmérőjű tárcsák közötti távolság 130 mm (alapsúlyozott kivitelben). A tárcsákat láncszemek kötik össze, ami nagyon jó talajkövetést tesz lehetővé minimális munkamélység mellett is. A tárcsák nagy szögben állnak a haladási irányhoz képest, ezért minden tarlómaradványt kifordítanak a földből, és szétzúzzák azokat.

ROYAL TRAKTOR ZRT. –FARMTRAC 25G 4WD teljesen elektromos kompakt traktor

Alapfelszereltségben a gép 72 V-os lítium-ion akkumulátortechnológiával, minimális zajkibocsátással és vibrációval, nulla károsanyag-kibocsátással rendelkezik.

FARMTRAC 25G 4WD elektromos kompakt traktor
A FARMTRAC 25G 4WD az első itthon elérhető teljesen elektromos kompakt traktor

Egy teljes feltöltéssel feladattól, és munkakörülményektől függően 5–7 órás üzemidőt képes dolgozni az erőgép. Járószerkezet-hajtása 3 fokozatú, hidrosztatikus rendszerű. A tartozékok széles választékával, sokoldalúságot kínál minden feladathoz, amelyet a Farmtrac FT25G kompakt traktornak el kell végeznie.

PRÉMIUM OKLEVELEKHAZAI TERMÉKFEJLESZTÉSI DÍJ

• Digitalizáció kategóriában

MARTON GENETICS – Mesterséges intelligenciával ellátott döntéstámogató-rendszer a növénynemesítésben

• Gépesítés kategóriában

– Hári Tech Kft. – HariTech – HariBot teljesen önvezető, univerzális robot

– KÜHNE Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. – Kühne KRT-6 Rövidtárcsa

NEMZETKÖZI TERMÉKFEJLESZTÉSI DÍJ

• Gépesítés kategóriában

Auditker Kft. – AGROFROST FROSTGUARD S20 fagyvédelmi rendszer

• Inputkategóriában

Corteva Agriscience (Pioneer HiBred Magyarország Kft.) – Viballa gyomirtó szer