fbpx

A közép-európai erdészeti technológiák új célpiacai

Írta: Fodor Mihály - 2022 július 17.

Interjú a finn Daniel-Paul Dima nemzetközi erdészeti szakértővel, a július 19-én Münchenben tartandó INTERFORST új Matchmaking Workshop moderátorával.

erdészet

Az ígéretes nemzetközi célrégiók azonosítása és piaci potenciáljuk feltárása a célja a „New Target Markets for Forestry Technology from Central Europe” című új workshopnak, amelyre július 19-én kerül sor az INTERFORST 2022 nemzetközi erdészeti szakvásáron, amelyet a németországi Messe München vásárközpontban rendeznek meg 2022. július 17-20. között. A DLG-nek adott interjúban az új rendezvényt moderáló finn Daniel-Paul Dima nemzetközi erdészeti szakértő beszámol e vonzó üzleti régiók kihívásairól és kilátásairól.

DLG: Szinte minden gyártó és forgalmazó jelenleg a megszakadt ellátási láncokkal, korlátozott szállítási képességekkel és ebből következően hosszabb szállítási időkkel küzd, és nem úgy tűnik, hogy rövid távon sok minden fog változni. Most van itt az ideje, hogy új piacokon gondolkodjunk?

Daniel-Paul Dima
Daniel-Paul Dima nemzetközi erdészeti szakértő

Daniel-Paul Dima: Minden válság lehetőséget rejt magában, és minden problémára van megoldás, csak nem könnyű észrevenni ezeket, különösen akkor, amikor az ember a részvényesek, ügyfelek, beszállítók, finanszírozók és más érdekeltek nyomása alatt áll. Az előrevivő utat nem az úgynevezett normális időkben, hanem a zavaros időkben kell kijelölni, mint amilyeneket most mindannyian átélünk. Az új piacok lehetőségeket és veszélyeket rejtenek magukban, belépési korlátokat és magas hozamokat ígérnek. Bizonytalansággal, de a megvalósítás izgalmával, a nyereséges üzlet víziójával is járnak. Egy olyan világban, amely folyamatos növekedésre van berendezkedve, a hazai piacok már nem elegendőek. Hiszem, hogy a növekedés elsősorban az új piacokhoz kapcsolódik, ezért bármikor alkalmas az idő egy új piac megközelítésére.

DLG: Miért az INTERFORST a megfelelő platform a nemzetközi jövőorientált partnerkereséshez?

Daniel-Paul Dima: Az INTERFORST több mint 50 éves folyamatos jelenlétével az erdészeti berendezések gyártóinak és felhasználóinak naptárában az innováció és az új koncepciók és technológiák körüli, néha heves viták platformjaként alakult ki, nemcsak a német nyelvű piacokon, hanem nemzetközi szinten is. Németország az Európai Unió erőközpontja, és az egész világ azt figyeli, hogy mi történik Németországban, hogy megértse, mik lesznek az új trendek, mind a politika, mind a technológia és a gyakorlat tekintetében. És ez az erdőgazdálkodásra még inkább érvényes, mint sok más ágazatra, mivel manapság a társadalom sokkal többet követel az erdőtől, mint csak fát.

DLG: Miért éppen Délkelet-Európa? Mit kínál ez a gazdasági térség a közép-európai gyártók és kereskedők számára, akik exportálni szeretnének?

Daniel-Paul Dima: Délkelet-Európa az elmúlt 15 évben hatalmas átalakuláson ment keresztül. Mióta Románia és Bulgária csatlakozott az Európai Unióhoz, mindkét országnak Németország a fő gazdasági és kereskedelmi partnere, és a német vállalatok jelentős befektetésekkel rendelkeznek, a bankszektortól az autóiparig, a mezőgazdaságtól és az erdészettől a gyógyszeriparig, a vegyipartól az ITC-ig, a hagyományos üzletektől az újszerű, körkörös biogazdaságig. Délkelet-Európa számos kulcsfontosságú előnyt kínál a német és más közép-európai vállalatok számára: az egyik a közelség – egynapos autóút –, amely megkönnyíti a hozzáférést és a közlekedést, különösen a közös uniós infrastruktúra – utak, vasutak, kommunikációs hálózatok – folyamatban lévő fejlesztése miatt, a másik pedig, hogy a régió nagyon értékes természeti erőforrásokkal rendelkezik, különösen az erdészeti erőforrásokkal: Az EU leggazdagabb biológiai sokfélesége ebben a két országban található, ugyanakkor nagyon jövedelmező fafeldolgozó ágazatok is működnek, a fakitermelés, a fűrészelés, a fapanel-, a cellulóz- és a papírgyártás területén tevékenykedő jelentős szereplőkkel. Még mindig sok lehetőség áll előttünk, mivel a természeti erőforrásokat fenntartható módon, magasabb szinten és nagyobb hozzáadott értékkel lehetne helyben hasznosítani, majd a közös uniós piacon, valamint a tengeren és szárazföldön könnyen elérhető MENA-régióban értékesíteni.

