fbpx

A QUIVOGNE Gladiator jól kiegészíti az igényes gépparkot

Írta: GÉPmax-2021/V. lapszám cikke - 2021 november 14.

Bényi Ferenc dusnoki gazdálkodó számára fontos, hogy kiváló minőségű gépekkel és munkaeszközökkel dolgozzon. Magas színvonalú gépparkját tavaly egy QUIVOGNE Gladiator késes aprítóhenger–tárcsa kombinációval egészítette ki, azóta is a legnagyobb megelégedésére.

„A PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁSBAN LÁTOM A JÖVŐT”

A dusnoki gazda telephelyére érkezve azonnal szembetűnő, hogy Bényi Ferenc minden bizonnyal nemcsak használja, de nagyon szereti is a gépeit, munkaeszközeit. Erről árulkodott azok tisztasága, s hogy jellemzően fedél alatt álltak. Ferencet először az idáig vezető útról kérdeztem.

 

bényi ferenc traktor
Bényi Ferenc gazdálkodó mezőgazdaság iránti szeretete gyermekkora óta tart

 

– A mezőgazdaság iránti szeretetem már gyermekkoromban kezdődött, ezért is szereztem növénytermesztő és állattenyésztő technikusi képesítést. A rendszerváltás előtt több nagyüzemben dolgoztam középvezetőként, 1989 óta pedig magángazdálkodóként folytatom a pályafutásom. Eleinte állattenyésztéssel és szántóföldi zöldségtermesztéssel is foglalkoztam, de mára kizárólag gabona- és fehérjenövényeket termesztek Dusnok térségében, 300 hektár területen. Ennek kétharmada saját tulajdon, a többi bérelt terület. További 300 hektáron pedig bérmunka-szolgáltatást végzek.

A jellemzően 25–30 AK-s öntéstalajokon kukoricát, napraforgót, kalászosokat (búza és árpa), szóját és őszi káposztarepcét termesztek. A terület mintegy 60 százaléka öntözhető is.

A precíziós gazdálkodás irányába tartok, ami számomra túlmegy a differenciált tőszámú vetésen és műtrágya-kijuttatáson. Számomra a precizitás abban is rejlik, hogy az adott műveletet pontosan és az optimális időpontban végezzük el. A forgatásról ma már teljesen áttértem a helyspecifikus kijuttatással kibővített sávművelésre a saját területeimen, amibe igyekszem bevonni a bérmunkában végzett földeket is. A munkámat két alkalmazott segíti: egyik kollégám 21, a másik pedig 18 éve dolgozik nálam.

 

A QUIVOGNE GLADIATOR JÓL KIEGÉSZÍTI A GÉPPARKOT

– A gép iránti szeretete már ideérkezve egyértelműnek tűnt számomra. Gépbeszerzés során mire fókuszál?

– Törekszem a csúcstechnológiára, s hogy a legnagyobb gyártók gépeivel és munkaeszközeivel dolgozzak. Erőgépeim automata kormányzással, valamint RTK pontosságú rendszerrel ellátottak. Azért ilyen „színes” az udvar, mert szerintem minden márkának megvan a maga erőssége. Ebbe a felfogásba illik legutóbbi gépbeszerzésünk is, a függesztett kivitelű QUIVOGNE Gladiator késes aprítóhenger és tárcsa kombináció, ami jól kiegészíti a gépparkot.

– Milyen munkaeszközt váltott fel a Gladiator?

– A száraprítást korábban tárcsára szerelt adapterrel végeztük, amit állandóan fel és le kellett szerelni, ráadásul előtte általában többműveletű tárcsa ment. Először meg kellett a szárat sérteni – hogy száradjon –, azt követően másik művelettel rendezhettük úgy a szármaradványt, hogy vethető legyen a talaj.

Amennyiben a Gladiatort a traktor elejére kapcsoljuk, hátuljára pedig egy rövidtárcsát, akkor egy menetben készíthetünk napraforgó és repce után olyan magágyat, ami után már egy átlagos vetőgép is képes elvetni a magot. Ráadásul azáltal, hogy az erőgép fronthidraulikájára kapcsoljuk a QUIVOGNE munkaeszközt, megvédjük a traktort például a napraforgó-szármaradvány okozta sérülésektől. Ugyancsak nagyon fontos, hogy ezzel a gépberuházással csökkenthetjük a munkaműveletek számát. Mintegy 80 százalékban gépkapcsolatban használjuk, önállóan pedig a traktor hátuljára csatolva, a zöldtrágya bedolgozásánál fogjuk munkára a talajművelőt. Ehhez a művelethez a Gladiator akár egy 100 lóerős erőgéppel is üzemeltethető.

 

NAGY MUNKASEBESSÉG, ALACSONY ÜZEMANYAGFOGYASZTÁS

– Gépkapcsolatban mekkora teljesítményű traktort igényel a késes aprítóhenger–tárcsa-kombináció?

– A Gladiator szereti a nagy, 12-15 km/h munkasebességet. Amennyiben gépkapcsolatban használjuk, akkor minimum 200 lóerő a teljesítményigénye. A 4 méteres munkaszélességű QUIVOGNE talajművelőnk gépkapcsolatban a 8 órás műszakban 25–30 hektár területre képes. Az üzemeltetési költsége is csekély, hiszen gépkapcsolatban is csupán mintegy 3 liter hektáronként. Szólóban ez 2 literre csökken a 140 lóerős traktorral működtetve.

