fbpx

Greenbot CR12 és CR18 – Magányosan végzi a dolgát

Írta: Farkas Imre - 2024 február 17.

Az Alamo Group-hoz tartozó Dutch Power Company által fejlesztett Greenbot CR18 autonóm erőgépet kifejezetten a mezőgazdasági és kertészeti ágazat rendszeresen ismétlődő munkafeladataira tervezték, de hatékonyan alkalmazható Greenbot vízparton, vagy utak mentén is.

Elöl egy CAT I-szabványú, hárompontos emelőszerkezettel szerelték, amely akár 750 kg-ot is képes emelni, a hátul található hárompont csatlakozás pedig CAT II szabványméretű és akár 1500 kg-ot is emelhet. Két modell érhető el – a CR12 és a CR18, amelyek szélességben különböznek, mivel az kisebb 1,3 méter a nagyobb pedig 1,8 méter széles. A hasmagasságuk 35 centiméter, de ez nagyobb abroncsok használatával növelhető. Mindkét gépet 3,4 literes SCR rendszerű Perkins dízelmotor hajtja, amely 100 lóerőt ad le.

A Greenbot 85 liter gázolajat és hidraulikaolajat képes szállítani, a négy kormányzott kerék maximális manőverezhetőséget biztosít. A gép a nap 24 órájában képes kaszálni, vetni, szántani vagy trágyázni, teljesen autonóm tud dolgozni a „Teach & Playback” funkción keresztül. Ez a sokféle üzemmóddal rendelkező rendszer a valós idejű kinematika (RTK) segítségével GPS-jelkorrekciót alkalmaz. A Teach-and-Playback móddal beprogramozhatja a gépet, hogy ismételje meg a felhasználó által megadott utasításokat. A programokat távirányítóval is lehet aktiválni, majd a Greenbot megismétli az utasításokat. Egy másik mód lehetővé teszi a tábla kerületének betanítását, és a gép megtervezi az útvonalat az adott feladat optimalizálása érdekében.

Például, ha egy árkot vagy füvet nyír, egyszer körbejárja a területet, és megjegyzi az utat, és addig folytatja, amíg a terület elkészül. Az inicializáláshoz az RTK-nak legalább öt műholdra van szüksége. Ha a Greenbot valamilyen okból elveszti a jelét, a gép leáll, de amint képes visszaállítani a jelet, automatikusan ott folytatja, ahol abbahagyta viszont, ha öt percen belül nem tér vissza a jel, akkor szöveges üzenetet küld az üzemeltetőnek. Amennyiben olyan akadályba ütközik, amelyet nem ismer fel, akkor is azonnal megáll és szintén értesíti a tulajdonost.