fbpx

Innovációk a betakarításban, a SIMA-n

Írta: Gépmax-2022/VI. lapszám cikke - 2022 december 28.

A novemberben rendezett 100 éves párizsi SIMA szakkiállítás termékversenyén számos újdonság mérkőzött meg a „betakarítástól a tárolásig” kategóriában.

AGCO DISTRIBUTION SAS – FENDT ROTANA MASSEY FERGUSON MF RB F PROTEC Gyors betöltőrendszer kényelmes használattal

A háló használata helyett alkalmazott fóliakötés tömörebb bálákat készít, amelyek kevesebb oxigént tartalmaznak, ez javítja a takarmány minőségét, és csökkenti a tárolási veszteségeket, illetve a fóliaszakadás, -lyukadás kockázatát is. Segít megőrizni a nagy bála alakját, ami javítja a bálakazal stabilitását. A kezelők választhatnak, hogy hálót vagy fóliát használnak-e a bálák befejezéséhez, és a Rapid Reload System (gyors betöltőrendszer) segítségével egyszerűen, kevesebb mint két perc alatt válthatnak a kettő között. A Rapid Reload Rendszer akár három tekercs hálót, fóliát vagy a kettő kombinációját is tárolhatja, és gyors, kényelmes váltást, illetve felhasználóbarát betöltést tesz lehetővé.

CLAAS SMART DENSITY Intelligens rendszer a tökéletes lágymag készítéséhez, változókamrás VARIANT 500 körbálázón

A felhasználók számára a körbálázó sokoldalúsága egyre inkább a választás alapvető szempontjává válik. A három betakarítási típus (szilázs, széna és szalma) műszaki, technikai alkalmazkodást igényel, hogy minden körülmények között minőségi takarmányt kapjunk. Az új CLAAS VARIANT 500 változókamrás bálázó a SMART DENSITY rendszernek köszönhetően az anyagot a bálázási folyamat során végig ideális mértékben préseli.

CLAAS VARIANT 500
Az új CLAAS VARIANT 500 változókamrás bálázó a SMART DENSITY rendszerrel – fotó: https://en.simaonline.com/

Az integrált SMART DENSITY koncepció lehetővé teszi, hogy a fixkamrás bálázókkal szinte megegyező minőségű lágymag készüljön a bála közepén, miközben a külső rétegek tömörítésével ellenállóbbá teszi a bálák felületét a behatásokkal szemben. A felhasználó a CEMIS 700 terminálon keresztül adja meg a bálázási feltételeket (anyag, páratartalom stb.), valamint a sűrűségre vonatkozó követelményeket (lágymag paraméterek stb.). A hevederek feszítését több szenzorral, valamint az intelligens vezérlőtömb és az egymástól függetlenül működő két hevederfeszítő kar segítségével automatikusan állítja a bálázó. Így a felhasználó könnyen beállíthatja a gépet, a bálák homogének lesznek, a sűrűség pedig minden takarmányállapothoz igazodik:
– a bálázott anyaghoz igazított sűrűség;
– puha maggal és sűrű külső szénaréteggel;
– homogén sűrűségű szalmával.

A bálázó sokoldalúsága és a takarmány minősége biztosított.

KRONE Adalékanyag-adagoló rendszer szögletes nagybálázón

A fő száraz takarmánytermelő országok (USA, Ausztrália stb.) igényeinek és az Európában a takarmány minőségére fordított figyelemnek (költségcsökkentés, állománybővítés stb.) köszönhetően a KRONE bemutatott egy új, innovatív, 100%-ban saját fejlesztésű adalékanyag-adagoló rendszert a szögletes nagybálázókhoz, amely adagolási elvét tekintve egyedülálló a piacon. A KRONE innovatív adalékanyag-adagoló rendszere az adagolás bálasúly és a termény nedvességtartalom szerinti szabályozásával lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy tökéletesen megfeleljen az adalékanyag-szállító ajánlásainak. Ez biztosítja a kiváló minőségű munkát a jól eltartható, nem melegedő takarmányokkal.

adalékanyag-adagoló rendszere
KRONE innovatív adalékanyag-adagoló rendszere – fotó: https://en.simaonline.com/

CLAAS PICK UP PROFI CONTOUR 300 / 380 VARIABLE Rendfelszedő variálható hajtással

Az új PICK UP 300 / 380 két független meghajtással rendelkezik az adagolócsiga és a felszedő dob számára, melyek közül az utóbbi hidraulikusan hajtott. A gép automatikusan beállítja a felszedődob sebességét a haladási sebességnek megfelelően. A csiga fordulatszáma szintén automatikusan szabályzott a vágási hossznak és a gép haladási sebességének megfelelően. E két elem sebességének szétválasztása folyamatos anyagáramot tesz lehetővé, ami optimális vágásminőséget eredményez.

