fbpx

KITE Zrt: mindent egy helyről a digitális átálláshoz

Írta: GÉPmax-2021/IV. lapszám cikke - 2021 július 24.

Június elején a KITE Zrt. kétállomásos rendezvénysorozatot szervezett Nádudvaron és Dalmandon a „Teljesség igényével” címmel. A bemutatók apropóját az aktuális pályázati lehetőségek adták, a hangsúlyt a digitális átállással kapcsolatos pályázatra és az abban szereplő technológiai eszközökre, szolgáltatásokra helyezték.

 

Traktor
Komoly gépkínálatot prezentált a KITE Zrt. Nádudvaron

 

Szabó Levente vezérigazgató megnyitó előadásában a precíziós gazdálkodás témáját járta körül. A KITE Zrt. az elmúlt 10 évben mindent megtett annak érdekében, hogy a nagy szántóföldi kultúrák tekintetében a precíziós technológia minden elemét kifejlessze és egymásra építse. Ehhez minden szükséges eszközt a partnerei rendelkezésére bocsátott, hogy a következő 10 év közös munkáját megalapozza. Az előttünk álló digitális átállás folyamatára tehát felkészültek, és az elkövetkezendő években minden segítséget meg tudnak adni azoknak a termelőknek, akik ebben az irányban szeretnének fejleszteni.

Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója bemutatta az új pályázat várható feltételrendszerét. Kitért arra is, hogy a digitális átállást a jövőben senki sem kerülheti el, hiszen olyan feltételeknek kell majd megfelelnie a gazdatársadalomnak, melyek kikerülhetetlenné teszik ezt a lépést. Elég csak a fenntarthatósági vagy a környezetvédelmi elvárásokra gondolni, melyek hatással lehetnek a termelés hatékonyságára is, és amelyekre a digitális eszközökkel és szolgáltatásokkal megtámogatott mezőgazdaság adhat csak választ. A KITE Zrt. készen áll a partnerei segítségére a digitális átállást megtámogató pályázat esetében is, hiszen a megpályázható termékek és szolgáltatások mellett a pályázati anyag összeállításában és az egyéb feltételek teljesítésében (finanszírozás, biztosítás) is számíthatnak rá az első kapavágástól végig, a pályázat öt éves fenntartási időszakán át.

Zahorán Zalán műszaki kereskedelmi vezérigazgató-helyettes a pályázat egyes részeit taglalva (helyspecifikus gazdálkodásra alkalmas erőgépek, betakarítógépek, precíziós gazdálkodásra alkalmas munkagépek, döntéstámogató eszközök, 10 évnél nem régebbi gépek, eszközök precíziós felokosítása) felvázolta a jelenlévőknek, hogy a különböző termékcsoportok esetén milyen szolgáltatási és szaktanácsadási rendszerrel áll a KITE Zrt. a partnerei rendelkezésére. Ezek lehetővé teszik a teljes körű megfelelést a pályázat feltételrendszerének, és a pályázati ciklusban is a termelő rendelkezésére állnak.

A rendezvény további részeiben ezeket a termékköröket mutatták be, a pályázatban foglaltak alapján összeállított kínálatot tekinthették meg az érdeklődők. A KITE Zrt. gépkínálatának azon tagjait sorakoztatták fel, amelyek komplexen szolgálják a precíziós technológiát, lépésről lépésre, de kompletten is beilleszthetők az adatalapú gazdálkodás folyamatába. Majd azokat a kísérleti szántóföldi parcellákat látogathatták meg az érdeklődők, melyek azt bizonyították, hogy a technológia és az eszközök együttes munkája professzionális megoldást kínál a termelőknek. (Ez utóbbi témával bővebben a Mezőhír júliusban megjelenő számában foglalkoztunk. A szerk.). Bár a rendezvény a Teljesség igényével címmel futott, a bemutatott gépkapcsolatokat terjedelmi okokból ilyen részletességgel nem tárgyalhatjuk.

