fbpx

Nemzetközi és hazai újdonságok a GÉPmax következő számában

Írta: Farkas Imre - 2024 március 08.

A GÉPmax következő, idei második lapszámában többek között a John Deere kombájn és traktorújdonságairól, illetve új hazai fejlesztésű drónkiszolgáló egységről is olvashatnak.

Lapzártánk előtt egy nappal az idei Commodity Classic kiállításon, Houstonban (Texas, USA) a John Deere bemutatta minden idők legerősebb, sorozatban gyártott traktorát és az új S7 kombájncsaládját. A 9RX sorozat három új, a 9RX 710, 770 és a 830 típussal bővült, az S7-est pedig úgy tervezték, hogy a legújabb John Deere motorokkal nagyobb hatékonyságot, a fejlett betakarítási automatizálással pedig nagyobb termelékenységet biztosítson. Az új generációkat részletesen bemutatjuk „címlapsztori” rovatunkban.

A John Deere 9RX sorozat
A 9RX sorozat három új, a 9RX 710, 770 és a 830 típussal bővült

Számos nemzetközi szakmai elismerést kapott a New Holland új ikerrotoros kombájnja, amely január végén a hazai debütáláson is túlesett, a mezőgazdaság legfontosabb magyarországi seregszemléjének számító AGROmashEXPO és AgrárgépShow 2024 kiállításon. A sajtó képviselőjeként a díjnyertes gép fülkéjébe és motorterébe is bepillantást nyerhettünk.

New Holland CR11 kombájn
A New Holland új ikerrotoros kombájnja, amely január végén a hazai debütáláson is túlesett

Bemutatjuk a szintén a hazai legnagyobb hazai seregszemlén nagydíjjal elismert Drone Field Base egységet, amely a drónok használatát gyorssá, pontossá és biztonságossá teszi a pilóták és a gazdák szempontjából is. Ennek a megvalósításához a FARMGÉP adta a technikai tapasztalatokat, az ISM Technology pedig a kutatásokból származó tapasztalatokat és eredményeket. Így jött létre a Drone Field Base, amely egyszerre egy professzionális keverőgép, drónirányító központ, egyben időjárási mérőállomás és digitális adatgyűjtő platform.

Drone Field Base
A Drone Field Base egyszerre egy professzionális keverőgép, drónirányító központ

Az önjáró kaszák, rendrevágók piaca sosem volt széles kínálatú. Egy új gép fejlesztésének költségei miatt a gyártók az elmúlt 1-2 évtizedben nem nagyon igyekeztek betörni erre a piacra, vagy ha meg is próbálták, jelentős sikerrel akkor sem büszkélkedhettek. Korábban még az önjáró rendrevágók alternatívái voltak az önjáró szecskázókra szerelhető butterfly kaszák, de mára ezek is kikoptak a kínálatból.

Cutaro SR1100 önjáró kasza
Svájci ötlet alapján készült a Cutaro önjáró kasza
– fotó: https://arb-tec.ch/

Így jelenleg lényegében egyetlen széria uralja ezt a szegmenst. Most itt egy újabb próbálkozás egy svájci cég műhelyből: a Cutaro SR1100. Következő lapszámunk „kuriózum” rovatában ezt az új fejlesztésű önjáró betakarítógépet mutatjuk be.

A hamarosan megjelenő, idei II. lapszámunk ezek mellett még sok izgalmas anyagot tartalmaz, hasznos időtöltést kívánok elolvasásukhoz!