fbpx

Mezőgazdasági gépek: átmeneti megtorpanás után további növekedés várható

Írta: Fodor Mihály - 2024 január 20.

A geopolitikai válság, az infláció és az emelkedő kamatlábak hatással vannak az eladásokra, amelyek 2022-ig minden jelentős piacon magas volumenűek voltak. A potenciális kereslet továbbra is magas, a kereskedelmi forgalom várhatóan növekedni fog a következő három évben.

Az EIMA International 2024-es rendezvénye felé tett első lépésre január 18-án került sor. A FederUnacoma által szervezett nagy mezőgazdasági gépészeti kiállítás, amely november 6. és 10. között a bolognai vásárvárosban várja a látogatókat, hivatalosan egy nemzetközi streaming sajtótájékoztatóval mutatkozott be. A bolognai vásár létesítményeihez kapcsolódva Mariateresa Maschio és Simona Rapastella, a FederUnacoma elnöke, illetve vezérigazgatója bemutatta a rangos esemény jellemzőit, amely az agrárgépészet kihívásaira és az ágazati piacot jellemző trendekre összpontosít.

„Az EIMA International promóciós és kereskedelmi szempontból óriási jelentőségű esemény – mondta Mariateresa Maschio a konferenciát megnyitva –, ez az a kiállítás, amelyet a gyártók világszerte – a nagy globális márkáktól a magasan specializált réságazatokig – választanak, hogy bemutassák kínálatukat és minden új terméküket”.

„Európa, Amerika, Ázsia, Afrika és Óceánia minden országa szembesül azzal, hogy az élelmiszerek iránti növekvő keresletet mind mennyiségben, mind minőségben ki kell elégíteni – hangsúlyozta a FederUnacoma elnöke –, ugyanakkor sürgősen csökkenteni kell a műtrágyák és növényvédő szerek használatát, drasztikusan csökkenteni a vízfogyasztást, megőrizni a biológiai sokféleséget, javítani a vidéki közösségek életminőségét. Mindez csak a modern mezőgazdasági gépesítéssel lehetséges”.

EIMA International
Az EIMA International promóciós és kereskedelmi szempontból óriási jelentőségű esemény

A gépi berendezések minden termelési környezetben és a mezőgazdasági vállalkozások minden modellje számára nélkülözhetetlenek, és a kereslet növekedését az értékesítési adatok is bizonyítják – amelyeket a konferencia során hoztak nyilvánosságra –, és amelyek egyértelműen pozitív tendenciát mutatnak. Ha összehasonlítjuk a 2015-ös és a 2022-es szintet, akkor szinte minden piacon drámai növekedést láthatunk. Az Egyesült Államok a 2015-ös 205 ezer traktorról 2022-re 271 ezerre, India 484 ezerről 912 ezerre, Nyugat-Európa 171 ezerről 196 ezerre, Japán 20 ezerről 34 ezerre, Kanada 24 ezerről 31 ezerre, Oroszország 22 ezerről 35 ezerre, és minden nagy piac magas szinten van, Kína közel 400 ezer darab, Törökország pedig 60 ezer fölött. A vizsgált nyolc év alatt a traktorok összlétszáma alig több mint 1,9 millióról közel 2,5 millióra emelkedett. A traktorok világkereskedelme 2022-ben 29 milliárd euró értéket ér el – hangzott el a konferencián –, ami az előző évhez képest (az árak emelkedésének is köszönhetően) közel 35%-os növekedést jelent, egy olyan trend csúcsán, amely – az Export Planning számításai szerint – 2009 és 2022 között évente 4,7%-kal növeli a kereskedelmi forgalmat.

Ami az egyéb géptípusokat illeti, 2022-ben a világkereskedelem értéke meghaladja a 70 milliárd eurót (+25%), a 2009-2022 közötti időszakban átlagosan évi 5,6%-os növekedési ütem mellett. Természetesen a közép- és hosszú távú pozitív tendencián belül is vannak olyan piaci ingadozások, amelyeket az adott gazdasági körülmények határoznak meg. A 2023-as elemzés a globális eladások csökkenését mutatja.

A novemberben frissített adatok többek között a traktorok esetében 8,4%-os csökkenést jeleznek az Egyesült Államokban, 5%-ot Európában és 21%-ot Kínában. A mezőgazdasági gépek piacát leginkább a gazdasági bizonytalansággal kapcsolatos tényezők befolyásolják – hangzott el a sajtótájékoztatón –, amelyeket nagyrészt az Oroszország és Ukrajna közötti háború és az ebből fakadó kereskedelmi szankciók határoznak meg, most pedig az újabb közel-keleti konfliktus súlyosbít. Meghatározó tényező azonban az infláció – amely különösen Európában a termelési költségek és így a gépek végső árának jelentős emelkedéséhez vezetett – és mindenekelőtt a kamatlábak emelkedése, amelyet elsősorban az európai és az amerikai központi bankok gyakorolnak. „Ezt a szakaszt követően – zárta Mariateresa Maschio – a piac visszatér a növekedéshez a folyamatos kereslet miatt. Ami a mezőgazdasági gépek kereskedelmét illeti, az Export Planning előrejelzései a közeljövőre vonatkozóan megerősítik a pozitív tendenciát, 2027-ig évente átlagosan 6,3%-os növekedéssel a traktorok és 5,9%-os növekedéssel az egyéb géptípusok esetében. A bolognai EIMA ismét az innováció motorja lesz, az az elem, amely a mezőgazdaságot a jövő felé vezeti”.