 

A PRECÍZIÓS KALÁSZOSTECHNOLÓGIA NÉHÁNY ESZKÖZE

JD 8310R + Köckerling Vector

Bár a 8310R-es traktor nem mai darab, egy 2014-es modell, azt mindenképpen érdemes megjegyezni róla, hogy ez a traktor már 2014-ben is úgy került le a JD gyártósoráról, hogy alapvetően alkalmas a helyspecifikus munkavégzésre és az intelligens munkaeszközökkel történő kommunikációra, azok vezérlésére. A JD szigorú és folyamatos termékfejlesztő programjainak köszönhetően ez a traktor mai napig képes a legkorszerűbb intelligens eszközöket is kiszolgálni.

A Köckerling Vector nehéz szántóföldi kultivátor évek óta a KITE forgatás nélküli művelési technológiáinak egyik alapművelő eszköze. Mulcshagyó művelésben alkalmazott, 4 gerendelyes, kiváló átömlési keresztmetszettel bíró eszköz. A szárnyas kapákkal tarlóhántásra is alkalmas 4,6 méteres gép két váztoldat segítségével akár 6,2 méteresre is bővíthető a minél gazdaságosabb üzemeltetés érdekében. Talajművelő eszköz létére alkalmas helyspecifikus munkavégzésre. A munkamélységet egy hidraulikus munkahenger segítségével állíthatjuk, és az ún. EasyShift-Control ISOBUS rendszeren keresztül lehetőségünk nyílik az előírt táblatérkép alapján automatikus és folyamatos mélységállítás mellett dolgozni.

 

JD 7R250 + Köckerling Vitu 600

A traktor a 7R-es széria 250 LE-s tagja, a JD saját, 6 hengeres, 6,8 literes motorja extra teljesítmény-tartalékkal rendelkezik. AutoPwr (IVT) fokozatmentes váltóval szerelt gép, amely 50 km/h-s végsebességre képes. A 7R az univerzális precíziós traktor, a Command Center a traktor vezérlőközpontja, ahonnan nemcsak a traktor összes funkciója és az automata kormányzás, hanem az üzemeltetett munkaeszköz is vezérelhető. A JDLink alatt üzemelő traktorral bármikor létesíthető távoli elérés és a szántóföldről érkező adatok kézi adathordozó használata nélkül, a felhőben kerülnek továbbításra a MyJohnDeere felületre. Az oda-vissza történő, vezeték nélküli kommunikáció és adatküldés így folyamatosan biztosított.

A Köckerling Vitu mind a mulcshagyó, mind pedig a hagyományos technológiákban alkalmazható, sűrűsoros, kombinált vetőgép. A gép a magágykészítést és vetést egy menetben képes elvégezni, csökkentve ezáltal a táblán elvégzendő műveletszámot. A magágykészítést kétsoros tárcsás borona végzi, majd ez követik a tömörítőkerekek és a hidraulikusan terhelhető duplatárcsás nyitócsoroszlyák. Teljes körű ISOBUS vezérléssel rendelkező gép, így ennek megfelelően alkalmas differenciált vetőmagnormával történő vetésre előírt térkép alapján.

 

JD 6175M + JD 750A

Az erőgép a 6M sorozat legnagyobb alvázméretű modellje, univerzális gép, amely szántóföldi feladatokra, szállításra és homlokrakodóval végzett műveletekre is alkalmas. 6,8 literes, 6 hengeres, saját fejlesztésű JD motor az erőforrás. Az erőgépre GEN4-es univerzális kijelzők és antennák vannak felszerelve, melyek átszerelhetők más eszközökre is, ezen a kijelzőn keresztül érhető el az automata kormányzás és a munkafeladatok felügyelete, vezérlése. A traktor JDLink alatt üzemeltethető.

Amennyiben valaki a lehető legkevesebb talajbolygatás mellett szeretné elvégezni a vetési munkálatokat, és egy egyszerű, megbízható gépet keres, a JD 750A direktvetésre is alkalmas gépe lehet a megfelelő választás. 3-4-6 méteres változatok, 18/24/36 csoroszlyás, 1 800/2 300 literes magtartály adják a gép fő paramétereit. A vetőgép nem igényes a magágyminőségre, direktvetésre is alkalmas, robusztus vázzal rendelkezik, kategóriájában a legkisebb vonóerő-igénnyel bíró eszköz. Vetőelemét Amerikában, a mulcsművelés hazájában fejlesztették ki, és az összes, USA-ban használt JD sűrűsoros vetőgépen megtalálható. A John Deere sűrűsoros vetőgépek voltak Európában a gyártó első olyan gépei, amelyek ISOBUS – Greenstar eszközök voltak és intelligens funkciókkal rendelkeztek. Az elektromos motorral hajtott adagolórendszerrel megvalósítható a táblaelőírás alapú differenciált normájú vetés, és a vetés automatikus indítása, zárása.

