fbpx

A Köckerling nehézkultivátornak az igen kötött talaj sem akadály

Írta: GÉPmax-2023/III. lapszám cikke - 2023 május 17.

A mezőkövesdi székhelyű Matyó Agrártermelő Zrt. a hatékonyságnövelés érdekében nagy teljesítményű gépekre cseréli eszközparkját. A KITE Zrt.-től vásároltak két hevederes járószerkezetű John Deere 9620 RX erőgépet, amelyekhez munkaeszköz tekintetében immár másodszor tették le voksukat a Köckerling mellett.

Nálunk igen kötött talajokon kell bizonyítaniuk a gépeknek

A napjainkban tapasztalható hektikus időjárási körülmények, valamint a munkaerőhiány miatt egyre több gazdaság ruház be nagy szélességű munkaeszközökbe és az azokhoz jól illeszthető teljesítményű erőgépekbe. A mezőkövesdi székhelyű Matyó Agrártermelő Zrt. 2018-ban lépett erre az útra, és napjainkra tekintélyes gépparkot alakított ki neves márkák gépeivel. A társaság műszaki vezetőjével a 9 méter munkaszélességű Köckerling Vector szántóföldi nehézkultivátor eddigi tapasztalatairól beszélgettünk. Kovács Ferencet arra kértem, mutassa be, milyen körülmények között, mekkora területen kell bizonyítania a Vectornak.

Kovács Ferenc műszaki vezető
Kovács Ferenc műszaki vezető és a Köckerling Allrounder szántóföldi kultivátor

– Az 1976-ban létrejött Matyó Mezőgazdasági Termelőszövetkezet 2007ben Matyó Agrártermelő Zrt.-vé alakult. A társaság és leányvállalatai 5120 hektár területen végeznek hagyományos szántóföldi növénytermesztést. Ebből jelenleg 480 hektár öntözhető, amit 1000 hektárra szeretnénk növelni. Fő termesztett növényeink a búza, a repce és napraforgó. Évente 42 ezer tonna szemes terményt termelünk, amelyből 2 ezer tonnát vetőmagként, a maradékot pedig feldolgozás nélkül értékesítjük. Terveink között szerepel, hogy a feldolgozás nélküli mennyiséget minél nagyobb arányban, legalább egy lépésben feldolgozzuk, hogy a hozzáadott értékkel magasabb áron adhassuk el. Növénytermesztési technológiáink innovatív, adatalapú döntéshozáson alapulnak.

A legkisebb kötöttségű területeink barna erdőtalaj, de megtalálható réti öntéstalaj, klasszikus réti és lápos rétitalaj is. Ez igen komoly kérdéseket vet fel: például talajművelésnél a rövid optimális időintervallum, amikor megfelelő a talajállapot. Ezért is szükséges nagy kapacitású gépekkel dolgoznunk, hogy ezt az időt minél jobban kihasználhassuk.

Társaságunknál 2018-ban történt egy tulajdonosváltás, amely vezetőségváltást, teljesen új agrotechnológiai gondolkodásmódot eredményezett. Felhagytunk a forgatásos technológiával, az ekét szántóföldi kultivátorra és a lazítóra cseréltük, és ekkor kezdtünk nagyteljesítményű gépeket, munkaeszközöket vásárolni. A több mint 5000 hektárt öt vezértraktorral műveljük, ezek között található két hevederes járószerkezetű, John Deere 9620 RX erőgép a KITE Zrt. porfóliójából. Ilyen tekintélyes teljesítményű traktorokat kell megfelelő munkaeszközökkel ellátni, ami nem kis kihívás. Törtük már össze néhány márka eszközeit, mígnem eljutottunk 2020 nyarán a Köckerlinghez.

Extrém körülmények között a talajmunkaeszközeink zászlós hajója

– Mi alapján döntöttek a német gyártó mellett?

– Kevés mezőgazdasági gépgyártó készít nagyszélességű munkaeszközöket, és még kevesebben állítják azokat elő nagyszilárdságú vázzal. A keresgélés közben találtunk rá és vásároltuk meg a KITE Zrt.-től a 9 méter munkaszélességű Köckerling Vectort, ami 7 méter szélesre visszabontható. Ez azért fontos szempont számunkra, mert így szükség esetén működtethetjük a 370-400 lóerős kategóriát képviselő traktorainkkal is.

– A Köckerling szántóföldi nehézkultivátor azóta két szezont dolgozott, mik az eddigi tapasztalataik?

– A korábbi negatív tapasztalatok miatt nagy kíváncsisággal állítottuk munkába. Ez idő alatt 6000 hektárt dolgozott, és hamar kiderült, hogy a Köckerling Vector méltó párja a John Deere RX-nek.

– 620 lóerős erőgéppel működtetik a Vectort. Kell ez a teljesítmény vagy kevesebbel is megelégedne?

– A John Deere 9620 RX alapesetben nálunk 85% körüli motorterheléssel dolgozik 35 cm munkamélységnél. A traktorban tehát van tartalék, viszont extrém körülmények között ez az érték felmehet 90%-ra is. Ezért nálunk érdemes ezzel a traktorkategóriával vontatni. Természetesen váz- vagy homoktalajon az 520 lóerő is elegendő a 9 méteres nehézkultivátornak.

