fbpx

Ez a Pelican nem a halakra vadászik, hanem a kártevőkre

Írta: Farkas Imre - 2022 június 12.

A kaliforniai Oaklandben található Pyka kifejlesztette a világ első és egyetlen kereskedelmi tanúsítvánnyal rendelkező autonóm elektromos repülőgépét, a Pelicant.

Ez egy teljesen autonóm, terménypermetező repülőgép LIDAR-kompatibilis ütközés- és terep elkerülő rendszerekkel. A repülőgég három darab légcsavaros hajtóművét egyenként 25 kW-os villanymotor hajtja és háromszoros redundáns akkumulátorok táplálják. Akár 137 méter táv alatt képes felszállni, és óránként 130 hektáros területet permetezni a hagyományos mezőgazdasági repülőgépek üzemeltetési költségeinek ötödével. A Pelican összesen 318 liter folyadék szállítására képes, permetezési sebessége pedig 110-150 km/h.

A legjobb hasznos teherbírást, a helikopterszerű mozgékonyságot, illetve a precíziós és sodródáscsökkentő technológiákat ötvözi, hogy hatékony növényvédelmet biztosítson.

Minden Pelican hat processzorral rendelkezik két külön számítógépen, amelyek másodpercenként több millió bemenetet dolgoznak fel a repülőgépről:

  • Előre néző LIDAR érzékelő
  • Lefelé néző lézerek
  • Redundáns inerciális mértékegységek
  • Redundáns levegőadat-görbék a gyűjtéshez 

A repülőgép automatizált permetezőrendszerekkel is rendelkezik, változó sebességű elektromos forgó porlasztókkal és szabadalmaztatott, nagy sebességű centrifugális elektromos szivattyúval.

A Pelican a repülés során beállíthatja áramlási sebességét, továbbá a cseppméretét az alkalmazás hatékonyságának, illetve pontosságának maximalizálása érdekében. A repülőgépváz és szerkezeti alkatrészei nagy teljesítményű szénszálas kompozit alkatrészeket, korrózióálló fémelemeket, illetve 3D-nyomtatott részegységeket tartalmaznak.

A Pyka eddig hét repülőgépet gyártott az ügyfelek számára, és azon dolgozik, hogy összeszerelő képességeit Kalifornián kívül is kiépítse. A vállalat jelenleg az FAA-val együttműködve dolgozik a 44807 számú kereskedelmi mentesség előmozdításán, amely lehetővé tenné, hogy kiterjessze tevékenységét és a repülőgép értékesítését az egész Egyesült Államokra.