fbpx

EIMA 2024: a mezőgazdasági gépészet mega-showja

Írta: Fodor Mihály - 2024 január 21.

A november 6. és 10. között Bolognában megrendezésre kerülő esemény számait és újdonságait sajtótájékoztatón ismertették. Nagyon magas azoknak a cégeknek a száma, amelyek már hivatalosan is jelezték részvételi szándékukat, és a kiállítási területet is nagyrészt már lefedték.  Az újdonságok között szerepel a robotoknak szentelt REAL terület, valamint a társadalmi kommunikációnak fenntartott verseny.  Hat nemzetközi fórum is nagy érdeklődésre tarthat számot a mezőgazdaság és a környezetvédelem legaktuálisabb témáiról.

A november 6-10. között a Bolognai Vásáron megrendezésre kerülő, a mezőgazdaság és a zöldterületek számára szánt gépek, berendezések és alkatrészek kiállításának, az EIMA Internationalnak szervezése rekord ütemben halad. Az olasz gyártók szövetsége, a FederUnacoma, amely az eseményt szervezi, már most nagyon nagy érdeklődést regisztrál, és rekordméretű kiállításra számít. A január 18-án a Bolognai Vásárról közvetített nemzetközi streaming sajtótájékoztatón Simona Rapastella, a FederUnacoma főigazgatója közölte az első adatokat a részvételről, előrevetítve azokat a kezdeményezéseket és eseményeket, amelyek a következő EIMA-t jellemezni fogják. „Jelenleg 1330 vállalat jelezte hivatalosan az igényét, és a területigény már most a bolognai kiállítási központ nagy részét lefedi – mondta Simona Rapastella –, és valószínű, hogy rövid időn belül a kiállítás történetének egyik legnagyobb kiállítói jelenlétét érjük el, amely minden terméktípust lefed, hogy magas szintű technológiai megoldásokat kínáljon a látogatói közönségnek, amelynek száma a legutóbbi rendezvényen (2022) majdnem elérte a 330 ezret.”.

EIMA
A november 6. és 10. között Bolognában megrendezésre kerülő esemény számait és újdonságait sajtótájékoztatón ismertették.

Látogatók 150 országból

A kiállított termékeket 14 termékágazatra osztják fel, ezek öt tematikus kiállítás formájában kerülnek bemutatásra: az Alkatrészek (EIMA Componenti), a Kertészet (EIMA Green), a Bioenergia (EIMA Energy), az Öntözés (EIMA Idrotech ), valamint a Robotikai és digitális technológiák (EIMA Digital). De az EIMA show a díjnyertes műszaki innovációk kiállításával és a dinamikus területekkel is várja az érdeklődőket, amelyek a szabadban helyezkednek el, mindig a kiállítási központ kerületén belül. Most először lesz a REAL terület (Robotika és elektronika a mezőgazdaságban élőben), ahol a legfejlettebb robotikai technológiákat láthatjuk majd a napi tesztek során, míg az Év Traktora döntős traktorainak felvonulási arénája, az ITABIA-val együttműködésben létrehozott bioenergia-ellátási láncok bemutatóterülete és a kertészeti és zöldterület-gondozási gépeknek szentelt Garden E-Motion terület is központi elem lesz.

„Az EIMA 2024 indításához már sajtótájékoztatókat terveztünk Nagy-Britanniában, Katarban, Törökországban, Görögországban, Marokkóban, Brazíliában, Szerbiában, Algériában, Indiában, Kanadában, az USA-ban, Tanzániában, Ugandában, Kenyában, Argentínában, Japánban és más országokban – magyarázta Rapastella, megerősítve a nemzetközi beágyazottságot, amely jellemzi ezt a kiállítást, amely legutóbb 480 külföldi gyártót és több mint 57 ezer külföldi látogatót számlált, 150 országból. Az EIMA International a kiállítási központ egy teljes szekcióját a külföldi gazdasági szereplők számára tartja fenn, akiket az Olasz Kereskedelmi Ügynökség (ICE) választott ki a számos tervezett üzleti találkozó lebonyolítására. A rendezvény öt napja alatt megrendezésre kerülő, intézmények, kereskedelmi szervezetek és kiadók által támogatott konferenciák, workshopok szervezése is javában zajlik.

A FederUnacoma által szervezett rendezvények közül kiemeljük: a „Fenntartható mezőgazdaság, egy globális projekt” című fórumot, amelyen beszámolót lehet majd hallani az ökológiai átállás témájában szerzett európai tapasztalatokról és a világ főbb régióinak környezetbarát fejlesztési programjairól; a „Marginális területek és szélsőséges területek” konferenciát és a „Digitális rendszerek, nagy adatok és robotflották kezelése: új szakmai profilok és új képzési utak” című szemináriumot.

A Szövetség által támogatott további fontos események a „A bioenergia-forrás: a biomassza és a megújuló források piaca és kilátásai az üzemanyag-ágazatban” című műhelytalálkozó, a „Feltörekvő gazdaságok: mezőgazdasági fejlesztési modellek az afrikai kontinens számára” című konferencia, és végül az „Élelmiszer-fogyasztás: a friss termékek iránti kereslet, gépesített ellátási láncok” témájú találkozó, amelynek célja az új étrendek és új fogyasztási stílusok értelmezése, különös tekintettel a gyümölcsökre és zöldségekre. Az idei rendezvény újdonságai között szerepel az EIMA Social Award verseny is, amelyet a kiállítóknak a rendezvény társadalmi népszerűsítésére tartanak fenn.

„Többször megismételtük, hogy az EIMA International egy hatékony, szenvedélyes rendszer terméke, egy olyan vásári, amelynek szilárd hagyományai vannak – zárta a FederUnacoma főigazgatója –, de amely képes erőteljes lökést adni az újdonságok felé, értékes üzleti lehetőségeket foglal magában, ugyanakkor kulturális és emberi szempontból is izgalmas.”