fbpx

Kverneland iXtrack T4: új funkciókkal debütált

Írta: Fodor Mihály - 2022 július 16.

Fókuszban a a környezetvédelem és a termés minőségének javítása

Kverneland
A precíziós permetezés, a stabilitás, a könnyű használat, a folyadékkezelés, az intelligens elektronika és a csatlakoztathatóság az iXtrack T4 permetezőgépben egyesül, és optimális környezetvédelmet biztosít.

A körülöttünk lévő világ napról napra változik, és manapság különösen a környezetvédelem kerül előtérbe. A Kverneland bemutatja az iXtrack T4-et, amely a teljes iXtrack T-sorozat része, olyan új funkciókkal, mint a 36/24 méteres szórókeret, a SpotSpray, a 25 cm-es fúvókatávolság és a következő generációs Boom Guide ProActive keretmagasság-szabályozó rendszer. A már meglévő funkciókat, mint például az iXclean Pro tisztító- és öblítőrendszert is frissítették néhány hasznos új tulajdonsággal. Ez azt jelenti, hogy az iXtrack T4 optimális védelmet nyújt a növények és a környezet számára.

A gazdálkodók nap mint nap a természettől függenek, és a környezet védelmének biztosítása a vállalkozásuk része. A különböző érdekelt felek, például a kormány, az üzleti partnerek és a közösség bevonásával olyan döntéseket hoznak, amelyek a környezet és a növényállomány védelmének fokozását szolgálják. A Kverneland az iXtrack T4 permetezőgépcsalád izgalmas új funkcióival támogatja az ezt a munkát végző gazdákat.

Kverneland
A HSS 36/24 szórókeret maximális rugalmasságot és pontosságot kínál azáltal, hogy a szántóföldi körülményektől és a növényállománytól függően különböző munkaszélességű permetezéseket tesz lehetővé

Precíziós permetezés – az optimális szórókeret teljesítményért

A 36/24 méteres HSS-acél keret egy új munkaszélesség a szórókeret kínálatban, amely az iXtrack T4 sorozathoz kapható. „Ez a munkaszélesség a gazdálkodók és a bérvállalkozók igénye. Így a gazdaság típusától, a szántóföldi körülményektől vagy az adott növénykultúrától függően 24 és 36 méteren is tudnak permetezni” – mondta Pavel Dvořák, termékspecialista. Majd folytatja: „A teljes Kverneland HSS szórókeret család alapfelszereltségként 50 cm-es fúvókatávolsággal rendelkezik. További fúvókatartókkal kiegészítve 25 cm-es fúvókaosztás valósítható meg”.

A 25 cm-es fúvókatávolság csökkenti az elsodródást, mivel a célterülethez közelebb, 30 cm-es keretmagassággal lehet permetezni a permetlé pontos eloszlásának szinten tartásával, valamint a megfelelő cseppmérettel. Az 50 cm-es fúvókatávolságról 25 cm-re történő egyszerű váltás nagyobb rugalmasságot jelent a permetezés során, és több időt biztosít az optimális körülmények közötti permetezéshez. Emellett az időjárás is kisebb hatással van rá.

Kverneland
Kverneland 25cm fúvóka távolság csökkenti az elsodródást és növeli a fedettséget

Stabilitás – Maradjon biztonságban munka és szállítás közben

A szórókeret kiegyensúlyozása kulcsfontosságú tényező a gazdálkodóknak. A lehető legnagyobb hatékonysággal szeretnének dolgozni és az elsodródást a minimális szintre csökkenteni, ami még fontosabbá válik, amikor a keret 50 cm-ről 30 cm-es távolságra süllyed. A Kverneland Boom Guide ProActive automatikus keretmagasság-szabályozó rendszer következő generációja erre nyújt megoldást! A permetezőgép hidraulikáját vezérlő ultrahangos érzékelők révén tökéletes keretvezérlést biztosít bármilyen kihívást jelentő szántóföldi körülmények között, még nagyobb sebességnél is. A speciális Hybrid üzemmód nemcsak a növénytől, hanem a talajtól való távolságot is méri. Különösen egyenetlen növényállomány esetén virtuálisan meghatározható az egyenletes növényállomány.

