fbpx

Felébred álmából a legendás gépgyártó márka

Írta: GÉPmax-2022/III. lapszám cikke - 2022 június 13.

A HÓDGÉP hallatán mindenkinek a szocializmusban működő gépgyártó vállalat jut eszébe, de ez hamarosan megváltozhat. Egy hódmezővásárhelyi vállalkozás ugyanis a jövőben különféle mezőgazdasági és egyéb gépeket kínál a jól ismert márkanév égisze alatt.

MINDEZ EGY PIACI RÉS FELFEDEZÉSÉVEL KEZDŐDÖTT

Szabó Márton 1995-ben alapította vállalkozását Hódmezővásárhelyen, amely a kezdetekben a csomagolóipari szegmensben vállalt szervizelést. Később különféle egyedi gépeket is gyártott, például teherlifteket, keverőtartályokat, folyadéktöltőket, szállítószalagokat és címkézőket. A cégvezető néhány évvel ezelőtt nagyobbat is mert álmodni, és az agrárium területére lépett, hogy kenderbetakarító-gépeket gyártson, immár sorozatban. Beszélgetésünk során a döntés okáról kérdeztem a cégvezetőt.

– Négy évvel ezelőtt Ópusztaszeren részt vettem egy kendertermesztésről szóló előadáson, ott tudtam meg, hogy ez mennyire szerteágazó területen felhasználható növény. A kozmetikum- és gyógyszeripar mellett a műanyagot kiváltó, kiváló minőségű evőeszközök, különféle tárgyak készíthetők belőle, de tökéletes építőipari alapanyag is. Rendkívül nagy potenciált láttam a növényben, viszont Európa-szerte kevésbé elérhetők a kender betakarításához szükséges gépek.

Szabó Márton
Szabó Márton, a Hódgép Kft. ügyvezetője

Ekkor jött az ötlet, hogy cégünk ráálljon az ilyen munkaeszközök gyártására. 2-3 méter munkaszélességű vágóasztalokban és dekortikáló gépekben gondolkodtunk, mert a környező országok gazdálkodói jellemzően kis területeken termesztik a növényt. A betakarító munkaeszközökre már most nagy a kereslet, amelyekből évente legalább 40-50 darabot szeretnénk értékesíteni.

JÓL KIFORROTT, KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ ESZKÖZ ADJA AZ ALAPOT

– Mit érdemes tudni a hiánypótló munkaeszközökről?

– Természetesen nem önjáró gépekben gondolkodunk – hiszen az hatalmas kihívást és tőkeigényt jelentene –, hanem 120-180 lóerő teljesítményigényű erőgéphez csatlakoztathatókban. A vetőmag-előállításhoz szükséges vágóasztal esetében az a legideálisabb, ha a traktor fronthajtással is felszerelt, hiszen amennyiben mellső vágóasztalt is csatlakoztatunk hozzá, azzal nemcsak hatékonyabb a betakarítás, de a taposást is megakadályozhatjuk. Ráadásul a 2-3 méter szélességű eszközökkel a keskeny parcella sem jelent akadályt.

Amennyiben valaki kendertermesztésbe kezd, legalább három vágóasztalra lesz szüksége. A felső virágrész, valamint a középső- illetve az alsó rész elvágásához is más-más erősségű vágóasztal szükséges. Az is jó ebben a növényben, hogy minden része hasznosítható.

Az alap vágóasztalt Németországból vásároljuk, amely már régóta bizonyítja kiváló minőségét és precíz munkáját, nagyon masszív, kiforrott gép. Ezt egészítjük ki tartókonzollal és mozgató motorral.

– Tervezik a vágóasztal továbbfejlesztését?

– Legfeljebb munkaszélességben, esetleg még jobbos-balos kivitel kialakításával a hatékonyság fokozása érdekében, de mást nem. Ez a vágóasztal úgy tökéletes, ahogy van.

A lézer vág
A lézervágó munka közben

KENDERBŐL ÉPÍTŐIPARI TÉGLA IS KÉSZÍTHETŐ

– Eddig a vágóasztalokról beszéltünk, de a dekortikálót is említette.

– Hazánkban talán még kevésbé ismert, de a kenderből környezetbarát építőanyagok, például hőszigetelő-paplan és kendertégla is készíthető. A növényi alapú téglából könnyen és gyorsan lehet építkezni, ráadásul kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. A kender építőanyagként a legkorszerűbb bio-passzívházak építéséhez is használható. A kendertégla alapanyag-előállításához kínáljuk a dekortikálógépet, amelyre szintén jelentős érdeklődés mutatkozik nemcsak hazánkban, de Horvátországból, Szlovéniából és Szerbiából is. A dekortikáló tulajdonképpen eltávolítja a kenderszárból a rostot. Fontos kihangsúlyozni, hogy a kendertégla előállítása nem igényel gázenergiát, ami a jelenlegi helyzetben kiemelt jelentőségű. A kendertégla alapanyagának előállításához az elsődleges cél a törek betakarítása, ami a dekortikálóval végezhető el.

