fbpx

A youngtimer traktorok drágulása Európába is begyűrűzik

Írta: Farkas Imre - 2021 november 25.

Már többször beszámoltunk arról, hogy tengerentúli árveréseken egyre magasabb rekordárakon találnak új gazdára 20-30 éves erőgépek. Úgy néz ki, hogy ez a tendencia az európai árverésekre is jellemző lesz a jövőben.

 

 

A holland aukciósház 2021. szeptember 13. és 20. között Deurne-ben tartott árverésén egy WDB443 típuskódú MB Trac 1600 Turbo traktort 15 000 € nettó kikiáltási áron indult a liciten amely még itthon hazai szinten is egy elfogadható piaci árnak számít egy ilyen típusú 30-35 éves erőgépért. Viszont ahol az-az ár amelyért az aukció zárásakor elkelt a viszonylag viseltes MB Trac 1600 Turbo traktor, már igen figyelemre méltó. 73 000 € áron talált új gazdára az árverés végén a legendás német erőgép. Sajnos az aukciós portálon nincs információ arról, hogy mennyi üzemóra volt a traktorban, de mint a fotókon és a videón is látszik, nem 1-2 ezer üzemórás gépről van szó.

 

MB Trac 1600 turbo traktor
Nettó 15 000 €–ról indult és 73 000 €-nál fejeződött be az MB Trac árverése – fotó: https://vdiauctions.com

 

Az elmúlt több mint 3 évtized alatt végzett rendszeres napi munka nyomai erősen látszanak az MB Trac-on. Úgy látszik az amerikai használttraktor piac egyre nagyobb rekordokat elérő árveréseit kezdik az európai aukciók is utolérni összegekben. Természetesen nem akarjuk az MB Trac 1600 Turbo típus különleges képességeit, megbízhatóságát és népszerűségét csorbítani, hiszen egy legendás erőgépszériáról van szó, amely annak idején új korában is a legdrágábbak közzé tartozott. Viszont átszámítva a kicsivel több, mint 26 millió forintos vételár egyértelműen mutat egy tendenciát.