fbpx

Disznókukkolók, vagyis PigBrother

Írta: Barna Ferenc - 2020 november 23.

Optimalizált képfelismerő rendszer közel 97%-os pontossággal mondja meg a sertés súlyát, mely alapján létrehozott adatbázis segíti a termelőt a megfelelő döntések meghozatalában, vagy figyelmezteti olyan krízis helyzetekre, amikor azonnali beavatkozás szükséges.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a NAK Techlab szervezésében a „Sertéságazatban használt döntéstámogató rendszerek” témában, online tartott AGTECH Meetup-on kapott lehetőséget a Pig Brother Kft., hogy bemutassa fejlesztését. A prezentációt Vass János, a cég kereskedelmi igazgatója „Képfelismerő és döntéstámogató rendszer sertéshizlalásra optimalizálva” címmel tartotta meg.

 

sertés

 

A PigBrother hatékonyabbá teszi a folyamatot

Az alkalmazás alacsony befektetési költséget igényel, mégis hatékonyan segíti a sertés hízlalás és feldolgozás folyamatát, ha erre vevő a gazda is. A rendszer gépi tanulási módszerek segítségével dolgozza fel az istállókban elhelyezett IoT eszközöktől érkező nagy mennyiségű adatot. Mindezt emberi beavatkozás nélkül, a humánerőforrást kímélve.

 

A súlymérés problematikája

Napjaink istállóiban nem jellemző, hogy a sertéseket folyamatosan mérnék. A tartástechnológia még nem tart ott, mint a baromfiknál, ahol az állat mérete és súlya lehetővé teszi a „szárnyas mérleg” alkalmazását.

Amennyiben pontos súlyt akarunk mérni a sertésnél, akkor ott bizony fizikai eszközre, kézzel fogható munkaerőre van szükség. Ez a folyamat (állatszám függvényében) igen időigényes, a sertéseknek stresszt okoz, és nagyszámú humánerőforrást köt le a telep részéről.

Lehet a tápfogyásból is becsülni az állat súlygyarapodását, de ott elég nagy a hibaszázalék.

Referencia táblázattal is dolgozhatunk, de ehhez is kell mérni, az állatok hosszát és törzskerületét kell ismernünk.

A kamerákból és értékelő szoftverekből, hardverekből álló rendszer fizikai kontakt nélkül ezt megoldja.

 

A rendszer előnyei:

  • Automatizált, emberi beavatkozás nélkül méri az állat súlyát.
  • Alacsony a telepítési költség, nem kell a meglévő telepet és istállót „szétverni”.
  • A megfelelő kialakítás esetén a karbantartási költség szintén alacsony.
  • Az állomány részére stresszmentes, a sertés tudtán kívül történik a mérés csupán vizuális információk alapján.

 

PigBrother

 

A rendszer működésének elve és gyakorlata

Az etetők környékén fordulnak meg leggyakrabban az állatok, ezért oda érdemes a kamerát telepíteni.

A kamera veszi az istálló képét, a mesterséges intelligencia szétválasztja a különböző területeket, tudja, hogy melyik a sertés, és melyek az istálló egyéb elemei. Az állatokra egy körvonalat rajzol, majd ezt felületre kivetíti, illetve négy segédvonalat rendel hozzá, ebből tudja nagy biztonsággal kiszámolni a sertés súlyát.

 

A rendszer jelenlegi korlátai

Az istállók nem egységesek, ha túl alacsony, nem alkalmazható, mivel a kamera látószöge nem megfelelő. Ebben az esetben ugyanis nem látja a teljes állatot, csak bizonyos részét. Ennek a problémának a megoldása folyamatban van, a kamerák zoomolásával, mozgatásával áthidalható a kérdés, de ez plusz költséget jelent.

A keletkezett káros gázok, a pára negatívan befolyásolhatja a hardver működését, pontosságát, élettartalmát. A megfelelő eszközök kidolgozása, melyekkel ezt meg lehet előzni, folyamatban van.

A programot fajtánként újra kell tanítani, mivel a körvonaluk nem hasonló, részletekben lényeges eltéréseket tartalmazhatnak (fejtartás, fül formája, szőrzet…).

Nagysúlyú sertés kevesebbet mozog, többet fekszik, ritkábban megy az etetőhöz, így nehezebben jelöli ki a szoftver. Az algoritmus fejlesztése ebben az irányban is folyamatos.

 

A technológia fejlettsége, pontossága

Jelenleg 97,79% az elért pontosság, de ezt fokozni lehet. A súlybecslő algoritmus naponta okosabb lesz, minél többet mér, annál pontosabban tudja ellátni a feladatát.

A képről lelógó körvonalak detektálása, néha még gondot okoz a szoftvernek, de ezen a téren is folyamatosan tanul a program is saját maga, illetve a programozók is dolgoznak a pontosságon.

Egyedi testtartású sertések esetén is lehetnek problémák, de ez is megoldható egy fajtaspecifikus tanítással.

 

sertés

 

Hol tartunk, merre haladunk

A termékfejlesztés folyamatos, ettől függetlenül már van kész, üzemelő, telepíthető rendszer. A cég a piacra lépést 2021 első negyedévében tervezi, de a nemzetközi forgalmazást is meg akarja oldani 2021 harmadik negyedévére.

A kereskedelmi igazgató hisz abban, hogy 2023-ra közel 200 sertéstelepen fog működni a szoftver és segíti a gazdák mindennapi munkáját, döntését.

 

Összefoglalva, mit kínál a rendszer?

  • Naprakész, folyamatos információt biztosít a napi súlygyarapodásról.
  • Takarmány rendelésének, felhasználásának optimalizálását segíti.
  • Optimális vágási forgatókönyv elkészítéséhez információt nyújt.
  • Környezetben beállt változások, hatások mérését és azokra gyors reagálást tesz lehetővé.
  • Azonnal riaszt súlygyarapodás jelentős csökkenése esetén.

Forrás: AGTECH Meetup
Fotó: Pig Brother és Horizontmédia Archív