fbpx

Megszűnt az üzemanyagár-sapka – mi jön most?

Írta: Kohout Zoltán - 2022 december 07.

Hétfő este 11 órától megszűnt itthon az üzemanyagárakra vonatkozó felső korlátozás. Sajnos várható, hogy a gazdákat sújtó költségemelkedés a termények, termékek árában is megmutatkozik majd.

mezőgazdasági munka

A tegnapi rendkívüli bejelentés értelmében megszűnik az eddigi üzemanyagárstop. A Molnál 641 forint a normál benzin, 699 forint a dízel – erősítette meg a vállalat vezetése. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint a hatósági ár jelentősen hozzájárult az ellátási zavarokhoz. Úgy véli, ha a pánikreakciók csillapulnak, helyreállhat a rend, s bár rövid távon érezhető lesz az intézkedés hatása, egy-másfél hónap lesz, míg a stabilitás létrejön.

Az üzemanyagár-emelkedések várhatóan begyűrűznek majd a mezőgazdasági áruk árába is. A gazdaságok nem képesek további költségemelkedéseket „lenyelni”, így előbb-utóbb a takarmány- és élelmiszeripari felvásárlók is továbbhárítják ezek terheit a végfogyasztók felé… Ugyancsak nem zárható ki, hogy jó néhány mezőgazdasági cég ilyen üzemanyagárak mellett már nem végzi el a munkák egy részét. Ez szintén továbbgördíti az üzemanyagpiacra jellemző áruhiányt, áremelkedést más szektorokra is, elsősorban az élelmiszeriparra. Az első forgatókönyvhöz hasonlóan ez is áremelkedést eredményez, a drágulás mellett azonban még hiányt is okozhat egyes termékekből.