fbpx

Német formatervezési díjat nyert az új STEYR Plus traktor

Írta: Kiss Bertalan - 2023 december 15.

A nemrégiben bemutatott, 80-120 lóerős, 5 típusból álló mezőgazdasági traktorszéria elnyerte a Német Formatervezési Tanács legrangosabb díját a haszonjárművek / többcélú járművek (Utility) kategóriában. Az új traktorok követik a Kompakt-szériát és visszaköszön a Plus elnevezés.

STEYR
STEYR Plus-széria, a German Design Awards idei nyertese

Forma és funkció

Az innovatív formatervezési fejlesztések nemzetközi elismeréseként, a German Design Awards-ot egy nemzetközi zsűri ítéli oda, amelynek tagjai a formatervezés különböző szakterületeinek vezető szakértőiből állnak.

A 80-120 lóerő közötti kategóriában, öt típussal, az új STEYR Plus széria az eddigi Kompakt szériát váltja fel az európai traktorpiacon. Azonkívül, hogy a traktor hűtőrács középső részén stílusos lamellás sávokat használnak, a motor hatékony hűtését is biztosítják. A lámpák fekete keretei kontrasztot alkotnak a fehér fényezéssel, míg a keskeny motorháztető javítja a kilátást előre. Ugyanakkor, ha kell, szerszámok nélkül könnyen eltávolítható, az egyszerű szervizelérés érdekében.

Az új formák mögött, a Plus modellekben nagyobb hidraulikus teljesítmény áll rendelkezésre, a teljes fülke felfüggesztésének köszönhetően nagyobb munkakomfortot nyújt. Az első kardánkihajatás (PTO), valamint az új első tengelyre szerelt vonószerkezetet opcióban kérhetők, míg a fék-kuplung funkció (széria) különösen dombos terepeken előnyös.

Az új modellek viszonylag alacsony teljesítményeik ellenére is legfejlettebb technológiákkal rendelkeznek, mint például az S-Connect telematikai rendszert, az automatikus, traktor-felhő adatátvitelhez a szántóföldről, és az S-Tech automatikus kormányzást, a maximális teljesítmény és hatékonyság érdekében.

A formaterv bár futurisztikus, mégis funkcionális, előtérbe helyezve a gyakorlati szempontokat, mint a fülkéből való kilátás és könnyű szervizelhetőség.

A díj alátámasztja, hogy a jó formatervezés fontos szerepet játszik nemcsak a hétköznapi tárgyak vagy személyautók világában, de a mindennapos kemény munkára tervezett gépek esetében is.