DLG: Milyen hatást vár a jelenlegi geopolitikai eseményektől a délkelet-európai erdészetre és fakitermelésre rövid- és középtávon?

Daniel-Paul Dima: Az Ukrajnában zajló konfliktus megzavarta az Ukrajnába, Fehéroroszországba és az Orosz Föderációba irányuló és onnan érkező alap és feldolgozott faáramlásokat. Emellett egyre több uniós és amerikai székhelyű vállalat vonul ki a térségből, és aktívan keresnek alternatívákat. Délkelet-Európa nemcsak üzleti lehetőségeket, hanem geopolitikai biztonságot is jelent, mivel Románia és Bulgária is aktív NATO-tag. Bár a két ország erdészeti ágazatai jelenleg belső küzdelmeken mennek keresztül, főként a biológiai sokféleség védelmével és az illegális fakitermeléssel foglalkozó hazai és uniós szintű politikák összehangolása miatt, a közép- és hosszú távú üzleti kilátások kedvezőek. Az erdők sokszínűek, az uniós átlagot meghaladóan növekednek, az ipari szereplők jelen vannak, és a beruházásokon alapuló gazdasági növekedést hajtják, és több mint 25 millió ember tapasztalja az életszínvonal emelkedését, ami fontos piacot képez a faalapú termékek számára.

DLG: Mely technológia lesz középtávon a célországokban a középpontban, és mely termékek esetében látja a legjobb kilátásokat?

Daniel-Paul Dima: A jelenlegi romániai és bulgáriai fakitermelési gyakorlat meglehetősen elavult, amely a hagyományos, egy kilométert meghaladó távolságokon történő csúszáson alapul. Mivel ezekben az országokban az erdők nagy része hegyvidéki területeken található, amelyek nagyon gazdag növény- és állatvilágnak adnak otthont, de egyben a Dunába torkolló fontos vízfolyások bölcsője is, a jelenlegi gyakorlatra nagy nyomás nehezedik a környezetvédelmi civil szervezetek részéről. Az Európai Unió a helyreállítási alapok elosztását az erdészeti stratégiák és politikák mélyreható megváltoztatásához köti, hangsúlyt fektetve az erdőkitermelés fenntarthatóságának növelésére. Románia és Bulgária számára a jövő a meredek és nehéz terepekre tervezett kábeles létesítmények kombinációja lesz, az erdei utak mentén, illetve azokon a területeken, ahol a kerekes vagy lánctalpas gépek számára a hozzáférés lehetséges. A fent említett főberendezésekhez tartozékokra is szükség lesz, a gumiabroncsoktól és a lánctól kezdve a kábelekig, csigákig, biztonsági berendezésekig, kenőanyagokig, üzemanyagokig stb. Mivel az energia a jelenlegi napirend egyik legforróbb témája, a fából készült biomassza kiemelkedő jelentőséggel bír, ezért a begyűjtésére, feldolgozására, csomagolására és jövedelmező szállítására szolgáló technológiák jó eséllyel a helyi vállalkozók által is nagymértékben elfogadhatóak.

A program részletei:

A partnerkereső workshopra 2022. július 19-én 16:00 és 18:00 óra között (CET) kerül sor az INTERFORST Forum B6 csarnokában. Az INTERFORST látogatói számára a részvétel ingyenes, az esemény angol nyelven, német szinkrontolmácsolással kerül megrendezésre. Előzetes regisztráció nem szükséges.

Témák és előadók: A konferencia témái és előadói: Bulgária és Románia a középpontban

  • „Erdészeti technikák Bulgáriában – múlt, jelen és jövő – előrejelzés a bolgár fakitermelő berendezések fejlődéséről a jelenlegi állapot, a legújabb fejlesztések és az erőforrások elemzése alapján”. Prof. Sotir Petrov Glushkov, a Bolgár Tudományos Akadémia Erdészeti Kutatóintézetének munkatársa.
  • „Románia: A romániai erdészet helyzete és kilátásai – technológiai igények és beruházási lehetőségek”. Emil Farcas & Liviu Goga, Center for Research, Innovation and Promotion of Wood – SILVANIA (Fakutatási, Innovációs és Promóciós Központ – SILVANIA)
  • „Progress Technik – a bolgár fakitermelő és fűrészipari iparágak partnere”.  Bojidar Petkov tulajdonos, Progress Technik LTD
  • „A fakitermelés fejlődése a 21. században Romániában”. Albert Serban tulajdonos, Alser Forest SA

Moderátor: dr: Daniel-Paul Dima, a PORINI LOG alapítója és vezérigazgatója, Finnország.

Az INTERFORST-ot négyévente, páros években rendezik meg Münchenben. A következő DLG Waldtage, a DLG rendezvénye, amelynek középpontjában a legfontosabb erdészeti témák élő bemutatói állnak, 2022. szeptember 9-11-én lesz Németországban. A DLG PraxisSpots, amely az aktuális témákról szóló információk és élő bemutatók kombinációja, a briloni erdészeti szimpóziummal párhuzamosan kerül megrendezésre 2022. szeptember 11-én és 12-én.

A DLG engedélyével összeállította: Fodor Mihály