fbpx

Sikeres 2022-es év és komoly lépések a Maschio Gaspardo mögött

Írta: GÉPmax-2023/III. lapszám cikke - 2023 május 16.

A Maschio Gaspardo S.p.A. igazgatótanácsa jóváhagyta a 2022. december 31-én kelt konszolidált pénzügyi kimutatások tervezetét. A most zárult év során a csoport megerősítette gazdasági növekedési tendenciáját: a konszolidált nettó nyereség 26,2 millió euró volt a 2021-es 19,8 millióhoz képest, ami 32%-os növekedést jelent.

2022-ben a konszolidált forgalom 460 millió eurót tett ki, ami az előző évihez képest 19%-os növekedést jelent. Ez a növekedés az európai piacon elért 11%os, az EU-n kívüli piacon pedig 27%-os növekedésnek köszönhető.

2022 folyamán a Maschio Gaspardo visszavásárolta a Friulia S.p.A. és a Veneto Sviluppo S.p.A. regionális pénzügyi társaságok által birtokolt 132.744 saját részvényt. Ugyanakkor a Maschio Holding S.p.A. további 68.326 Maschio Gaspardo S.p.A. részvényt vásárolt a Veneto Sviluppo S.p.A.-tól, így a Maschio Gaspardo teljes tőkéje visszakerült a testvérekhez, Andrea és Mirco Maschióhoz, a Maschio Holding elnökéhez, illetve a Maschio Gaspardo elnökéhez. Ez az eredmény az összes fő gazdasági és pénzügyi mutató folyamatos javulásának következménye, és megerősíti a vállalt stratégia helyességét, valamint a vállalat azon képességét, hogy hatékonyan tud reagálni a jelenlegi körülmények által támasztott kihívásokra.

A vállalat visszatér a Maschio családhoz, és befektet a jövő mezőgazdaságának technológiájába

2022-ben a Maschio Gaspardo ismét felvásárlásokba kezdett. 2022 novemberében felvásárolta a Colle Umberto (Treviso) székhelyű Free Green Nature S.r.l. vállalatot. A Free Green Nature S.r.l. egy 2020-ban alapított innovatív start-up vállalkozás. Tevékenységének célja csúcstechnológiás gépek, különösen mechatronikai berendezések, mezőgazdasági robotrendszerek, valamint vírus- és baktériumellenőrző gépek fejlesztése, tervezése és gyártása. A Free Green Nature első projektje az Icaro X4 kifejlesztése, amely a szőlőültetvények UV-C sugarakkal történő kezeléséhez használt, teljesen autonóm, szabadalmaztatott csúcstechnológiájú robot, amelynek célja a környezetterhelés akár 90%-os csökkentése a hagyományos, vegyszereket használó technikákhoz képest. Ez a felvásárlás lehetővé tette a Maschio Gaspardo számára a termékpaletta bővítését, belépve a szőlészeti robotok szegmensébe, és új ismereteket szerezve egy nagyon speciális területen, a mechatronikában, ahol a know-how alapvető fontosságú az egyre innovatívabb gépek kifejlesztéséhez.

„2022 alapvető fontosságú év volt családunk számára – mondta Mirco Maschio, a Maschio Gaspardo elnöke –, mert jóelőre elértük az üzleti tervünkben kitűzött célokat. A nehéz makrogazdasági körülmények ellenére a Maschio Gaspardo jelentős teljesítményt nyújtva tudta kezelni a piacot. Ma optimistán tekintünk a jövőbe, és annak tudatában, hogy a gazdasági rendszerben bekövetkező minden változáshoz gyors alkalmazkodással kell szembenézni, ahogyan azt a most zárult évben is tettük.”

Andrea Maschio, a Maschio Gaspardo alelnöke és a Maschio Holding elnöke hozzátette: „Mindenekelőtt a Maschio család nevében szeretnék köszönetet mondani az alkalmazottaknak és a munkatársaknak az elvégzett kiváló munkáért és az elért eredmények eléréséhez nyújtott alapvető támogatásért. Ez a pozitív év a nagyszerű csapatmunka eredménye. A vállalat nemcsak az orosz-ukrán válságot, hanem az áremelkedést és a nyersanyagellátási nehézségeket is kezelni tudta, kielégítve egy nagyon igényes piacot. A 2023-as év során a Maschio Gaspardo folytatja a munkát annak érdekében, hogy növelje pozícióját a piacokon – a termékeket a helyi sajátosságokhoz is igazítva –, és elkötelezi magát az új országokba való belépés lehetőségeinek megteremtése mellett.”

Luigi De Puppi, a csoport vezérigazgatója a következőket mondta: „Ez egy olyan pontos stratégia eredménye, amelyet már jó ideje terveztünk. A vállalat ma nagyon szilárd pénzügyi és gazdasági körülmények között van. További felvásárlások révén is felkészül a mezőgazdasági gépek piacán a lehetőségek megragadására, amelyet minden nap érdeklődéssel figyelünk.”