Permetlé kezelés – Optimális növényvédelem

Az iXflow-E egy nagynyomású keringtető rendszer elektromos, egyedi fúvókavezérléssel rendelkezik. A permetlé szabadon kering és a permetezés leállításakor visszaáramlik a tartályba. Ez azt jelenti, hogy nincs ülepedés a permetlévezetékben és nincs zsákutca a permetezés vagy a tisztítás esetén, még akkor sem, ha a munkaszélesség csak részben van kihasználva. A permetezés során a permetlévezetékek több irányból vannak megtáplálva, állandó nyomást biztosítva minden egyes fúvókának, így a kezelő azonnal megkezdheti a permetezést a beállított nyomáson. Ez az egyedülálló technológia Kverneland szabadalom. Az iXflow-E karbantartásmentes, elektromos golyóscsapokat használ, CANbus-on keresztül csatlakoznak egymáshoz, ik valamint az ISOBUS-kompatibilis a szakaszvezérléshez (fúvókánként) vagy a pontszerű SpotSpray permetezéshez.

Könnyű használat – Minden gazdálkodó számára megfelelő

A Kverneland iXtrack T-sorozat teljes mértékben kompatibilis a jól ismert iXclean Pro opcióval is, amely most új funkciókat tartalmaz. Az iXclean Pro lehetővé teszi az összes fontos funkció monitorról történő vezérlését, mint a töltés, keverés, permetezés, hígítás, öblítés és tartálytisztítás. iXclean Pro tartalmaz egy három fázisú tisztítási programot, amely biztosítja, hogy a permetezőgép teljesen tiszta legyen és készen álljon a következő permetezési munkára a termés károsodásának kockázata nélkül. Minden funkció egy gombnyomással vezérelhető a fülke ISOBUS-kompatibilis termináljáról!

Intelligens elektronika – Egyszerű vezérlés a teljesítmény növelése érdekében

A változó dózisú kijuttatást (VRA) már évek óta használják a vetőgépek, műtrágyaszórók vagy permetezőgépek által kijuttatott mennyiségnek a szántóföldön helyspecifikusan történő kijuttatására. A kijuttatási térképek talajminta-térképek, drónról készült képek vagy műholdfelvételek (pl. az IsoMatch FarmCentrebe integrált MyDataPlant) alapján hozhatók létre. A pontosabb alkalmazás és a környezetvédelem egyre fontosabbá válik a kormányzati szabályok és jogszabályok miatt. A Kverneland most még egy lépéssel tovább megy a SpotSpray alkalmazással minden Kverneland permetezőgépen, melyen megtalálható az iXspray szoftver, és amely a nulla kijuttatási mennyiségeket tartalmazó kijuttatási térképeken alapul.

Egy előre meghatározott kijuttatási térkép alapján a permetezőgép a SpotSpray alkalmazással együtt kapcsol be és ki. Ez a vezérlőterminálban előre meghatározott szakaszok alapján történik és az iXflow-Air vagy iXflow-E, de akár a permetezőgépen lévő normál szakaszszelepekkel is elvégezhető. Csak a kijelölt foltokat permetezzük, ami különösen hasznos a gyomfoltok, a nedves területek, a ki nem kelt területek és a talajproblémás területek célzott kezelése esetén.

A SpotSpray segítségével költségmegtakarítás érhető el a felhasználandó permetlé mennyiségének csökkentésével és az egészséges növények megóvásával a felesleges kezeléstől. Ez egyben kevesebb nővényállomány károsodást is jelent. További előny, hogy a kijuttatási térképen lévő foltok területe alapján könnyen látható, hogy pontosan mennyi permetlé szükséges a permetezőgépben. A kapacitás is megnő, mivel egy tartály permetlével több hektár vagy szántóföld is lefedhető.

Az iXspray szoftverrel ellátott Kverneland permetezőgépek SpotSpray licencének kis befektetésének megtérülése magas, az idő- és pénzmegtakarításnak köszönhetően. A standard szoftver még egy 10 órás próbaidőszakot is lehetővé tesz, hogy kipróbálhassa, hogyan működik. Ezzel a SpotSpray permetezés minden gazdálkodó és vállalkozó számára elérhetővé válik.

Kverneland
Kverneland SpotSpray a felhasznált permetlé mennyiségért és az egészséges növények megóvása a szükségtelen kezeléstől.

Csatlakoztathatóság – Csatlakoztassa magát a gépéhez

Az IsoMatch FarmCentre frissített verziójával lehetőség nyílik a szántóföldek kijuttatási térképének és permetezési feladatainak létrehozására és távoli elküldésére, méghozzá az eddigieknél is felhasználóbarátabb módon. Ezen kívül a változó dózis térképek is létrehozhatók „nulla” mennyiséggel, ami lehetőséget ad a SpotSpray kijuttatás pontosabb és egyszerűbb használatára a szántóföldön. A SpotSpray alkalmazás IsoMatch Tellus PRO-n történő használatával nincs szükség további beruházásra értékes kamerarendszerekbe.