fbpx

A drónokkal már a madarakat is távoltarthatjuk

Írta: Farkas Imre - 2022 június 13.

A Washingtoni Állami Egyetem kutatócsoportja kifejlesztett egy olyan rendszert, amelyben a kamerák észrevehetik a kártevő madarakat a szőlő- vagy gyümölcsöskertekben, és drónokat indítanak el, hogy elűzzék a madarakat.

A tanulmányhoz a csapat két külön tesztet hajtott végre: a madarak észlelését és a drónok automatikus telepítését. Néhány év alatt kifejlesztettek egy kamerarendszert, illetve algoritmust, amely megkeresi a madarakat, megszámolja őket, miközben ki- és berepülnek. A csapat testre szabta a nagyon kicsi drónokat, és bevetette őket szimulált madarakkal végzett kis parcellákon végzett repülési tesztekhez.

Több évnek kell eltelnie ahhoz, hogy ez a technológia kereskedelmi forgalomba kerüljön a termelők számára, mert még mindig számos akadálya van. Többek között, hogy megfeleljen a drónokra vonatkozó szövetségi előírásoknak.

drón
Több évnek kell eltelnie ahhoz, hogy ez a technológia kereskedelmi forgalomba kerüljön a termelők számára – fotó: https://labs.wsu.edu

Ez az automatizálási kutatás a harmadik a Washington Állami Egyetem (WSU) drónokkal és madárkártevőkkel kapcsolatos három tanulmányából. Az első azt mutatta, hogy a manuálisan működtetett, véletlenszerű repüléseket végrehajtó drónok sikeresen elűzik vagy távol tartják a madarakat a szőlőültetvényektől. A drónokkal végzett riasztó repülések négyszeresére csökkentették a madarak számát.

A második projekt megmutatta, hogy a madarak elűzése milyen hatással lehet a terméshozamra. A kutatók nyomon követték azokat a területeket, ahol manuálisan elűzték a madarakat. Azokon a területeken körülbelül 50%-kal csökkent a károsodott gyümölcsök mennyisége.

Manoj Karkee, a WSU Biológiai Rendszermérnöki Tanszékének docense és a tanulmány szerzője azt tervezi, hogy találkozik a termelőkkel, technológiai vállalatokkal és más érdekelt felekkel, hogy megtegye az első lépéseket egy kereskedelmi forgalomban kapható automatizált drónrendszer felé.