 

A PRECÍZIÓS NÖVÉNYVÉDELEM ESZKÖZEI

JD 6120R + JD M740i/24M

A JD 6120R a 6R család legkisebb alvázméretű traktora, ezáltal ideális sorközben vagy művelőnyomon végzett feladatokra. A JD saját, 4 hengeres, 4,5 literes motor a gép erőforrása. A fülkében integrált kijelző található, ezen keresztül az összes traktorfunkció kezelhető. Ezen a kijelzőn keresztül működik minden intelligens funkció, és történik eszköz vezérlése is, mint pl. az automata kormányzás, szakaszvezérlés, dokumentáció. Az erőgép JDLink távfelügyeleti rendszer alatt üzemel, így minden adat a MyJD gazdasági döntéstámogató rendszerbe kerül későbbi felhasználás céljából.

A permetező azM700-as sorozat tagja, 18-30 méteres szórókeret-szélességekben, 2 400-4 000 literes kapacitású permetlétartállyal. Állítható nyomtáv és kormányzott vonórúd segítségével folyamatosan az erőgép nyomában járhat az eszköz, elkerülve a taposási kárt. Stabil inga-felfüggesztésű szórókeret, lengéscsillapítókkal, rugókkal, illetve a BoomTrac ultrahangos keretmagasság-vezérlő szenzor segítségével a vegyszerkijuttatás precíziósan történik. A JD kijelzőivel elérhetővé válik számos intelligens funkció a használat során.

 

A TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁS GÉPEI

RAUCH AXIS-H 50.2 W

A német RAUCH gyár Axis típuscsaládja 20.2, 30.2 és 50.2 típusokból áll, melyek a tartálykapacitásukban térnek el egymástól. Mindegyik típus elérhető mechanikus, illetve hidraulikus meghajtással. Ez a gép egy 50.2es hidraulikus változat 2 200 l-es alap tartálykapacitással, a legnagyobb, 2 000 l-es tartálytoldattal a rá illeszkedő ponyvával. A hidraulikus meghajtás számos előnnyel bír a mechanikus meghajtással szemben, például optimális, üzemanyag-takarékos fordulatszámon történő üzemeltetés, a tárcsák fordulatszáma állandó marad lejtős területeken is, ugyanakkor használatával pontosabb szakaszolás a tárcsák fordulatszámának vezérlésével.

Az EMC (Electronic Massflow Controll), azaz elektronikus anyagáram-szabályozás az egyik legfontosabb extrája a munkagépnek. A mai csúcstechnológiát képviselő nyomatékszenzorok azon fizikai összefüggés alapján működnek, hogy a röpítőtárcsa terhelésének változása esetén a tengely mágneses mezeje is megváltozik. A rendszer a mágneses mező változásának érintés nélküli mérésével, a másodperc tört részén belül nagy precizitással számolja ki a hajlítónyomatékot. Ennek használatával a gép minden paramétere (szóráskép, kijuttatandó mennyiség) a fülkéből, monitoron keresztül állítható. Nincs külön kalibrálás, a gép a mennyiség és munkaszélesség beállítását követően azonnal a beállított értékeken dolgozik.

 

AXENT 100.1

A RAUCH gyár kifejezetten a nagygazdaságok számára fejlesztette ki AXENT 100.1 típusú vontatott műtrágyaszóróját. A nagy területteljesítményt a 9,5 m3-es tartály, illetve a granulált műtrágyák esetében maximálisan elérhető 50 m-es szórási szélesség garantálja. A gép műtrágya mellett alkalmas mész szórására is akár 10 t/ha mennyiségben, 18 m-es szórásszélességgel. Ez egy gyorskapcsolós rendszernek köszönhető, melynek segítségével kevesebb, mint 10 perc alatt átalakítható a hátsó szóróegység a kívánt munkaműveletnek megfelelően. A műtrágyaszóró adapter egy hidraulikusan hajtott ISOBUS-os AXIS 30.2 műtrágyaszóróval egyenértékű. A hidraulikusan működtetett támasztóláb, illetve takaróponyva-mozgatás az alapfelszereltség részét képezik, de opcionálisan rendelhető különböző nyomtáv, gumizás, illetve kormányzott futómű.

