fbpx

A mezőgazdaság jövője: New Holland a 2023-as Farm Progress Show-n

Írta: Fodor Mihály - 2023 október 16.

Több ezer gazdálkodó, kereskedő és iparági kolléga látogatott el a 2023-as Farm Progress Show-n a New Holland standjára, hogy megismerjék a vállalat úttörő és innovatív berendezéseit és technológiáit. A kiállítás központi eleme az új T4 Electric Power traktor volt, az első teljesen elektromos hajtású, autonóm funkciókkal rendelkező univerzális traktor, amely a 2023-as Farm Progress Show legjobbja lett.

További kiemelkedő termékek voltak a Season 2024 CR Series kombájn, az IntelliView™ 12 Guidance Kit, a New Holland precíziós gazdálkodási technológiájának következő fejlesztési szintje; új traktorkiegészítők, és a partnerek termékei, mint például az FPT Industrial a NEF 67 földgázmotorral és a Stout Industrial Technology az intelligens kultivátorával.

„A Farm Progress Show kivételes platformot jelent számunkra, hogy kapcsolatot teremtsünk értékes ügyfeleinkkel, gépkereskedőinkkel és iparági társainkkal” – nyilatkozta Sally Johnson, a New Holland Agriculture North America alelnöke. „Az a pozitív visszajelzés és lelkesedés, amelyet a kiállításon kaptunk a portfóliónk legújabb bővítéseivel és az elkövetkezendőkkel kapcsolatban, igazán inspiráló volt. Ez egy izgalmas időszak a New Holland számára, mivel az innováció élvonalában vagyunk, és megtaláljuk a módját annak, hogy támogassuk a gazdálkodókat abban, hogy fenntarthatóbb üzemeket építsenek ki a jelenben és a jövőben.”

„A Farm Progress Show-n a legjobb innovációkat mutattuk be mind a technológia, mind a fenntarthatóság szempontjából. A stand minden várakozást felülmúlt, ami azt bizonyítja, hogy márkánk egyre erősebb, vezető szerepet tölt be a mezőgazdasági szegmensben az alternatív hajtásokról szóló fejlesztésekben, valamint a technológiába és a precíziós földművelésbe való jelentős befektetésekkel” – mondta Carlo Lambro, a New Holland Agriculture márkaigazgatója. „A kiállítás sikeres volt, és folytatjuk a munkát Észak-Amerikában, hogy egyre közelebb kerüljünk ügyfeleinkhez.”

Egyedülálló gépek bevezetése és termékfejlesztések bemutatása

A kiállítás során a New Holland bemutatta az új T4 Electric Power traktort, valamint megjelentette a CR sorozatú kombájnmodellek 2024-es frissítéseit. Ezen kívül a New Holland bemutatta az új IntelliView 12 Guidance Kit-et – egy olyan utólagosan beszerelhető készletet, amelynek célja az alapvető precíziós és csatlakoztathatósági funkciók javítása vagy telepítése a berendezésekre –, és bemutatta a legújabb rakodástechnológiát egy Smart Loader rakodóval felszerelt T6 Methane Power traktorral.

A T4 Electric Power traktor egy olyan korszakalkotó traktor, amely a modern mezőgazdaság új korszakát vezeti be, mint az első teljesen elektromos, autonóm funkciókkal rendelkező univerzális traktor. Alkalmas állattenyésztési, speciális növénytermesztési és kommunális műveletekhez is. A fejlett lítium-ion akkumulátorral felszerelt T4 Electric Power traktor egyenletes teljesítményt és nyomatékot biztosít, zökkenőmentes működést biztosítva a rakodási munkák és a szántóföldi alkalmazások során. Ez az élvonalbeli traktor új mércét állít fel a kategóriájában és a hatékony mezőgazdasági gyakorlatban, miközben a New Holland rendületlenül elkötelezett amellett, hogy segítse az ügyfeleket fenntarthatóbb üzemek kialakításában.