Claas Rendfelszedő
Az új CLAAS PICK UP PROFI CONTOUR 300 / 380 VARIABLE Rendfelszedő – fotó: https://en.simaonline.com/

KEMPER & JOHN DEERE R-SOROZATÚ rendfelszedő adapter lánc nélkül

A Kemper lánc nélküli meghajtási technológiája optimalizált kialakítású. A meglévő, láncos meghajtású felszedőknek magas a napi karbantartási igényük. Az új meghajtás egyik fő előnye, hogy 45%-kal nagyobb nyomaték átadására képes, miközben a karbantartási követelmények minimálisra csökkennek. Mivel nagyobb teljesítmény áll rendelkezésre a csiga meghajtásához, a Kemper az iparág legnagyobb, 79 cm átmérőjű csigáját szerelte be az eszközbe. A felszedőegységet egy középen elhelyezett hajómű hajtja. Ennek az új elhelyezésnek köszönhetően a külső rendfelszedő ujjak távolabbra helyezhetők, és a 3,0 m-es szélességű eszközön, 2,7 m-es tényleges valós munkaszélesség érhető el. A felszedő ujjak mérete szintén egyedülálló, és lehetővé teszi nagyobb mennyiségű termény felszedését, megnövekedett élettartam mellett.

OLIMAC DRAGO GOLD Napraforgóadapter hidraulikus zúzóval

A Drago Gold az egyetlen hidraulikus aprítóval felszerelt napraforgó-betakarító adapter, amely kombinálja a talajszinti aprítást és a napraforgó betakarítását 1,5 m magasságig. Csak a napraforgó fejét takarítja be a szár nélkül, így csökkenthető a kombájn cséplőrendszerének terhelése. A kezelő így a maximális cséplési teljesítményt éri el anélkül, hogy a szárat a gyökértől a talajviszonyok által megengedett vagy kézzel beállított minimális magasságban kellene elválasztania.

Egyszerű beállítás: a berendezés hidraulikakörét tápláló, változtatható folyadékáramú szivattyú bármelyik alkatrész cseréje nélkül állítható. Lehetőségünk van arra, hogy a különböző kombájnoknál az egyik konfigurációról a másikra váltsunk anélkül, hogy alkatrészeket kellene cserélni, ami kétségtelen előnyökkel jár az idő és a költségek tekintetében. Biztonságos meghajtás: az olajszint és a hőmérséklet a fülkéből felügyelhető, és lehetőség van a hűtőrendszer tisztítására a fülke elhagyása vagy a gép leállítása nélkül. Ez a 6-24 soros adapter minden típusú és márkájú betakarítógéppel kompatibilis.

NEW HOLLAND GRAIN LOSS CALCULATOR Gabonaveszteség-elemző alkalmazás

Az új Grain Loss Calculator gabonaveszteség-kalkulátor mobilalkalmazással a gazda három egyszerű lépésben tudja meghatározni a kombájn szemveszteségét. Megadja a kombájn márkáját-típusát, a vágószerkezet- és a cséplő-magleválasztó rendszer szélességét, kiválasztja 30 növényfajta közül a terményt. Meg kell adni még, hogy a kombájn után, a cséplőszélesség sávjában egy 15×15 cm-es kerületű területrészen mennyi elhullott szemet találunk a talajon. Az alkalmazás azonnal kiszámolja a szemveszteséget, százalékban és hektáronként kilogrammban megadva az eredményt. A Grain Loss Calculator alkalmazás iOS és Android operációs rendszerekhez érhető el az App Store és a Google Play áruházból.

KLIM’TOPKLIMANAGER Önellátás-kezelő szoftver

A KLIM’TOP Controls egy olyan vállalat, amely hűtő- és szellőztető rendszereket gyárt, értékesít, illetve telepít az élelmiszeripar számára, pontosabban a hosszú élettartamú gyökérzöldségek számára. K+F részlege a KLIM’TOP Controls gépek környezetében használható szoftverek és műszaki megoldások fejlesztésével foglalkozik.

KLIMANAGER KLIM’TOP energiagazdálkodási szoftver
A KLIMANAGER KLIM’TOP energiagazdálkodási szoftver – fotó: https://en.simaonline.com/

A KLIMANAGER egy KLIM’TOP energiagazdálkodási szoftver, amelyet több zöldségtároló cella működésének felügyeletére fejlesztettek ki, figyelembe véve számos paramétert, mint például:– a helyszínen megengedett maximális elektromos teljesítmény;– a rendelkezésre álló villamos energia napi tervezése a csúcsidőn kívüli óradíjakon történő üzemidő optimalizálása érdekében; – az egyes dobozokban tárolt termékek érzékenysége a hőmérséklet-változásokra;– a villamos energia megújuló energiaforrásokkal történő előállítása a tárolócellák kapacitásának maximalizálására. A KLIMANAGER figyelembe veszi az egyes KLIM’TOP gépek munkafázisait és a fotovoltaikus vagy szélenergia-rendszer által termelt villamos energiát, hogy szabályozza a gépek működését, és így maximalizálja az önellátást.

Fodor Mihály