fbpx

Odisys gépbemutató Hevesen

Írta: Szerkesztőség - 2015 szeptember 03.

Hernek Gábor, az Odisys Bt. gépértékesítője elmondta: a bemutató apropója, hogy partnerük, az olasz REVO cég lehetőséget adott az általuk gyártott PIUMA 4WD Revolution almaszüretelő gép gyakorlati bemutatójára.

Az étkezési alma betakarítása időigényes és kényes munkafolyamat, a termés érzékenysége miatt. Erre a feladatra fejlesztette ki az olasz székhelyű gépgyártó a REVO PIUMA 4WD Revolution gyümölcsszedő gépcsaládot.

A kicsi, kompakt, stabil és csendes PIUMA alma és körte szüretelésére és a ládák szállítására kialakított önjáró kocsi. A PIUMA Revolution szüretelőkocsi használatával rendkívüli módon meggyorsítható a betakarítás, de a gép a dolgozók munkáját is nagymértékben segíti, hiszen nem kell folyamatosan fel- és lemászni a létráról. Alapfelszereltségként négy független, hidraulikusan állítható platformról lehet szüretelni a PIUMA géppel, de opcionálisan ez kettő platformmal bővíthető.

A PIUMA szüretelőkocsi segítségével – ültetvénytől függően – akár 300 kg gyümölcs betakarítása is elérhető személyenként egy óra alatt, miközben a gép alkalmazásával a gyümölcs sérülésének esélye is csökken.

A REVO PIUMA 4WD Revolution szüretelőkocsi szalagrendszere kíméletesebb és gyorsabb szüretelést tesz lehetővé, mivel az egy végtelenített darabból áll, nincsenek benne meredek töréspontok. A behordószalag egy fő gyűjtő szalagrendszerből, valamint kettő, 240 cm hosszú első szalagból és kettő 100 cm hosszú hátsó szalagból áll.

A PIUMA használhatósága azonban nem merül ki a szüreteléssel; a gép már tavasszal, a metszési munkálatoknál, valamint az év során jelentkező ritkítási és jégháló manipulálási feladatokhoz is jól alkalmazható.

A PIUMA szüretelőkocsit háromhengeres, 25 lóerős Yanmar dízelmotor hajtja, a gép sebességtartó automatikával rendelkezik.

A PIUMA hajtása hidrosztatikusan történik, kettő sebességi fokozatban, a gép összkerékhajtású. A hátsó kerekek egyenesbe állítása gombnyomásra történik, ezzel elkerülhető a gép kígyózó mozgása.

A PIUMA vezérlése manuális, vagy opcionálisan elérhető hozzá letapogató pálcás vagy ultrahangos vezérlő rendszer, ami automatikusan soron tartja a gépet. A szüretelő ládaforgató egységgel is felszerelt, a kíméletesebb gyümölcskezelésért, valamint hátsó ládalift található rajta, a kíméletes lerakás érdekében.

Opcionálisan traktoros vontatókészlet rendelhető, ami lehetővé teszi nagyobb távolságra a gyors áttelepülést, ezenkívül hulladékalma-tároló láda, további 2 szállítószalag, üresláda-szállítóegység, automatikus felszínkiegyenlítő rendszer és hosszabb szalagok is, nagy sorszélesség esetére.

A REVO PIUMA 4WD Revolution szélessége 1 400 mm, hossza 3 900-5 500 mm között van. A platform maximális szélessége 3 030 mm, a gép hasmagassága 230 mm, tömege 2 500 kg.

Solis traktorok

A rendezvényen bemutatott további munkaeszközöket a cég termékpalettájáról jól ismert Goldoni traktor mellett a még kevésbé ismert Solis traktorok működtették.

Az Odisys Bt. az idei évtől forgalmazza az indiai Solis traktorgyár termékeit – a mintegy ötven modell közül hat készül kifejezetten az európai piacra.

A legkisebb méretű sorozat 20 és 26 lóerős változatban érhető el. A 20 lóerős Solis 20 traktort háromhengeres Mitsubishi dízelmotor hajtja, a váltó 6/2-es, teljesen mechanikus.