A portfólió további újdonságai között szerepeltek a kiállításon:

  • Az IntelliView 12 készlet, amely az alapvető precíziós és csatlakoztathatósági funkciók javítására vagy telepítésére szolgál. Ez a kit olyan New Holland ügyfelek számára készült, akik meglévő gépeik teljesítményét automatikus irányítással, munkagépvezérléssel és egyéb precíziós képességekkel kívánják növelni.
  • CR sorozatú kombájnok frissítései. A 2024 CR sorozatú kombájnok számos frissítést kapnak, többek között a New Holland jellegzetes stílusának frissítését, az IntelliSense™ és IntelliCruise™ érzékelők technológiai képességeinek javítását, valamint a fülke új ülésválasztékkal és egy második kijelző kínálattal történő bővítését.
  • A T6.180 Methane Power traktoron megjelenik a Smart Loader: A Smart Loader lehetővé teszi a kezelők számára a megfelelő rakománymérlegelést, a pozíciómonitor teljes ellenőrzését a munkagépek magasságát és szögreferenciáját mutató mérőműszerekkel, a kijelzőn 30 munkagép közötti választási lehetőséget és automatikus emlékeztetőket, hogy mikor van itt az ideje a rakodó karbantartásának.

T6.180 Methane Power Dynamic Command Transmission

A New Holland folytatja a mezőgazdaság szén-dioxid-mentesítésének felgyorsítására irányuló munkáját, amely elkötelezettség hozzájárult ahhoz, hogy a márka a Tiszta Energia Vezetőjévé váljon, és több mint egy évtizede aktívan támogatja és fejleszti a megújuló üzemanyagokat és a fenntartható mezőgazdasági technológiákat szerte a világon. 

A legújabb fejlesztés Észak-Amerika számára a többszörösen díjnyertes T6 Methane Power traktorcsalád bővítése a Dynamic Command sebességváltóval ellátott T6.180 Methane Power Dynamic Command™ traktorral.

Ez a 2,6 méteres tengelytávval és 10,5 tonna össztömeggel rendelkező egyedülálló traktor a bevált NEF 6 hengeres földgáz (NG) motor nagy teljesítményét a New Holland által házon belül kifejlesztett exkluzív 24×24 Dynamic Command sebességváltóval kombinálja, ezzel megemelve a hatékonyság mércéjét és akár 9%-os üzemanyag-megtakarítást elérve a T6.180 Methane Powerhez képest.

A Dynamic Command sebességváltót úgy tervezték, hogy még több fokozatot kínáljon a leggyakrabban használt üzemi tartományokban, és az elismert kettős tengelykapcsoló technológiával rendelkezik a magas hatékonyság és termelékenység érdekében. A tengelykapcsolókat gyors sebességváltásra tervezték, egy teljesen automatizált sebességváltóval kombinálva mindig az ideális áttételt állítják be, és csökkentik a kezelői beavatkozás szükségességét. Az eredmény magas termelékenység, alacsony kezelői fáradtság mellett.

N67 földgázüzemű motor

Az FPT Industrial bemutatta Tier NEF67 földgázüzemű motorját a New Holland T6.180 Methane Power traktorában. A CNG-vel, LNG-vel és biometánnal kompatibilis N67 földgázmotor 175 LE (129 kW) teljesítményig a dízelhez hasonló teljesítményt nyújt. A traktorokhoz tervezett 6,7 literes lökettérfogatú motor, 3-utas katalizátoros utókezelő rendszerrel rendelkezik, és ugyanazt a teljesítményt és alacsony zajszintet nyújtja a terepen, mint az FPT dízelmotorjai.. A T6.180 metánüzemű traktorban az FPT N67-es motorja a biometán üzemelése során gyakorlatilag nullára csökkenti a CO2-kibocsátást, a szennyezőanyag-kibocsátás pedig 80%-kal alacsonyabb, mint egy hagyományos dízelmotoré. Az ügyfelek az FPT szabadalmaztatott vezérlőrendszere és az optimalizált égést biztosító technológia révén akár 30%-ot is megtakaríthatnak az üzemeltetési költségekben egy dízelmotorhoz képest.

Stout Smart Cultivátor

A Stout Smart Cultivator egy szoftveresen vezérelt, traktorral vontatott munkagép, amely gépi látást és mesterséges intelligenciát használ a szántóföldek mechanikus késekkel történő műveléséhez és gyomirtásához. Soron belüli gyomirtóként működik számos zöldségféléhez, többek között salátához, brokkolihoz, karfiolhoz és káposztához. Minden egyes Smart Cultivator óránként 1-2 hektárt tisztít meg a talajviszonyoktól függően, a Stout saját fejlesztésű mesterséges intelligencia modellje által vezérelt mechanikus kések segítségével, amely 99,99%-os pontossággal ismer fel minden egyes gyomot és növényt külön-külön.