– Az igen kötött talajaikon mindig tudnak 35 cm munkamélységgel dolgozni?

– A szántóföldi kultivátorral repce és búza alapművelésében jellemzően igen, de volt, hogy nagyon szélsőséges, száraz, betonkemény időszakban 25 cm mélyen tudtuk megmunkálni a talajt. Ez is elegendő, ugyanis kétévente alapművelés előtt 35-45 cm mélyen lazítózzuk a talajt. A 2021-es extrém száraz körülmények között a Vector a talajmunkaeszközeink zászlós hajója volt, az alapművelés 80%-át csak ez volt képes elvégezni jó minőségben.

Az alapművelésen kívül aratás után tarlóhántásra 15 cm munkamélységben használjuk, amennyiben nincs extrém száraz idő. Emellett a kalászosok után, akár 8 tonnás termésátlagnál is képes a szecskázott szalmatömeget a talajba keverni, nagy átömlő keresztmetszetének köszönhetően eltömődés nélkül.

traktor munkagép szántóföldi kultivátor tarló
A John Deere 9620 RX alapesetben nálunk 85% körüli motorterheléssel dolgozik 35 cm munkamélységnél

Káprázatos, ahogyan teljesít az élfelrakott kapa

– Milyen kapatípussal használják a Vectort, és milyen gyakran kell cserélni?

– A nehézkultivátort élfelrakott kapákkal használjuk. Itt forrasztott betét található a késen, ami kiválóan bizonyított. A 6000 hektár után ugyan megvásároltuk a következő garnitúrát, de szerintem csak 7000-7500 hektár körül kell cserélni. A kapák nem törtek, nem csorbultak, a betét nem pattogott le – a kés majd egyszer csak elfogy mögüle, akkor cseréljük.

– Melyik túlterhelés-biztosítással rendelték a nehézkultivátort?

– A Vectort készletről vásároltuk, ami rugós túlterhelés-biztosítással felszerelt, és kiválóan teszi a dolgát. Ez 350 Nm-nél kezd feszülni, és 550 Nm-nél csapódik vissza. A Köckerling nehézkultivátor rendelhető hidraulikus biztosítással is, ahol a kés 720 Nm-nél nyit, majd egy hidrosztatikus rendszerben megnövekedett nyomás lágyan helyezi azt vissza munkahelyzetbe. A területeinken jellemző kötött talajokon érdemes beruházni ebbe, ezért megrendeltük hozzá a hidraulikus túlterhelés-biztosítást. Váz- és homokos talajon természetesen a rugós biztosítás is ideális választás.

– Említette az U-profilú dupla STS-lezáróhengert. Az mennyire hatékony a gyakorlatban?

– Ideális és nedvesebb körülmények között az STS-henger U-profiljába rakódik a föld, ennek köszönhetően föld a földet tömöríti – ezt zseniális megoldásnak tartom. Megfelelő talajviszonyok esetén tökéletes talaj-visszatömörítésre képes. Sőt, száraz körülmények esetén is megoldja a feladatot, ugyanis a hengerre az egész gép súlya nehezedik.

nehézkultivátor gép munkaeszköz kerék gumiköpeny talajművelés
A rugós túlterhelés-biztosítás kiválóan teszi a dolgát

A KITE-re gépértékesítés után is bármikor számíthatunk

– Mióta állnak partneri kapcsolatban a KITE Zrt.-vel?

– Ez a kapcsolat a kezdetekre nyúlik vissza, ami az utóbbi években tovább erősödött. Eleinte főként erőgépeket vásároltunk, majd azzal, hogy a KITE Zrt. munkaeszközök tekintetében is nagyon jó irányba indult például a Köckerlinggel, már gépkapcsolati szinten működünk együtt hazánk legnagyobb mezőgazdasági integrátorával.

Társaságunk számára feltétel a jó munkaeszköz kiválasztása, de legalább annyira fontos a forgalmazó cég szervizszolgáltatásának és alkatrészellátottsági hátterének színvonala is, ami a KITE-nél magas szintet képvisel. Számunkra megnyugtató a hozzáállásuk és a szakembereik felkészültsége. A nagy teljesítményű munkaeszközök hatékonyságát jelentősen befolyásolja a szezon előtti megfelelő beállítás, ugyanis minden évjárat más talajállapot, talajnedvesség, szármaradvány, árvakelés tekintetében. Egy ilyen beállítás akár egy napot is igényelhet, de a KITE-s kollégák készségesen segítenek. Az is szimpatikus, hogy munka közben is megnézik a gépeket, érdeklődnek az eladott eszközök iránt.

Ezek és a Vectorral kapcsolatos kiváló tapasztalataink miatt bátran beruháztunk tavaly a 14,5 méter munkaszélességű Köckerling Allrounder univerzális munkaeszközbe, aminek fő feladata a tarlóhántás, valamint tavaszi és őszi magágykészítés lesz. Évente mintegy 3000 hektáron kell bizonyítania, de biztosak vagyunk abban, hogy ez a Köckerling munkaeszköz is megállja a helyét.

Csomor Zsolt