fbpx

Bevezeti a joystick kormányzást az MF IDEAL betakarítógépein a Massey Ferguson

Írta: Sándor Ildikó - 2022 augusztus 31.

Az AGCO világmárkája örömmel jelenti be, hogy az MF IDEAL 7, IDEAL 8 és IDEAL 9 TrakRide típusaihoz mostantól elérhető az IDEALdrive joystick alapú kormányrendszer.

Az IDEALdrive segítségével jelentősen javul a kilátás a kombájnból, illetve a kezelés is egyszerűbbé válik. Ez a két előny pedig javítja a kezelő kényelmét és a betakarítás termelékenységét is növeli.

„Az IDEALdrive ténylegesen egy egyedi megoldást kínál a betakarítógépek piacán, amely különleges kontrollt és tökéletes kilátást eredményez a kombájnból” – ezt Jérôme Aubrion, a Massey Ferguson Európai és Közel-Keleti marketing igazgatója nyilatkozta. Ezzel a megoldással a kormánykerék joystickkal történő helyettesítése nem csupán egy öncélú fejlesztés, számos jelentős tanulmány bizonyítja, hogy a rendszer a hatékonyságot növeli. A Dániában található Aalborgi egyetem kutatásai szerint az IDEALdrive joystick használatával 6%-kal nő a termelékenység a hagyományos kormánykerék vezérléssel összehasonlítva, azonban ami még lenyűgözőbb, hogy a kezelőt érő terhelés 65%-kal csökken. A kezelőt érő terhelést úgy tudták kimutatni, hogy lemérték, hogy egy előre megadott pályán milyen időtartam alatt haladt végig egy hagyományos kormánykerekes rendszerrel, illetve az MF IDEALdrive joystick segítségével, illetve mennyi mozgást végzett eközben.

aratás joystick
Az eredményeket egyébként természetesen szántóföldi körülmények között, gazdálkodók segítségével is igazolták, ők a 2021-es aratási szezonban próbálhatták ki a kombájnokat.

A szántóföldi tesztek alatt mutatkozott meg az is, hogy a kezelők nemcsak gyorsabban, hanem sokkal kényelmesebben tudtak dolgozni, hisz nincs előttük a kormányoszlop, a lábukat is sokkal kényelmesebb pozícióban tudták elhelyezni. Hab a tortán, hogy a kormányberendezés eltávolítása végett jelentősen javul a kilátás előre, pontosabban a vágóasztalra és a kombájn közvetlen mellső környezetére.

Joystick helyettesíti a kormánykereket

Az IDEALdrive műszaki megoldásának a lényege, hogy egy joystick helyettesíti a teljes kormányoszlopot és kormánykereket. Ezt a joystickot a baloldali kartámlába helyeztük el és innen, kézzel lehet a kombájnt irányítani. A haladási sebesség, illetve a menetirány meghatározására egy jobboldalt elhelyezett menetelőkar áll rendelkezésre.  

A kezelőszervek, amelyek normál esetben a kormánykeréken, illetve a kormányoszlopon helyezkednek el mostantól ebben, a balkézre eső joystickban találhatók. Például a joystick tetején található kapcsolókkal tudjuk közúti üzemmódban az irányjelzőt működtetni, szántóföldi módban pedig hátsó világítást. A joystick hátulján található gombokkal aktiválhatjuk az automata kormányzást, a távolsági fényeket, illetve a hangkürtöt.

A joystick fejlett és biztonságos irányítást garantál: változó erejű ellenállást mutat a menetsebesség és a kikormányzási szög függvényében. A „középre vissza” funkció segítségével a menetirányt is egyenesbe tudjuk hozni.

Közúti közlekedés

Az IDEALdrive teljes mértékben megfelel az európai közúti közlekedési szabályozásoknak és az ISO-25119 biztonsági előírásoknak is. Tesztpilótáink, akik kipróbálhatták már az IDEALdrive-ot azt tapasztalták, hogy rendkívül egyszerű kezelni a közúton, ugyanis ez egy élenjáró és precíz kormányzási rendszer. A joystick kezelés sajátosságait figyelembe véve rendkívül stabil és kényelmes vezérlés érhető el, legyen szó akár precíz betakarítási, akár nagysebességű közúti közlekedésről.

További fejlesztések a fülkében

A fülke, amely eddig is rendkívül halk munkahelyet biztosított a kezelők számára, mostantól új hangszigetelő elemeket kap. Kiváltképpen a fülke és a magtartály közti felületre koncentráltak a hang-izoláció fejlesztése során. A hűtődoboz teljesítményét tovább optimalizálták a mérnökök, és a kombájnban kialakítottak iPad táblagép számára új tárolóhelyet. Kis fejlesztések, de sokat számíthatnak, hogy például új USB csatlakozóhelyek kerültek a fülkébe csakúgy, mint egy telefontartóhely kialakítása a kartámlában, töltési lehetőséggel.

IDEALdrive
Az IDEALdrive bevezetése mellett a Massey Ferguson számos újítást eszközölt a kombájnok fülkéjében, amelyek a kényelmet, illetve a kezelők hatékony munkáját segítik elő.

A témában még ez is érdekelheti: 1400 hektár aratási eredményei hazánkban