A berendezés dokumentációit egy amerikai vállalattól vásároltuk meg, az alapján gyártjuk a munkaeszközt, és már a kendertégla gyártásához szükséges szerszámot is elkészítettük. Már csak a kendertégla-présgép szükséges ahhoz, hogy a komplett technológiával műszakonként mintegy 1200 darab téglát gyárthassunk.

kaszarendszer
Az új kenderbetakarító-gép kaszaszerkezete

A dekortikálás után visszamaradt kenderrostot a ruhaipar használja fel, de ezzel jelenleg nem tervezünk foglalkozni, mert a vágóasztalok és a dekortikálógép a következő időszakban a teljes kapacitásunkat lefedi. Az előzetes felméréseink alapján ugyanis a kendertéglára hatalmas igény mutatkozik.

– Mikortól elérhetők a gazdálkodók számára a kenderbetakarító-gépek?

– A terveink szerint már az idei év szezonjára, május-júniusban értékesíthetjük a vágóasztalokat.

EZZEL A MÁRKANÉVVEL CSAK NYERHETÜNK

– És itt érkeztünk el oda, amire talán leginkább kíváncsi vagyok: miként értékesítik munkaeszközeiket a HÓDGÉP márkanévvel? Mi a kapcsolat a két cég között?

– A kötődés csupán érzelmi alapú. Szüleim az egykori HÓDGÉP állami vállalatnál dolgoztak, ahol nagyon sok időt töltöttem gyermekkoromban, már óvodás koromtól. Innen jött a géptervezés és -gyártás iránti szeretetem is. Láttam a gyárat felépülni, fejlődni. A működése húsüzemi berendezések gyártásával kezdődött, majd következtek a gépsorok, pótkocsik, traktor utáni vontatmányok gyártása, végül a Puli kétszemélyes városi törpeautó, amit a francia piacra szántak.

Modellező programban
A berendezés dokumentációit egy amerikai vállalattól vásárolták meg

Úgy gondoltam, hogy munkaeszközeink megismertetése szempontjából ideális lehet a korábbról jól ismert HÓDGÉP név, amely nevének és logójának jogát is megvásároltuk. Két évvel ezelőtt kérelmeztük a szabadalmi bejegyzést, és ma már használhatjuk is ezt a nevet, így ma már HÓDGÉP Kft. néven működünk. A szocializmusban tevékenykedő gépgyártó első gépe egy csirkefeldolgozó üzem szállítópályája volt, amit a Szovjetunió számára készítettek. Furcsa, de az élet úgy hozta, hogy az első HÓDGÉP-es megrendelésünk egy nagy cég emelőliftjeinek és szállítópályájának karbantartására és felújítására irányul: tehát mi is úgy kezdjük, mint az „igazi” HÓDGÉP.

A jövőben az összes vasas gépeinket HÓDGÉP márkanéven forgalmazzuk, és megtartjuk a kék-piros színüket is. Ez egy jól ismert név, ennél nagyobb adu nem is lehetne a kezünkben az induláshoz.

henger
Már most nagy a kereslet a kenderbetakarító gépekre

EZ A MUNKAESZKÖZ A MUNKAERŐHIÁNYRA IS MEGOLDÁST NYÚJT

– A kenderbetakarítókon kívül más mezőgazdasági munkaeszközöket is terveznek gyártani, értékesíteni a jövőben?

– Egy másik piaci rést is találtunk. Paprikacsumázó gépet egész Európában nem gyártanak, miközben komoly problémát jelent a munkaerőhiány. Jelenleg a piacot mérjük fel nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte. Hazánk legnagyobb paprikafeldolgozója is érdeklődik a gép után, de ez még nem jelent konkrét vásárlási szándékot. A projekthez egy szabadalmazott termékkel rendelkező kínai gyártóval már le is szerződtünk, aminek mi lehetnénk akár európai központja is. Ez a paprikacsumázó jól kiforrott, kiváló minőségű gép, India például már 700 darabot vásárolt belőle.

vágóasztal
Terveik szerint már az idei év szezonjára értékesíthetik a vágóasztalokat

A távolság miatt sokkal gazdaságosabb lenne, ha részegységenként szállítanánk le, és itt szerelnénk össze, valamint az elektronikáját és a vezérlését is mi készítenénk el úgy, hogy az megfeleljen az európai szabványoknak. Ez a projekt kissé még álomszerű, de dolgozunk a megvalósulásán. Ez külön szakág, simán eltartana egy komplett, több mint tíz főnyi csapatot.

Hisszük, hogy munkaeszközeink hamar népszerűvé válnak nemcsak hazánkban, de számos más országban is. Ezért mindent megteszünk, hiszen olyan kiváló minőségű gépeket kínálunk, amelyek eddig kevésbé voltak elérhetőek a régióban.

Csomor Zsolt