– Miért épp a 4 méteres Gladiatorra esett a választása?

– Ezzel a munkaszélességgel még közlekedhetünk az utakon. Ráadásul azáltal, hogy merev, olcsóbb és könnyebb is, mint az összecsukható kivitel. Egyszerű, nem bonyolult, a gazdaságunk méretéhez is jól illeszkedik.

szántóföld traktor aprítóhenger tárcsa
Jellemzően gépkapcsolatban dolgozik a Gladiator

 

traktor rövidtárca aprítóhenger
A traktor hátuljára kapcsolt rövidtárcsával egy menetben kiváló magágyat készít a Gladiator

 

A NAGY MENNYISÉGŰ SZÁRMARADVÁNY SEM AKADÁLY

– A Gladiator egy teljes szezont már dolgozott. Mik az eddigi tapasztalataik?

– A QUIVOGNE késes aprítóhenger–tárcsa-kombináció nagy anyagvastagságú váza és felfüggesztése is robusztus. A talajművelő első sorában található a 410 mm-es átmérőjű késes henger. A kések nyitott, küllős rendszerrel szereltek, aminek köszönhetően eddig még nem tapasztalunk eltömődést. A késes hengert követi a csipkézett, 410 mm átmérőjű tárcsákból álló tárcsasor, aminek helyzete hidraulikusan állítható 0–6 cm között.

A vásárlása óta mintegy 300 hektár területen dolgozott, bármiféle meghibásodás nélkül. Még egy csavart sem kellett utánhúzni. A késes henger a két sorban elhelyezett munkavégző eszközeivel menetiránnyal párhuzamosan és merőlegesen is felaprítja, és a talaj felső rétegével enyhén elkeveri a szármaradványokat. Kiváló munkát végez, amit tükröz az is, hogy egy menetben képes vetőmagágyat készíteni még az igen nagy szármaradvánnyal borított területen is.

A QUIVOGNE talajmunkaeszköz kései fordíthatók, ami növeli azok élettartamát. A késes henger és a tárcsák is gumibakos felfüggesztésűek, így a gép elnyeli a dinamikus hatásokat, tovább növelve annak élettartamát. Nagyon jó megoldásnak találom azt is, hogy a munkaeszköz szerelés nélkül csatolható a traktor elejére vagy hátuljára, csupán ellenkező oldalról kell kapcsolni.

A függesztőblokk nem merev, hanem enyhén kényszerkormányzású, gyakorlatilag vontatott gépként dolgozik a Gladiator még front függesztés közben is. Ez fontos szempont, hiszen így a munkaeszköz nem húzza oldalra a traktort, ami így mindig kormányozható marad. Front függesztés esetében kiváló megoldás a tárcsák után található védőburkolat is, ami megakadályozza, hogy a szármaradványok kárt tegyenek a traktorban.

 

„A GLADIATOR TALAJMŰVELŐTŐL AZT KAPTAM, AMIT ELVÁRTAM”

– Milyennek tartja a munkaeszköz talajkövetését?

– A nyolcas osztású késes henger a menetiránnyal enyhe szöget zár be, így megfelelő aprítás mellett sem pattog: mindig egyenletesen, szépen követi a talajt. A tárcsasor hidraulikusan állítható, a késes henger mélységét viszont nem kell állítani, hiszen a gép 2,5 tonna tömegéből eredően kiválóan tartja a szükséges 2–3 cm munkamélységet. Az viszont fontos, hogy amennyiben a Gladiatort önállóan használjuk, a traktor elejére kapcsolva, akkor a talajművelő nagy tömege miatt súlyozzuk az erőgéphátulját!

– Karbantartás tekintetében is elégedett a Gladiatorral?

– Ilyen tekintetben rendkívül igénytelen a gép. Mivel nem összecsukható, zsírozási pontjai nincsenek. A késes henger teljesen zárt, karbantartást nem igénylő csapágyazással rendelkezik, és a tárcsalapok is karbantartásmentes csapágyazást kaptak. Inkább csak munka közben ellenőrizzük néha, hogy például ne csavarodjon rá bálamadzag.

Összességében elmondhatom, hogy a Gladiator talajművelőtől azt kaptam, amit elvártam. Tökéletes beruházásnak bizonyult, jól illeszkedik a magas színvonalú gépparkunkhoz.

traktor rövidtárcsa aprítóhenger szántóföld
Elől található a késes henger, amit a csipkézett tárcsasor követ

 

aprító kés munkaeszköz
A megfordítható kések növelik a munkaeszköz élettartamát

 

Műszaki adatok

= munkaszélesség: 3-6,6 méter

= merev és hidraulikusan összecsukható kivitel

= 410 mm átmérőjű, 8 késes henger az első sorban

= fordítható kések, gumibakos felfüggesztés, Hardox anyagfelhasználás

= zárt csapágyazás a hengereknél, spirál késfelfogatás

= 410 mm átmérőjű, teljesen síktárcsa a második sorban

= 175 mm tárcsalaposztás

= zárt csapágyazás, gumibakos felfüggesztés

= tárcsasor hidraulikus állítása alaphelyzetben

= kényszerkormányzású függesztőtorony