fbpx

Lett új mezőgép-rekord, de bezuhant az öntözőgép-forgalom

Írta: Kohout Zoltán - 2023 június 14.

Továbbra is csilliárdokért vásárolnak a hazai gazdák-gazdaságok, ha új mezőgazdasági gépekről, alkatrészekről van szó. A tavalyi extrém rekord után idén is nagy lendülettel kezdett a gépkereskedelem. Kiugróan sok arató-cséplő gép kelt el, de a szárzúzók, a magágykészítők és az öntözőgépek eladásában hatalmas visszaesés történt.

Korszerűbb, több, drágább

Bár évek óta erőteljesen nő a mezőgazdasági gépek forgalma, a tavalyi rekord így is sokakat meglepett: 2022-ben már októberre megdőlt a 2021. évi összes eladási érték, és év végére a gép- és alkatrészvásárlásokra fordított összeg elérte a 465 milliárd forintot. Ez persze nem csak mennyiségi növekedés: az egyre korszerűbb, nagyobb teljesítményű, új fejlesztésű technikai eszközök nyilván sokkal drágábbak is. A növekedés mindenesetre idén ismét nagy lendülettel folytatódik: az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 90,7 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a 2023. január–márciusi időszakban. Ez 45 százalékos növekedés a tavalyi év elejéhez képest. Az alkatrészpiac nem nőtt, maradt durván 20 milliárd az első negyedévben. Emellett ugyancsak nőtt a mezőgazdasági vonatkozású lízing is: A lízingpiac is tovább fejlődött. A Magyar Lízingszövetség közleménye szerint 2023 első negyedévében a mezőgazdasági gépek piaca 11 százalékkal növekedett, ami a kihelyezések értékében, valamint a szerződések számában is tükröződött. A mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg 49 százalékkal, a volumen pedig 3,4 százalékkal nőtt 2023 első három hónapjában.

Kevesebb traktor, sokkal több arató-cséplő gép

A piacot továbbra is az erőgépek húzzák: az össz mezőgépforgalom 62 százalékát tették ki március végéig. A traktorok 36, a gabonakombájnok pedig 14 százalékos részarányt képviseltek. Bár a traktoroknál az érték nőtt, a darabszám jócskán csökkent: a tavaly ilyenkoritól 134-gyel kevesebb, csak 743 új kerekes traktor frissítette a gépparkot. A legnépszerűbb továbbra is a 101–140 LE-s, valamint a 141–190 LE-s kategória. Ugyanakkor kétszeresére nőtt a 260 LE fölötti traktorok eladása.

Az önjáró rakodók értékesítése 10, de például a csúszókormányos kisrakodóké 29 százalékkal csökkent, míg a traktorra szerelhető homlokrakodókból a tavalyi 173-mal szemben csak 133 talált gazdára.

Jelentősen bővült viszont a gabonakombájn-piac. Az év első 3 hónapjában 101 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba, ami messze 50% feletti növekedés. A kombájnokhoz bő kétszer annyi kukoricabetakarító adapter is elkelt, sőt, napraforgó-betakarító adapterekből háromszorosára nőtt az értékesítés.

Nagy visszaesés a gépek piacán

A gépek terén még több a visszaeső típus. Bár a legtöbb eladott munkagéptípus a talajművelés szegmensében volt (958), ez is 30%-kal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A talajművelőkön belül a szárzúzókból, a magágykészítőkből és a sorközművelő kultivátorokból kelt el a legtöbb, de a szárzúzókból 38, a magágykészítőkből 41%-kal kevesebbet értékesítettek, míg a sorközművelő kultivátorok iránt 11%-kal nőtt a kereslet. Csökkent az érdeklődés a gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránt is – jelentette az Agrárközgazdasági Kutatóintézet.

Szerényen nőtt a kereslet a tápanyag-kijuttató és a vetőgépek iránt, viszont jelentősen, majdnem 30%-kal visszaesett a növényvédő gépek iránti érdeklődés. Ugyancsak bezuhant a szálastakarmány-betakarítók értékesítése (-25%), sőt, a rendkezelők eladása 40, a fűkaszáké 15, a bálázó gépeké 30%-kal esett, míg bálacsomagoló gépből ugyanannyit adtak el, mint tavaly ilyenkor.

Az egyik legnagyobb visszaesést az öntözőgépek piaca szenvedte el. Míg tavaly 1,3 milliárdos piaca volt ezeknek, idén ez majdnem a felére, 704 millióra csökkent. Ugyancsak kevesebbet adtak el mezőgazdasági célú szállítójárművekből (-32%), pótkocsikból (-27%).