fbpx

100% a cél – egyedülálló hígtrágya-kijuttató készül

Írta: Kohout Zoltán - 2022 december 07.

A Holmer körülnézett, és azt látta, nincs totális megoldás a hígtrágya bedolgozására. Ha igaz, 2024-re ők megépítik.

Megtérülő tápanyag-utánpótlás – feltételekkel

Nem véletlenül terjed egész Európában a tavaszi hígtrágya-befecskendezés. A szerves trágya, istálló- vagy hígtrágya a „piros ász” a talaj tápanyag-utánpótlásában. A hígtrágya kijuttatásával jelentős mennyiségű tápelemmel látjuk el a növényeket, ami műtrágyával nem lenne ilyen megtérülő. S bár a hígtrágya kijuttatási költsége magasabb a műtrágya-kijuttatás költségénél, pénzügyileg mégis komoly megtakarítást jelent. Arra viszont figyelni kell, hogy a kiöntözött vagy a talajfelszínbe juttatott anyagot bedolgozzák, hiszen el kell kerülni, hogy a nitrogén ammónia formájában elvesszen.

Új megközelítés

Mindebből indult ki a Holmer akkor, amikor a piacon megtalálható injektorokat elemezve totális, azaz 100 százalékos kijuttató és bedolgozó technológiát kívánt kialakítani. Az első hígtrágya-befecskendező kifejlesztésének projektje még tavaly kezdődött. Az idei szezon sikeres tesztjei után a Terra Variant 435 mögé szerelt prototípus kamerakormányzása a Claas-tól származik, de ami 10 sor kukorica hígtrágyával való kezelésére szolgál, azt a Holmer fejlesztette ki. Új megközelítés, hogy a hígtrágyát a sor mindkét oldalára injektálják 2-4 cm mélységben. A felületen lévő hígtrágyát egy hátsó rés fedi le – e technikát sikeresen tesztelték 65 cm magas növényeken. A fő jellemzők közé tartozik a csúszókeret kompakt kialakítása, hogy a tömegközéppont a lehető legközelebb maradjon a járműhöz. Az egyes egységek szélessége egyszerűen változtatható egy kar segítségével (min. sortávolság 45 cm).

A Holmer hígtrágya-kijuttatója a kereskedelemben várhatóan 2024-ben jelenik meg, és az injektor más márkájú önjáró gépekhez is felszerelhető lesz.

(forrás: Profi.co.uk)