Megnézem gumiabroncsod címkéjét, mondom mekkora a fékút

Az új rendszerű gumiabroncscímkén található információk alapján a vásárló számára közérthetőbbek lesznek a fékezéssel, a gördülési ellenállással és a zajkibocsátással kapcsolatos tulajdonságok. Az informatívabb címkék alkalmazását májustól vezetik be – a Continental technológiai vállalat közleménye szerint.

 

Az egységes uniós normatívának megfelelő termékjelölés új kialakítása közérthetőbben osztályozza a fékezést, a gördülési ellenállást és a zajkibocsátást. A fogyasztók az abroncscímke jobb felső sarkában megjelenő QR-kód beolvasásával letölthetik az egyes gumiabroncsokról szóló további információkat egy központi adatbázisból.

 

Gumiabroncsok várják gazdájukat
Uniós normatíva egységesíti a gumiabroncs címkéjének tartalmát (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az új EU-s gumiabroncscímke célja

A fogyasztók tudatos vásárlási szokásainak kialakítása, segítése az elsődleges cél. A többlet ismeretek alapján üzemanyag-hatékonyabb abroncsokat választhatnak, valamint a féktávolságokkal kapcsolatban is információkhoz juthatnak hozzá.

A végfelhasználók és a kereskedelmi üzemeltetők számára is jelentős megtakarításokat eredményezhet az üzemanyagköltségek és az alacsonyabb kibocsátás szempontjából az alacsonyabb gördülési ellenállással rendelkező gumiabroncsok alkalmazása.

A vizes körülmények közötti tapadásra vonatkozó egyértelmű információk nagyobb közlekedési biztonsághoz vezetnek, míg az útzajjal kapcsolatos tájékoztatás célja a közúti forgalomból eredő zajszennyezés csökkentése.

 

Mezőgazdaságban is fontos a gumiabroncs
A gazdák munkagépeire is kell a megfelelő gumiabroncs (Fotó: Barna Ferenc)

 

Fontos a mezőgazdaságban is a gumiabroncs jellemzői

Az agráriumban alkalmazott erő- és munkagépek egyik legdrágább alkatrésze akár a gumiabroncs is lehet. Fontos, hogy a feladatnak megfelelő gumiabroncsot válasszuk ki a munkagépre.

Hangsúlyos szempont a megfelelő vonóerő-kifejtés biztosítása, a talajnyomásra vonatkozó jellemzők. Az sem mindegy, hogy közúton, munkaterületen egyaránt alkalmazható-e.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc

agrár erőgép fékút gép gumiabroncs közlekedés mezőgazdaság talajmegmunkálás traktor tudatos vásárló
..