fbpx

Az új Güttler MasterCut vágóhengere az AÖP-ben meghatározó szerepet tölthet be

Írta: GÉPmax-2023/III. lapszám cikke - 2023 május 17. -Hirdetés

Idén vezetik be a Güttler Kft. kínálatában a MasterCut 600 késes aprítóhengert, amit először az idei AGROmashEXPO/Agrárgépshow kiállításon mutattak be a nagyközönség előtt. Az új vágóhenger a zöldítés céljából vetett köztes növények, zöldtrágya, valamint szármaradványok aprításában nyújthat a felhasználók számára költséghatékony alternatívát.

Afüggesztett MasterCut 600 aprítóhenger az univerzális traktorok mellső, illetve hátsó hárompont-függesztőszerkezetéhez kapcsolva üzemeltethető, így a műveletkapcsolás lehetőségét is megvalósíthatja vele a gazdálkodó. Amennyiben a szármaradvány vagy növény megkívánja, az aprítóhenger váza igény szerint segédsúlyokkal is kiegészíthető, így fokozva annak aprítási hatékonyságát. A spirálvonalban elrendezett késes aprítóhenger munkaszélessége 6 m, mely szállítási pozícióba – hidraulikusan – 2,4 m-re csukható össze. Vörös Endrét, a Güttler Kft. értékesítési vezetőjét az új termék bevezetésével kapcsolatban kérdeztük.

– Miért késes aprítóhengerrel bővítették kínálatukat, hiszen ez a kategória már elég telített az európai és a hazai piacon egyaránt? Miben tud többet a konkurens aprítóhengereknél?

– A MasterCut gyártását komoly tervezői és kísérleti munka előzte meg, mert azt látjuk, hogy a piacon nem található tökéletes vágóhenger. A száraprító hengerek egyik nagy előnye a nagy területteljesítmény, amely a magas munkasebességnek is köszönhető. A konstrukciónknál a nagy átmérőjű vágóhengerrel szerelt konkurenseknél sokkal kevesebb káros rezgés éri magát a gép vázszerkezetét, a tengelycsapágyazásokat, és függesztett modell révén magát a traktort. A vágóhengerünk többletsúlyként akár a traktor saját frontsúlyát is képes használni, így nem kell megvásárolni a felesleges ballasztot.

– A hajtott, kalapácsos rendszerű mulcsozókkal szemben milyen előnyökkel bír a késes aprítóhengeralkalmazása?

– Én ezt így nem hasonlítanám össze, mivel mind a két gépnek megvan a maga létjogosultsága. A MasterCut vágóhengert elsősorban a zöldítés kezelésére ajánljuk, így most az AÖP-ben kimondottan fontos szerepet fog kapni. Természetesen jól felhasználható még repcében és napraforgóban, illetve kalászosok tarlóján is, de pl. kukorica szárzúzására teljesen alkalmatlan minden késes vágóhenger. Erre a feladatra a hajtott szárzúzók a legalkalmasabbak, mivel a mulcsozással lehet hatékonyan megszüntetni a különféle kártevők életterét. Amikor apróra zúzzuk a szártömeget, akkor nem lesz annyi lehetőségük az áttelelésre. Az idő választ fog adni arra, hogy a különböző felhasználási területeken mely konstrukciók a hatékonyabbak.

– A nyitómodell hatméteres munkaszélességű. Tervezik a jövőben más méretekkel is bővíteni, esetleg más munkagépbe beépíteni?

– A felhasználók számára már rendelhető hatméteres modell, a háromméteres változat tervezése most fejeződött be, a tervek alapján készült prototípus tesztelése hamarosan indul. Szintén elkezdődött a 4,6 méteres változat tervezése. Természetesen tervezzük más Güttler talajművelő eszközökbe is beépíteni a MasterCut vágóhengert, illetve vontatott kivitel is a jövőbeni bővítési elképzelések között van.

– Terveznek valamilyen kedvezményes árú, bevezető akciót az új termékkel kapcsolatban?

– Az első négy gépre érkező megrendelés esetében bevezető kedvezményt biztosítunk a megrendelő felhasználóknak.

Farkas Imre