fbpx

Traktor: durva a magyar növekedés is Európában

Írta: Kohout Zoltán - 2022 október 22.

Nagy a visszaesés az európai mezőgazdaságigép-értékesítésben – igaz, a korábbi évek iszonyú növekedéseket hoztak. A legfrissebb európai gépszövetségi adatok közt előkelő helyen szerepel egy magyar statisztika…

(Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Így sem nevezhető rossznak

Az idei év első felében bő 8%-kal csökkent a mezőgazdasági traktorok regisztrációja a tavalyi első félévhez képest. Ez egyébként minden hónapban így volt, de a tavaszi-nyári hónapokban erősödött a visszaesés – nyilván nem utolsó sorban az orosz háború következtében. Ám ezek az adatok még mindig nem nevezhetőek – nemhogy aggasztónak, de – talán rossznak sem, hiszen 2021 első felében szokatlanul nagy számú volt az újtraktor-regisztráció. Így lehetett visszaesésre számítani, ami meg is valósult, de a 2022 első felében regisztrált mezőgazdasági traktorok száma még mindig a második legmagasabb volt az utóbbi szűk 8 évben – írja a CEMA.

Problémák

Ami már kevésbé jó hír, hogy a covid utáni gyártási, logisztikai szűk keresztmetszetek és az oroszok Ukrajna elleni háborúja továbbra is aggodalomra ad okot a gyártás folyamatos késése, az energiacsökkentési tervek, nyersanyag- és alkatrészellátási problémák miatt. Az Európában regisztrált traktorok száma 2022 első félévében kétségtelenül még magasabb lett volna a globális ellátási láncok folyamatos megzavarása nélkül. Ezek főként a Covid-19 világjárvány hosszú távú hatásainak tudhatók be, de a jelenlegi geopolitikai helyzet miatt 2022 februárja után még rosszabbra fordultak.

(Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Traktorok és más gépek

A traktorok és egyéb mezőgazdasági gépek iránti kereslet élénk voltát főleg az erős mezőgazdasági árak segítették – még akkor is, ha a gazdálkodókat ezzel egyidejűleg néhány kulcsfontosságú input, például az üzemanyag, a műtrágya és az állati takarmány árának gyors és jelentős növekedése sújtotta. A mezőgazdasági traktorok regisztrációja 2022 januárja és júniusa között 2021 azonos hónapjaival megegyezett vagy alacsonyabb volt a teljesítménytartomány nagy részében, kivéve a legkisebb (22 kW-os és kisebb) gépeket. A legnagyobb esés a 23 kW és 96 kW közötti gépeknél volt; a regisztrált traktorok több mint fele ebbe a teljesítménytartományba tartozott, de a regisztrációk 16%-kal csökkentek 2021 és 2022 között. A 97 kW-os és nagyobb teljesítményű traktorok regisztrációi mindössze 2%-kal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel ezelőtt.

Kelet javított

A mezőgazdasági traktorok regisztrációja csökkent a hét legnagyobb európai piac mindegyikén, de így is több mint hatot tettek ki minden tíz Európában regisztrált traktorból. Európa két legnagyobb mezőgazdasági traktorpiaca továbbra is Franciaország és Németország, ahol 2022 első hat hónapjában ez a két ország adta az összes Európában regisztrált traktor közel 30%-át. Csak néhány országban, főleg Kelet-Európában regisztráltak több mezőgazdasági traktort, mint egy évvel korábban. Ezek közt van hazánk is, ahol nem csökkenés, hanem 46%-os gyarapodás valósult meg az újtraktor-vásárlások terén. A legnagyobb növekedést egyébként Moldova (+86%), Bosznia-Hercegovina (+76%) és Görögország (72%) érte el Kelet-Európában.