A Solis 20 és 26 modellek kis kompakt méretükkel és az ehhez társuló fordulékonyságukkal és magas műszaki tudásukkal tűnnek ki kategóriájukból. A traktor teljes szélessége 95 cm, de hossza sem haladja meg a 250 cm-t. Ennek köszönhetően a traktor házikertekben és állattartó telepeken is használható, csakúgy, mint kommunális célokra, hiszen frontfüggesztés és homlokrakodó is szerelhető rá.

A Solis 50 kategóriájának egyik nehézsúlyú bajnoka. A 2,9 literes motorjával, 8 előre-, valamint 2 hátrameneti fokozatú váltójával rendkívüli ellenálló-képességű. A traktor légkondicionált fülkével, légfékkel kapható, s akár 10 tonna össztömegű pótkocsi vontatására is alkalmas. A szervokormány és az oldal elhelyezésű váltókarok komfortossá és praktikussá teszik a Solis 50 erőgépet.

A Solis 60 traktor 2,8 tonna össztömegének köszönhetően akár 11 tonna össztömegű pótkocsi vontatására is alkalmas, amihez a megfelelő teljesítményt a 60 lóerős, 3,7 literes motor biztosítja. A váltója 12/12 sebességfokozatú szinkronizált irányváltó. A gép gyors, fordulékony és dinamikus, emelőmű-teljesítménye 2,5 tonna.

A Solis 75 és 90 akár 14 tonna össztömegű pótkocsi vontatására is alkalmas, motorja 4,09 literes. Igazi univerzalitása a 140-180 cm-ig állítható nyomtávjában rejlik. A traktor emelőteljesítménye szintén 2,5 tonna.

A Solis 75 N ültetvényváltozat rendkívül keskeny kivitelű, a gép a Solis 60 alapjaira épült. Erősített véglehajtást kapott a megnövelt motorteljesítmény miatt, illetve a tengelyek a speciális igényeknek megfelelően lettek kialakítva. Erőforrása 3,7 literes, turbó feltöltésű motor. A gép szélessége 110-140 cm között állítható. A váltója 12/12 sebességfokozatú, mászó fokozattal is rendelkező szinkronizált irányváltó, emelőképessége 2,5 tonna.

A már jól ismert Arrizza és BFM munkaeszközök

A vendégek megtekinthették az Odisys Bt. termékkínálatából már jól ismert Campagnola Arrizza szőlő- és gyümölcsültevényekhez gyártott gépei közül az állítható munkaszélességű egyenes, illetve hajlított késes kivitelben is kapható lazítós műtrágya-kijuttatót, aminek tartálykapacitása mintegy 400 liter.

A másik bemutatott Arrizza-termék a teleszkópos vázzal ellátott professzionális soraljművelő, ami kétoldali kivitelben is megvásárolható. A gép állítható teleszkópos váza lehetővé teszi, hogy akár 2,5-5 méter sortávolságú ültetvényekben is lehessen vele dolgozni.

A BFM által gyártott automata kitérős soraljművelő tárcsája talajmarós változatban is elérhető különböző munkaszélességekben. A gépen található érzékelő pálca hossza és érzékenysége állítható, extrém esetben akár egy elszáradt kóróra is lehet érzékenyíteni.

A gazdaságos Oktopus

Az alacsony permetlémennyiség-igényű Nobili Oktopus permetezőgépek vontatott és függesztett kivitelben egyaránt rendelhetők. Az Oktopus radiálventilátorral szerelt, ennek köszönhetően levegőszállítása kisebb a hagyományos ventilátorral szerelt permetezőgépekénél, azonban a permetlé kilépő sebessége sokkal nagyobb, ami kiemelkedő porlasztást és fedést eredményez. Az Oktopus permetezőgépekkel ennek köszönhetően mintegy 30-40% növényvédő szer takarítható meg, de az opcionálisan rendelhető, és utólag is felszerelhető elektrosztatikus feltöltő rendszerrel ez akár 60% is lehet.

Zsolt