fbpx

Akkor most tankoljuk meg a munkagépet!

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 30.

Elutasíthatja-e a benzinkút a hatósági ár alkalmazását vagy kedvezményes áron juthat-e hozzá az üzemanyaghoz a mezőgazdasági termelő abban az esetben, ha a 7,5 tonnát meg nem haladó munkagépével tankol? A FruitVeB olvasói kérdésre kezdett jogszabály-értelmezésbe.

Mezőgazdasági munkagépek
Munka a földeken, kell az üzemanyag, nem mindegy mennyiért tankol a gazda (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A zavart a 94/2022. (III.10.) kormányrendelet okozza

Eszerint nem részesülhet hatósági áras üzemanyagban a 7,5 tonna feletti, céges üzemeltetésű jármű, csak akkor, ha az mezőgazdasági gép. Ezt egyes benzinkutak úgy értelmezték, hogy 7,5 tonna alatt viszont piaci árat kell fizetniük a gazdaságoknak a tankolásért.

A FruitVeB értelmezése szerint ez a rendelet nem rendelkezik a 3,5 tonna és 7,5 tonna közötti járművekről, így esetükben – függetlenül az üzembentartótól – mindig hatósági áron tankolhatók ebbe a kategóriába tartozó munkagépek.

A kedvezmény megvonása tehát jogellenes lenne a benzinkút részéről

Minden benzinkút köteles a hatósági áras termékek forgalmazására. Amennyiben a mezőgazdasági termelőt hátrány érte és csak piaci áron szolgálták ki, visszakövetelheti az árkülönbözetet.

Amennyiben a töltőállomás üzemeltetője ettől elzárkózik, fellebbezés nélküli bírságot kockáztat (ennek összege 6 millió forinttól 15 millióig terjedhet).