fbpx

A STEYR® a traktorok katonai képességeit mutatta be a német vásáron

Írta: Fodor Mihály - 2024 január 20.

A németországi Ingolstadtban, a Military Engineering Centre of Excellence kiállításon a közelmúltban a STEYR® bemutatta jártasságát a speciális ágazatokra szabott traktorok egyedi kivitelezésében. A vállalat ezt két egyedülállóan adaptált modell bemutatásával demonstrálta.

Az Ipari Nap, amely a haditechnika területén dolgozó valamennyi szakember számára nyitva állt, platformot biztosított a NATO-szervezetek és -országok katonai szakértői számára, hogy találkozhassanak a potenciális beszállító vállalatokkal, és hogy ezek a vállalatok növeljék ismertségüket az említett felek körében, valamint tapasztalat- és tudáscserét folytassanak a haditechnikai készségek, termékek és szolgáltatások fejlesztése érdekében. A rendezvényen érintett területek a harcászati technikától a fegyveres erők védelméig, a ballisztikai védelmi megoldásoktól a vészvilágításig, a mentési és evakuálási berendezésektől a járművekig, teherautókig és szállításig, valamint a földmunkákhoz és bányászathoz szükséges berendezésekig terjedtek.

Steyr_pancelozott_nyito
A december elején tartott rendezvényen a STEYR a Terrus CVT sorozat páncélozott speciális modelljét – fotó: https://media.cnhindustrial.com/

A december elején tartott rendezvényen a STEYR a Terrus CVT sorozat két modelljét, a 313 lóerős 6300-as és a zászlóshajó 340 lóerős 6340-es modellt állította ki, bemutatva azok multifunkcionális képességeit. A 6300-as modell az osztrák Achleitner Fahrzeugbau cég páncélozott fülkéjével volt felszerelve, amely opció a 6340-es modellhez is elérhető lesz, a katonai, tűzoltó és más, nagy kockázatot jelentő ágazatokban dolgozó ügyfelek számára, ahol bizonyos feladatokhoz szükség lehet a traktor teljesítményére.

Páncélozott Steyr
A 6300-as modell az osztrák Achleitner Fahrzeugbau cég páncélozott fülkéjével volt felszerelve, amely opció a 6340-es modellhez is elérhető lesz – fotó: https://media.cnhindustrial.com/

Az Achleitner már szállított páncélozott fülkével felszerelt gépeket az osztrák szövetségi hadseregnek. A NATO STANAG 4569 szabvány szerint tesztelt fülkék a 3. szintű védelmi osztálynak felelnek meg. Ez azt jelenti, hogy ellenállnak egy 7,62×51 mm-es lövedék kinetikus energiájának, a 155 mm-es nagy robbanóerejű tüzérségi lövedéknek 60 méterről, valamint a 8 kg TNT robbanóanyagot tartalmazó páncéltörő aknáknak.

„Az volt a célunk, hogy a STEYR traktorok multifunkcionalitását és sokoldalúságát bemutassuk az ügyfelek e speciális csoportjának” – magyarázta Marco Otten, a Steyr Europe specialistája.

„A STEYR traktorok sokoldalúságuknak köszönhetően számos ágazatban, többek között a mezőgazdaságban, a kommunális szolgáltatásokban és az erdészetben is hírnevet szereztek. A katonai műveletek szigorú és igényes körülményei azonban vitathatatlanul a legnagyobb kihívást jelentő alkalmazásokat jelentik. A nemrégiben megrendezett kiállításunk lehetőséget biztosított arra, hogy bemutassuk azokat a széles körű képességeket, amelyeket partnerszállítóinkkal együttműködve nyújtani tudunk. Örömmel tapasztaltuk, hogy a katonai közösség részéről rendkívül kedvező volt a visszajelzés.”