 

A PRECÍZIÓS KAPÁS TECHNOLÓGIA

A KITE Zrt. kapás sortávra javasolja precíziós technológiában termeszteni a kukorica, napraforgó, a repce, szemes cirok, vagy a szója kultúrákat is. A bemutató során az alapművelés, vetés és növényápolás gépi technológiáit láthattuk. Akár a bemutatott 3 gépkapcsolattal, precíziós komponensek használatával megoldható e növények komplex termesztéstechnológiája.

 

Orthman 1rRIPr sávos talajművelő gép szilárd és folyékony alaptrágya-kijuttató egységgel

A sávos talajművelési technológia olyan alapművelési eljárás, melyben a kapás kultúrák alá történő alapművelés 28-30 cm mély és hasonló szélességű sávokban történik meg, 76,2 cm-es szakaszonként. Az alapművelést precíziósan a majdan később vetett növényállomány sortávolságára igazítva teszik meg. A bemutatón Orthman 6 soros sávművelő gépet láthattunk. Az Orthman 1rRIPr sávos talajművelő hántott, vagy hántatlan tarlón egy munkamenetben átvágja szármaradványokat és a művelendő sorok közé rendezi, 28-30 cm mélységben lazítja talajt, valamint szilárd vagy újdonságként bemutatott folyékony oldat formájú, NPK komplex tápanyagot juttat a művelt sávba a felszín alá. A műveletet követő pálcás henger a teljes sávszélességben végzett rögaprítással és lezárással magágy-minőségű sávokat alakít ki, amelyekbe történik később a vetés. A vetőgéppel pontosan ebbe a sávba az RTK alapú vezérlés nyújtotta ±2 cm pontosságú visszatérésre nyújt lehetőséget, amely akár több hónappal az alapművelést követően történhet meg.

 

JOHN DEERE 1725NT EXACT EMERGE „I” 8 SOROS INTELLIGENS SZEMENKÉNT VETŐGÉP

A nagy vetési teljesítmény elérésére nyújt lehetőséget a 8 soros, John Deere 1725NT „i” jelű szemenkénti precíziós vetőgép ExactEmerge vetőkocsikkal. A gép alkalmas a vetéssel egyidejűleg precíziósan pozícionálni folyékony starter műtrágyát és talajfertőtlenítő szereket, vagy sávgyomirtás során gyomirtó szert a vetett sávba. A paralelogramma felfüggesztésű vetőkocsik magágykészítő-egységgel vannak felszerelve, melyek segítségével vetéssel egy menetben precíziós módszerrel a vetett sávban magágy minőségű talajt alakíthatunk ki. A vetőegység akár 16 km/h vetési sebesség mellett is képes pontos vetésre, homogén vetési mélységre. A tőtáv egyenletességről hevederes magtovábbító szerkezet, a vetésmélység tartásról aktív vetőkocsi terhelés vezérlés gondoskodik

 

Orthman 8315 sorközművelő kultivátor

A sorközművelő kultivátorral egy munkamenetben végezhető a sorközök mechanikai művelése, gyomirtása, precíziósan pozícionálható az UAN-oldat fejtrágya kijuttatása, illetve a sorközök permetezésre. A gép agresszív szögállású lúdtalpkapái képesek a tömörödött, kultúrállapotában megromlott sorközök helyreállítására, a mélyen gyökerező gyomok biztos átvágására ráadásul 10-14 km/h-s munkasebesség mellett. A gép pontos soron tartását a traktor RTK kapcsolata mellett a kultivátorra szerelt kamerás vezérlés együttesen biztosítják, melyek a gépkapcsolat esetleges irányítási hibáit kiküszöbölve optimális „pályán” tartják a művelőelemeket.

 

További részletek a digitális átálláshoz kapcsolódó KITE-ajánlásokról IDE kattintva talál.

 

Fodor Mihály