fbpx

Költségmegtakarítás a traktorok modernizálásával

Írta: GÉPmax-2024/I. lapszám cikke - 2024 január 19.

Van olyan helyzet, amikor egy erőgép, egy rakodó lecserélésével még várni kell. Mit tehet ilyenkor a gazda, ha mégis szeretné a működési költségeit egy kisebb beruházással csökkenteni? Az AgrágépShow szakkiállítás sajtótájékoztatóján Dér Attilával, a 2001-ben alapított Deraland Kft. tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettünk a lehetséges megoldásokról.

A TALAJVÉDELEMTŐL A MŰVELETEK ÖSSZEVONÁSÁIG

– A traktorokra milyen utólagosan felszerelhető megoldások segíthetnek a későbbi költségcsökkentésben?

– Szerencsére, már nagyon sok kipróbált, hasznos megoldás létezik ezen a területen is. Az abroncsnyomás-szabályzó rendszerek csökkentik a kerékcsúszást, ezáltal pedig magát az üzemanyag-fogyasztást is. Emellett a rendszer használata a talajtömörítő hatás csökkenésének köszönhetően a hozamokat vagy a bevételeket is növelheti, ez egy másodlagos pozitív hatás.
Egy másik hasznos megoldás például a Cleanfix tisztítóventilátorok használata, amelyek segítségével a motorüzemeltetést lehet optimalizálni, meg lehet akadályozni, hogy eltömődjenek a beszívófelületek, így nem kell káros motormelegedéssel számolni. Az általunk forgalmazott rendszernek köszönhetően nem kell megállni a beszívófelületek tisztítása miatt, hanem ezt működés közben megoldja a ventilátor. Ez időmegtakarítást jelent, míg az optimális hőmérsékleten üzemeltetett motor fogyasztása is jobb, mint egy eltömődött hűtővel üzemelő erőforrásé. Kiemelem még azt is, hogy a mellső függesztések és hajtásrendszerek segítségével munkameneteket lehet összekapcsolni, egy menetben, egy időben tolt és vontatott eszközzel is dolgozhatunk, ezzel csökkentve a menetszámot. Ennek üzemanyag- és időmegtakarítás a hozadéka.

MINDEN MÉRHETŐ!

– Anyagmozgatási feladatoknál fontos, hogy a munkafolyamatok eredményét pontosan meg tudjuk határozni. Milyen digitális megoldás létezik erre a feladatra a rakodóknál?

– Először kicsit nehezen áll össze az ember fejében, hogy mitől lehet digitális egy rakodó, de aztán gyorsan megérthető az egész. A Quicke új digitális rakodóival a dinamikus súlymérés és mérésiadat-gyűjtés egyszerre megoldható. Ez egy valós idejű, dinamikus mérőrendszer, ami elsősorban a saját homlokrakodóinkra van kifejlesztve, de más rakodóhoz is adaptálható. Minden mezőgazdasági rakodást igénylő munkafolyamatot +-1% pontossággal tud mérni, legyen az ömlesztett áru vagy bálarakás, raklapos áru mozgatása. Közel 20 munkaeszközt be lehet kalibrálni a rakodóhoz, akár raklapvilla, bálamegfogó, bálatüske, gabonakanál, földkanál, amire szükségünk van, minddel tökéletesen működik. Minden munkafolyamatot folyamatosan, emelésenként tud mérni, az eredményt automatikusan rögzíti, elmenti, és egy felhőalkalmazásba továbbítja a gép Bluetooth-rendszerén keresztül. Ez nemcsak például bérmunka-elszámolásnál jöhet jól, hanem kalkulálható vele a területről lejövő szervesanyag-tartalom is, így pontosabban számolható a megfelelő tápanyag utánpótlása.

– Az adminisztráción kívül tud még mást is a rendszer?

– Igen, mert nemcsak súlymérő, hanem pozíciójelző készülék is egyben. A traktoros homlokrakodóknál van, hogy a motorháztető, van, hogy a fülketető miatt nem látni pontosan a munkaeszközt, ezért nagy segítség, hogy a Q-Companion kijelző mutatja a gém pontos magasságpozícióját és az eszköz szögálláspozícióját is. Emellett karbantartásfigyelő rendszer is dolgozik benne, jelzi, hogy a csavarokat mikor kell meghúzni, vagy a zsírzásnak mikor jön el az ideje.

– Egyszerű a rendszer használata?

– Pofonegyszerű… A munkaeszköz bekalibrálásán kívül csak arra kell figyelni, hogy a munka megkezdésekor a munkafolyamat rögzítését el kell indítani, a munkafolyamat végén pedig le kell állítani. A kezelés során az eszköz piktogrammokkal kommunikál a gépkezelővel, egyszerűen fel lehet ismerni, mi a teendő. Félnapos gyakorlás után tökéletesen elsajátítható a teljes használat.

– Egy meglévő rendszer kiegészítése mennyi idő?

– A legújabb, Q sorozatú rakodónkhoz utólag feltenni kb. 2 óra munka, az előző gémcsaládhoz kb. fél nap. A nem Quicke rakodóknál sok mindentől függ, de például a teleszkópos rakodónál 2-3 nap alatt egy ügyes lakatos segítségével adaptálni lehet.